B1 TV, încă o amendă de la CNA pentru afirmaţiile lui Banciu despre maghiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul B1 TV a primit o nouă amendă de la CNA din cauza afirmaţiilor făcute de Radu Banciu la adresa comunităţii maghiare.

Televiziunea B1 TV a fost amendată cu 30.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru o ediţie a emisiunii „Lumea lui Banciu“ difuzată pe 19 septembrie, în care realizatorul a făcut afirmaţii considerate defăimătoarela adresa comunităţii maghiare din România, potrivit News.ro

În emisiune, Radu Banciu a vorbit despre faptul că a fost chemat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în urma unei reclamaţii depuse de deputatul Benkő Erika. Plângerea a vizat modul în care Banciu a comentat celebrul scandal cu angajata unui magazin Kaufland din Odorheiul Secuiesc care ar fi refuzat să servească un client pentru că nu vorbea maghiară. 

În cadrul emisiunii pentru care a fost amendat postul B1 TV, Banciu a făcut afirmaţii precum: „N-am dispoziţie acum şi nu avem nici timp să citim 11 pagini, dar am aici documentul, vă spun, habar n-are să scrie româneşte. Deci este plin de greşeli gramaticale, de dezacorduri în limba română. (…) Cum aţi ajuns în Parlamentul României dacă nu ştiţi româneşte? Dar nu vă e ruşine să lucraţi în Parlamentul României sau sunteţi spioni acolo?“

Mai mult, Banciu a afirmat că în CNCD membrii români nu iau nicio decizie, insinuând că acestea sunt luate doar de maghiari. „Acest Consiliu pentru Combaterea Discriminării este o bătaie de joc,  făcută împotriva statului român, împotriva intereselor cetăţenilor români. Este o ciozvârtă care v-a fost dumneavoastră dată acolo din punct de vedere politic să vi se rupă gura“, a mai afirmat Banciu.

„Nu este evident, că dacă autonomia este proclamată, limba română nu mai poate fi folosită pe acolo? Or asta este iarăşi ilegal. Înseamnă că dacă eu ţi-am dat ţie autonomie, nu mai pot să vorbesc româneşte acolo...de frică că mă vei spânzura. Da? Că asta se va întâmpla! Evident! Maşinile care vor avea numere de România vor fi toate atacate, sparte, da? Oamenii luaţi la bătaie, asta se va întâmpla, nu? Păi evident…(...) Nu veţi avea posibilitatea să puneţi sârmă ghimpată Ţinutului respectiv, că aşa aţi face, las că vă cunoaştem. Uite eu vin şi spun asta că voi vreţi să puneţi sârmă ghimpată în Ţinutul Secuiesc să nu mai intre niciun român acolo, dacă-l prindeţi pe unul, îl trageţi în ţeapă“, a declarat realizatorul la B1 TV, potrivit raportului de monitorizare CNA citat de News.ro. 

Sancţiunea a fost propusă de Radu Herjeu şi a fost susţinută de acesta şi de Florin Gabrea, Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu. Gabriel Tufeanu a fost împotrivă.

Radu Herjeu a fost de părere că acuzaţiile formulate de Banciu sunt extrem de grave şi periculoase: „Să spui că o instituţie a statului a cărui componenţă este votată de Parlamentul României face servicii ungurilor şi ţării vecine este inadmisibil. Depăşim sfera unei simple opinii. Să începi să spui cum eşti tu sigur că ungurii vor pune sârmă ghimpată şi nu se va mai vorbi limba română… Românii şi ungurii au în spate o istorie foarte complicată. Genul acesta de manifestări fac foarte mult rău şi îi influenţează pe foarte mulţi oameni.“

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite