Aţi renunţa la tot pentru a petrece un an în „Utopia“? Lumea perfectă, fără legi şi fără reguli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conceput de geniul care a creat formatul „Big Brother“ (John de Mol) şi descris drept „cel mai ofertant produs pe care piaţa media îl oferă în acest moment“, formatul TV „Utopia“ se anunţă următoarea revelaţie în materie de reality-show-uri. Pentru că va avea o anvergură nemaiîntâlnită până acum şi va schimba total vieţile unor oameni. Şi, de ce nu, chiar societatea.

Prima TV aduce în România reality-show-ul „Utopia“, cel mai ambiţios şi neobişnuit experiment social, în care 15 oameni vor lua totul de la zero. Într-o lume fără legi şi fără reguli, ei vor încerca, timp de un an, să creeze societatea perfectă. Până acum, formatul a fost achiziţionat în cinci ţări, dar este în desfăşurare doar în Olanda şi este foarte aşteptat în SUA, unde va rula la postul Fox, din această toamnă.

Aţi auzit, cu siguranţă, poveştile unor corporatişti care au renunţat la serviciul bine plătit şi la toate beneficiile oraşului, mutându-se departe de civilizaţie. Ei bine, cei 15 „utopişti“ nu numai că vor renunţa la tot, timp de un an, ci vor construi totul din (aproepe) nimic.

Start up cu un telefon şi câteva găini

Concurenţii din Olanda, ţară în care show-ul a debutat în ianuarie 2014, au avut voie să ia cu ei doar câteva obiecte personale, au primit drept casă un hambar uriaş, o sumă de bani, un telefon mobil cu credit limitat, câteva găini, vaci şi o bucată de pământ.

De aici au încercat să construiască societatea ideală. Ce se va întâmpla până la urmă, dacă vor crea cu-adevărat lumea perfectă, dacă va fi armonie sau totul se va termina în haos, vom afla abia la final. 

Oamenii se gândesc cu îngrijorare la viitor, îşi fac mult probleme. Nu eşti mulţumit de cum merg lucrurile? Poţi să iei totul de la zero. Creează tu o lume perfectă, hai să vedem dacă e posibil.

Concurenţii din Olanda sunt dintre cei mai diferiţi, iar printre cei selectaţi, se numără o chelneriţă, o asistentă, un constructor şi un abate. De-a lungul show-ului vor apărea alianţe şi lideri, iar paticipanţii trebuie să devină indispensabili grupului. Ei pot nominaliza, pentru eliminare, „verigile slabe“. Cei care vor pleca din „ţinutul utopic“ vor fi înlocuiţi de alţi concurenţi. 

image

Hambarele în care locuiesc concurenţii olandezi FOTO Facebook

„La casting ne-au interesat foarte mult abilităţile potenţialilor concurenţi. Duci 15 oameni «în pustiu», le dai nişte bani şi un telefon, iar ei trebuie să se descurce. Evident, le dăm şi posibilitatea de a crea o infrastructură, de a se racorda la utilităţi: apă, electricitate. Iar pentru asta s-ar putea să fie nevoie de un instalator, de un tâmplar. Mai ai nevoie şi de un medic. Aşa că avem concurenţi pe care nu-i prea vedeţi în alte reality-show-uri. Şi pentru că «Utopia» este o mare provocare şi la nivel ideologic, la castingul din Olanda au venit foarte mulţi concurenţi cu o educaţie superioară“, a dezvăluit John de Mol într-un interviu pentru „Variety“.

Concurenţii sunt urmăriţi şi filmaţi cu o sută de camere de luat vederi, dar nimeni din echipa de producţie nu poate interveni în societatea lor. Nici ei nu pot părăsi „Utopia“, dar pot contacta diverşi distribuitori/producători din afară, pe care îi pot chema în ţinutul lor pentru diverse schimburi şi activităţi comerciale, potrivit creatorului formatului.

„Formatul aduce laolaltă oameni din toate păturile sociale şi le dă posibilitatea să înceapă o viaţă nouă. Va ridica întrebări fascinante despre umanitate, moralitate, structuri sociale şi va rescrie legile societăţii pe care o ştim“, a comentat Simon Andreae, vicepreşedinte Fox, televiziunea care deţine drepturile în SUA.

Viaţa bate filmul

Despre „Utopia“ s-a spus că este un frate mult mai mare al „Fratelui cel Mare“ („Big Brother“), dar John de Mol, care a creat ambele reality show-uri, spune că sunt diferite. Cu toate acestea, ele au un punct comun: Show-ul Big Brother e inspirat din romanul „1984“, al lui George Orwell, iar „Utopia“ din cartea cu acelaşi nume scrisă în 1515 de eruditul englez Thomas Morus (în care descrie o naţiune ideală imaginară).

image

 

„Utopia“ din România

Prima TV a dat startul înscrierilor pentru varianta românească a show-ului „Utopia“. Cei care visează la o societate ideală, în care doar regulile şi legile lor sunt valabile, se pot înscrie completând formularul de pe site-ul www.utopiatv.ro.  

Compania Talpa Media, condusă de John de Mol, a încheiat recent contractul cu Prima TV, pentru programul „Utopia“. România devine astfel a cincea ţară după Olanda, Germania, Turcia şi SUA, unde acest experiment social va fi televizat. Experimentul va fi urmărit cu o sută de camere high tech şi zeci de microfoane. Partea online a platformei oferă în plus privitorilor streamuri şi un conţinut puţin diferit de ceea ce vede publicul larg, iar apartenenţa la o astfel de comunitate le va da telespectatorilor dreptul să ia parte la deciziile celor 15 concurenţi, prin vot.

„Conjunctura actuală, în care oamenii se gândesc cu îngrijorare la viitor, îşi fac probleme în privinţa banilor, sunt nemulţumiţi de cum merg lucrurile, m-a determinat să le dau unor persoane şansa să schimbe toate astea. OK, nu eşti mulţumit de cum merg lucrurile? Poţi să iei totul de la zero. Creează tu o lume perfectă, hai să vedem dacă e posibil“, a mai declarat John de Mol. 

Acesta a descris „Big Brother“ şi „Utopia“ drept experimente sociale, dar care au foarte puţine lucruri în comun. „«Utopia» este un show pozitiv, constructiv, un program care le dă oamenilor şansa la o nouă viaţă. «Big Brother» e o competiţie între 12 oameni care au totul la dispoziţie: nu trebui să-şi facă nicio grijă pentru că au mereu frigiderul plin şi tot ce le trebuie la dispoziţie“, a completat de Mol.

„Dacă aş fi adunat 100 dintre cei mai buni scenarişti, n-ar fi putut veni cu nişte idei atât de bune ca ale participanţilor la emisiune. Iar acolo nu e niciun scenariu, totul e real. În 15 ani de când fac reality-show-uri nu am întâlnit aşa ceva“, a mai dezvăluit creatorul formatului.

În acest caz, nici nu e de mirare că ratingurile televiziune olandeze SBS au fost uriaşe, mult mai mari decât aşteptările producătorilor. De aceea, de Mol vede încă multe oportunităţi de a exploata piaţa reality-show-urilor.

„Când am început cu «Big Brother» nimeni nu-şi imagina că se pot face atâtea formate de tip reality. Cred că reality-ul nu va muri niciodată. E uşor de prdus, e ieftin, n-o să dispară“, a încheiat de Mol. 

Prima TV dă startul înscrierilor pentru show-ul Utopia

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite