Antena 3, scrisoare deschisă înaintea procesului cu şefa DNA: „Considerăm că suntem hărţuiţi în instanţe de Laura Codruţa Kövesi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi realizatori ai postului Antena 3 semnează o scrisoare deschisă înaintea procesului cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, pe care l-au pierdut în primă instanţă, precizând că au avut parte de „un simulacru de judecată“, potrivit site-ului Paginademedia.ro.

În octombrie 2015, Tribunalul Bucureşti a decis ca Antena 3, jurnaliştii Mihai Gâdea, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae şi analistul Mugur Ciuvică să plătească în solidar daune morale în valoare de 250.000 de lei procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, pentru o serie de afirmaţii la adresa ei făcute în emisiunea „Sinteza zilei“ din 19 iunie 2014. Mai multe detalii despre proces. 

Miercuri, 6 aprilie, se va judeca apelul, motiv pentru care, potrivit site-ului Paginademedia.ro, mai mulţi jurnalişti ai postului, printre care Mihai Gâdea, Radu Tudor şi Mugur Ciuvică, au semnat o scrisoare deschisă prin care vor să tragă un semnal de alarmă, aceştia considerând că sunt hărţuiţi în instanţă de şefa DNA.

Semnatarii scrisorii susţin că şefa DNA a cerut daune morale în valoare de un milion de lei, „o sumă colosală pe care reclamanta nu a putut să o justifice“. Mai mult, jurnaliştii Antena 3 susţin că instanţa a decis în favoarea Laurei Kövesi, acordându-i despăgubiri ce reprezintă „contavaloarea unui apartament în Capitală, cea mai mare sumă acordată vreodată într-un dosar de presă.“

Redăm în continuare scrisoarea integrală a jurnaliştilor Antena 3, publicată de Paginademedia.ro

„Miercuri, 6 aprilie 2016, la Curtea de Apel Bucureşti se va judeca apelul în dosarul în care şefa DNA Laura Codruţa Kövesi a cerut uriaşa sumă de 1.000.000 lei daune morare pentru că, într-o emisiune de televiziune, câţiva jurnalişti au pus întrebări şi emis opinii absolut normale într-o societate democratică faţă de un eveniment public comentat de întreaga presă.

Am fost obligaţi la fond, de judecătorul Crina Buricea de la Tribunalul Bucureşti, la plata unor daune de 250.000 de lei (aproape 60.000 de euro), o sumă colosală pe care reclamanta Laura Codruţa Kövesi nu a putut să o justifice. A recunoscut în sală că nu poate dovedi prejudiciul. Nu a depus niciun înscris pentru a dovedi prejudiciul, dar i s-au acordat despăgubiri reprezentând contravaloare unui apartament în Capitală, cea mai mare sumă acordată vreodată într-un dosar de presă.

Am avut parte de un simulacru de judecată. Judecătorul fondului Crina Buricea nu a putut indica în sentinţă care sunt probele cu care reclamanta a dovedit fapta noastră ilicită. Împotriva noastră s-a folosit pur şi simplu un Raport al Inspecţiei CSM prin care Laura Codruţa Kövesi i s-a apărat reputaţia faţă de comentariile apărute în întreaga presă în iunie 2014, pe marginea acuzelor aduse acesteia şi preşedintelui ICCJ Livia Stanciu, de către deţinutul Sandu Anghel.

Întreaga sentinţă nu este decât o transpunere a Raportului Inspecţiei CSM de apărare a reputaţiei doamnei Kövesi, într-o sentinţă civilă de pedeapsă, în cadrul unui proces în care nu au contat apărările noastre, ci doar ce era scris în respectivul Raport.

CSM nu are atribuţii prin lege în a stabili vinovăţia jurnaliştilor, iar materialele Inspecţiei CSM acuzatoare la adresa presei sunt emise unilateral, în absolut toate cazurile fără audierea jurnaliştilor acuzaţi de afectarea independenţei sistemului judiciar.

Semnalăm opiniei publice că jurnaliştii nu mai sunt judecaţi pe probele care se produc în instanţă, ci pe baza Rapoartelor Inspecţiei CSM - care nu are atribuţii în stabilirea răspunderii civile a unor persoane şi nu poate emite cu autoritate de lucru judecat - atunci când este vorba de magistraţi precum şefa DNA Laura Codruţa Kövesi.

Am declarat apel împotriva sentinţei nedrepte de la fond. La primul termen din 23.03.2016 s-a forţat judecarea nostră în regim de urgenţă, după ce ni s-au respins absolut toate probele în apărare cerute. Până şi înregistrările de la şedintele de fond de la Tribunalul Bucureşti - cu care intenţionăm să dovedim că Laura Kovesi a spus în sală că nu poate dovedi că a suferit un prejudiciu - ne-au fost refuzate, aşa cum ne-au fosr refuzate aceleaşi înregistrări şi pe toată perioada cât dosarul a stat la Tribunalul Bucureşti. Ni s-a interzis practic accesul la propriul dosar.

Ce judecată dreaptă putem avea în apel, când nu ni s-a primit niciun act la dosar şi ni s-au respins absolut toate probele? Au fost obligaţi la plata de daune până şi jurnalişti care nu au făcut nicio afirmaţie la adresa reclamantei Laura Codruţa Kövesi. Nu mică ne-a fost mirarea să descoperim după încheierea şedinţei de judecată din apel că din completul care ne-a respins toate probele, judecătoarea Andreea Doris Tomescu a fost în trecut procuror DNA şi a devenit judecător prin votul dat de CSM, din componenţa căruia a făcut parte şi reclamanta Laura Kovesi, pe când era Procuror general.

Judecătoarea Andreea Doris Tomescu nu a înţeles să se abţină, deşi este de notorietate că reclamanta Laura Codruţa Kövesi, în calitate de şefa a DNA, a atacat în 2015 cu contestaţie în anulare sentinţa definitivă de achitare a Marianei Rarinca, pe motiv că unul dintre judecătorii apelului s-ar fi aflat în incompatibilitate pentru simplu fapt că înainte cu trei ani de pronunţarea soluţiei de achitare ar fi avut o discuţie contradictorie în CSM cu partea vătămată Livia Stanciu.

Contestaţia în anulare a fost admisă în cazul Rarinca pe motiv de incompatibilitate a judecătorului, din motivul arătat, dar iată că în cazul unde şefa DNA este reclamantă, aceasta vede normal să fie judecată de un fost procuror DNA pe care ea l-a avizat ca judecător. Evident, nu putem spera la o judecată dreaptă, în condiţiile în care problema nevinovăţiei noastre nu ţine de probele din dosar, ci de cine ne judecă, actul de justiţie devenind o loterie în care poţi avea şansa sau ghinonul să nimereşti la anumiţi judecători.

Prezenta noastră scrisoare deschisă nu urmăreşte decât să tragă un semnal de alarmă în societate faţă de modul în care considerăm că suntem hărţuiţi în instanţe de şefa DNA Laura Codruţa Kövesi, fără ca în apărarea noastră să mai conteze probele şi nici măcar aparenţa unui proces echitabil."

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite