Antena 3 şi România TV au scăpat doar cu o somaţie pentru abaterile legate de coronavirus: cum a motivat CNA. Un singur membru a propus amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
antena 3 burtiera coronavirus foto captura activewatch

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a fost îngăduitor cu posturile de ştiri Antena 3 şi România TV, care s-au ales doar cu somaţii pentru abaterile făcute în contextul coronavirusului.

Antena 3 a afişat o serie de burtiere iresponsabile imediat după ce preşedintele Iohannis a decretat stare de urgenţă, în timp ce România TV a difuzat fără verificare imagini în buclă cu „un suspect de coronavirus fugărit de medici“, clip ce s-a dovedit a fi o farsă.

Totuşi, CNA nu a considerat aceste abateri foarte grave, aşa că posturile de ştiri s-au ales doar cu somaţie publică, potrivit Paginademedia.ro.

Preşedintele CNA Monica Gubernat a fost cea care a propus sancţiunea, motivând că nu există o cauzalitate între burtierele Antenei 3 şi aglomeraţia din magazine, iar o asemenea concluzie ar fi chiar exagerată. Una dintre burtierele afişate de postul Intact a fost: „Alimentele s-ar putea raţionaliza de luni.“

În ceea ce priveşte cazul România TV, Gubernat consideră „ignoranţă mare“ că nu au verificat veridicitatea imaginilor.

Somaţia a fost votată de şase dintre cei opt membri prezenţi la şedinţa de pe 19 martie – Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Ramona Sorescu, Nicolae Bălaşa, Alexandru Kocsis şi Borsos Orsolya.

Răsvan Popescu a preciziat că televiziunile au fost „mai reţinute şi mai responsabile“ decât online-ul: „Nu cred că suntem în faza unui comportament de natură să sperie lumea foarte tare.“

Totuşi, a existat şi o propunere de amendare a celor două posturi cu 20.000 de lei (România TV) şi 10.000 de lei (Antena 3). Propunerea a fost făcută de Dorina Rusu, care s-a şi autosesizat în aceste cazuri, considerând că televiziunile au dat dovadă de iresponsabilitate.

„E ceva incredibil, într-o situaţia în care lumea oricum e panicată. Foarte urât şi foarte iresponsabil din partea unui post cu audienţă mare (n.r. - România TV). Antena 3 a luat cele mai rele prevederi din legea despre starea de urgenţă. E o dovadă de rea-credinţă şi de iresponsabilitate“, şi-a motivat Rusu propunerile de amendare, care au fost susţinute doar de Cristina Pocora.

 

 

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite