Antena 3 s-a plâns la CNA că protestatarii agresează reporteri. Solicitarea postului a scindat forul: „Ce facem? Ne linşăm între noi?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Reprezentanţii postului Antena 3 cer ajutorul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), plângându-se că reporterii le sunt agresaţi fizic şi verbal de protestatari. Cererea a stârnit dezbateri aprinse între membrii forului, iar în final s-a luat totuşi o decizie.

Paginademedia.ro citează o scrisoare pusă pe masa CNA de Antena 3, care solicită intervenţia forului pentru a stopa agresiunile suferite de reporteri când acoperă protestele. Reprezentanţii postului de ştiri susţin că au existat „repetate acte de agresiune verbală şi fizică prin care s-a încercat intimidarea şi împiedicarea unor echipe de jurnalişti ai Antenei 3 să îşi exercite meseria“ şi cer CNA „sprijin pentru exercitarea liberă şi corectă a profesiei de jurnalist în situaţii şi locuri publice“.

În scrisoarea Antenei 3 se menţionează şi două cazuri în care „câţiva membri ai mişcării Rezist şi ai unor pseudo organizaţii civice au perturbat transmisiile live, de pe spaţiul public ale jurnaliştilor aflaţi pe teren“.

Adrian Ursu, director editorial al postului Antena 3, a fost prezent în şedinţa CNA din 14 martie şi a precizat că astfel de incidente sunt tot mai dese. „Jurnaliştii sunt împiedicaţi să-şi desfăşoare corect activitatea de persoane turbulente care au atitudine agresivă, care folosesc un limbaj trivial şi care încearcă să împiedice relatarea unor evenimente de interes public. Am avut, în ultima vreme, patru astfel de incidente, unele dintre ele au devenit chiar subiect de mândrie pentru cei care le-au produs“, a spus Ursu citat de Paginademedia.ro. 

Solicitarea Antenei 3 a stârnit dezbateri în contradictoriu între membrii CNA. La finalul discuţiei, după mai multe atacuri voalate între membri, Monica Gubernat, vicepreşedintele interimar al Consiliului, a decis că se va face o scrisoare către Jandarmerie.

O parte dintre dialogul membrilor CNA, potrivit Paginademedia.ro:

 

Dorina Rusu: „Aş vrea să fie clar că sunt împotriva oricărui fel de agresiuni asupra oricărui jurnalist, însă nu cred că CNA, în cazul de faţă, are ce să facă. Cred că există instituţii abilitate, Poliţia sau Jandarmeria, care trebuie să intervină atunci când un jurnalist este agresat de către orice cetăţean. (…) CNA cred că are rolul de a proteja publicul de manipulărilor şi minciunilor postului dumneavoastră“.

Monica Gubernat: „Doamna Rusu, nu ne răfuim aici. Vă rog frumos“.

Radu Călin Cristea: „Cred că era mult mai firesc ca instituţia noastră să aibă deja o reacţie. Nu am avut-o, rămâne de văzut. În al doilea rând, este un fenomen cu caracter naţional, Dorina Rusu. Din păcate, pe tricoul virtual al domnului Ursu scrie Antena 3 şi atunci anumiţi membri CNA salivează.

Cristina Pocora: „Stimaţi colegi, vă rog să încetaţi cu genul acesta de abordare. Ce facem? Ne linşăm între noi pentru că fiecare are o opinie? Nu putem spune despre colega noastră că «salivează». Mi se pare foarte agresivă această abordare. (...) Nu mi se pare corect să nu ne putem spunem punctul de vedere. Nu e nimeni deţinătorul adevărului absolut. Dar nu mi se pare deloc firesc să ridicăm tonul între noi, să aducem jigniri chiar îmbrăcate în formă de metaforă. Nu mi se pare deloc firesc să avem acest tip de dialog cu invitaţii de faţă. Toate acestea sunt imaginea noastră despre care am vorbit aici cu mai multe ocazii. Ar trebui să avem o atitudinea colegială. Ce a fost mai devreme aici nu e diferit de circul din Parlament. Vă rog frumos să ne gândim şi să încercăm fiecare să trecem peste impulsul să sărim şi să spunem că nu suntem de acord cu punctul tău de vedere. 

Radu Călin Cristea: „Doamna Pocora este foarte proaspăt intrată în această instituţie, nu ştiu dacă este în situaţia de a ne da lecţii de morală. Trebuie să te «coci» puţin ca să ajungi în această poziţie. În al doilea rând, toţi vor să se tragă o linie şi să înceapă la un moment T Zero. Nu cred că acest lucru se poate petrece“.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite