Antena 3 e la CNA. Directorul executiv al grupului contrazice afirmaţiile angajaţilor şi ANAF demontează tot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Grecu a făcut un tur al redacţiei Antena 3
Dana Grecu a făcut un tur al redacţiei Antena 3

Reprezentanţii Intact au pus pe masa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) conflictul cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Oamenii Antenelor au cerut spirjinul forului, precizând că au nevoie de nouă luni pentru mutare, şi l-au obţinut, CNA urmând să se adreseze ANAF. În plus, chiar CEO-ul Antena TV Group a contrazis o parte din afirmaţiile jurnaliştilor Antena 3 cu privire la modul în care au acţionat inspectorii fiscali.

UPDATE Reprezentanţii ANAF au venit cu precizări, contrazicând Antenele în cazul „descinderii“ de luni, precizând că la cele 48 de locaţii vizate s-au deplasat patru echipe formate din 11 executori fiscali, cu patru maşini. În plus, ANAF arată că la sediul Antenelor din Şoseaua Bucureşti-Ploieşti s-a deplasat un singur echipaj format din patru executori fiscali şi că au fost legitimate doar patru persoane, în vederea înmânării notificărilor. Poziţia oficială a instituţiei poate fi consultată aici

La şedinţa CNA au paticipat Sorin Alexandrescu, CEO Antena TV Group, Mihai Gâdea, directorul Antenei 3, şi realizatorii postului, Mircea Badea şi Adrian Ursu. Potrivit Hotnews.ro, la discuţii au fost prezenţi doar membrii CNA numiţi de Parlament la propunerea PNL, PSD şi UDMR şi membrii propuşi de preşedintele Klaus Iohannis şi de guvernul condus de Victor Ponta. În schimb, au lipsit cei doi membri nominalizaţi de fostul preşedinte Traian Băsescu, respectiv Florin Gabrea şi Valentin Jucan.

Evacuarea Antenelor: Aceeaşi tabără, versiuni diferite

Interesant este că însuşi Sorin Alexandrescu a demontat afirmaţiile lansate în ultimele zile de realizatorii Antenei 3, precizând că, luni, la sediul televiziunilor au venit zece agenţi ANAF, care au legitimat o persoană. Declaraţiile lui Alexandrescu le contrazic astfel pe cele ale lui Mihai Gâdea şi ale Alessandrei Stoicescu, care au spus în direct că agenţii ANAF „au mers în diverse sedii şi au legitimat oameni“, descriind procesul ca fiind o adevărată „descindere“.

„Astăzi a avut loc ceva halucinant, ceva fără precedent în orice ţară din întreaga lume civilizată. Multe persoane au mers în diverse sedii, au legitimat oameni. Mi s-ar părea mai corect să ne dea termen cinci minute să evacuăm, pentru că să evacuezi cinci televiziuni în cinci zile echivalează cu cinci minute. Simultan cu acest ordin de evacuare, au cerut celor care ne dau curent şi apă să nu ne mai furnizeze după aceste cinci zile curent şi apă. S-a mai pomenit vreodată în România să se dea un astfel de ordin de evacuare? Răspunsul este categoric nu. Care este motivaţia pentru care se încalcă Constituţia României? Constituţia României spune că statul este obligat să protejeze instituţiile de presă“, expunea Gâdea situaţia, potrivit Paginademedia.ro.

La rândul ei, Alessandra Stoicescu a avut o abordare şi mai dramatică, precizând că „nişe cetăţeni agresivi legitimau oameni“ şi catalogând acţiunea ANAF drept „un act terorist“: „Într-o zi obişnuită de muncă mi-a fost frică când am văzut nişte cetăţeni agresivi, care legitimau oamenii. Sentimentul real pe care l-am simţit a fost de frică, de lipsă de control. După o vreme m-am liniştit şi mi-am dat seama că pot să vorbesc despre un act de terorism, terorism de stat. Noi am asistat astăzi a fost terorism, pentru că este menit să stârnească frică. Prostia de comunicat al ANAF care încearcă să scuze acţiunea oamenilor de la ANAF nu are niciun fel de logica. În acel comunicat nu există un fir logic. Ce s-a întâmplat este echivalentul cu punerea unei bombe la aparatura cu care funcţionăm. Sunt mii de oameni care nu ştiu ce li se va întâmpla. Vorbim despre un act terorist, nu despre un abuz.“

Pe de altă parte, Alexandrescu a afirmat că inspectorii ANAF au refuzat să intre în sala de consiliu, pentru discuţii, şi au cerut într-un mod „arogant“ ca el să iasă pe hol „să semneze de primire“, potrivit Hotnews.ro.

Tot în şedinţa CNA, Mihai Gâdea a subliniat că „nişte jurnalişti din România au fost în situaţia de a fi interogaţi, legitimaţi, fotografiaţi fără să fie o bază legală“.

Evacuarea Antenelor: „Mutarea nu se poate face mai devreme de nouă luni“

Ulterior, Alexandescu a revenit asupra declaraţiei, spunând că cei zece inspectori „au legitimat şi au fotografiat“, fără a preciza câţi angajaţi sau în ce fel. Mai mult, el a subliniat că sediile vor fi eliberate dacă legea sau o decizie judecătoarească va impune acest lucru, precizând însă că o eventuală mutare nu reprezintă „un simplu exerciţiu logistic de mişcare a unor cutii“ şi dezaprobând modul în care au acţionat inspectorii ANAF. „Sunt mii de echipamente electronice, sute de kilometri de cabluri. Semnalul îl ridicăm din Bucureşti-Ploieşti, pentru toate televiziunile, inclusiv pentru Radio ZU. Acesta e motivul pentru care am spus domnilor, dacă asta este intenţia voastră, să ni se spună clar. Nu să vină zece oameni, să legitimeze, să fotografieze, să ajungem în situaţia ca în 2016 unei companii care plăteşte milioane de euro la stat, să i se taie apa şi curentul? (...) Am spus din capul locului că facem aceste lucruri, cu forţele proprii, dar am cerut ca acest demers să nu fie unul absurd.“

Mai mult, CEO-ul Antena TV Group a susţinut că echipamentele de televiziune nu pot fi mutate într-un termen mai scurt de nouă luni: „Suntem în momentul acesta în situaţia să identificăm un spaţiu care să se suprapună cu nevoile noastre. Dar echipamente de televiziune nu pot veni mai devreme de nouă luni. A muta o televiziune înseamnă efectiv să faci o nouă televiziune în sediul nou, aşa încât emisia să nu fie întreruptă. A doua modalitate, inacceptabilă, ar fi să închidem televiziunile şi să le redeschidem după şase sau nouă luni.“

Ultima „soluţie“ a lui Alexandrescu este oricum imposibilă, întrucât, potrivit Legii audiovizualului, întreruperea emisiei poate fi de maximum 90 de zile. 

Evacuarea Antenelor, „cel mai mare derapaj din ultimii 25 de ani“

Întrebat de membrul CNA Răsvan Popescu dacă au fost făcute demersuri pentru a se muta, Alexandrescu a declarat: „Noi niciodată nu am dorit să impunem statului să rămânem în aceste sedii. Ceea ce ne-am dorit şi ne dorim este ca în raport de lege să putem ajunge la o concluzie raportat la prevederile respectivei legi. Dacă nu ajungem la o concluzie, vom face ceea ce e normal şi firesc, respectiv să ne mutăm. Ăsta este motivul pentru care de un an şi jumătate încercăm să avem un dialog echilibrat cu statul, cu privire la această situaţie. Am câştigat inclusiv în instanţă acest drept. (...) Dacă nu vom găsi o soluţie rezonabilă, vom fi într-o situaţie, după părerea mea, unică în România. Va însemna un efort enorm. După părerea mea cel mai mare derapaj care a existat în ultimii 25 de ani. Pe de altă parte, sper să se ajungă la o structură de echilibru în relaţiile cu autorităţile. În cazul în care acestea menţin să părăsim acele spaţii, să ajungem la o situaţie de comun acord prin care facilităţile noaste operaţionale să fie mutate din respectivele locaţii.“

Totodată, Alexandrescu a afirmat că nu îşi doresc un protest, făcând apel la membrii CNA pentru a fi „mediatori în această situaţie.“ În cele din urmă, CNA a decis să transmită ANAF o scrisoare prin care va comunica preocuparea în legătură cu situaţia evacuării celor cinci televiziuni ale trustului Intact din sediile lor şi posibilele evoluţii negative, cum ar fi riscul unei întreruperi de emisie.


Pentru mai multe informaţii despre acest subiect, mai puteţi citi şi:

Ce spune ANAF despre „descinderea“ la sediul Antenelor: doar 4 maşini, doar 11 executori, doar 4 persoane legitimate, la cele 48 de locaţii vizate de evacuare

Greii Antenelor, cu jalba-n proţap la CNA: „Nu există nicio hotărâre judecătorească de evacuare. Afirmaţia a fost perpetuată cu rea-intenţie“

CNA face front comun cu Antenele: forul solicită ANAF o întâlnire. „Vrem să găsim soluţii pentru ca emisia să nu fie afectată“

Valentin Jucan, despre servilismul CNA faţă de Antene: „Forul promovează o falsă teză şi arată că e în slujba Antena 3“

Iohannis, reacţie ciudată în cazul Antena 3: Abordarea heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă

Klaus Iohannis, batjocorit pe Facebook după ce a luat apărarea Antenei 3. Câţi fani a pierdut, în doar câteva ore, preşedintele României

Cioloş a explicat în Senat cazul Antena 3: ANAF a respectat legea. Nu există posibilitatea închirierii. Dragnea: Nu m-a lămurit

Dacian Cioloş îşi apără mesajul din Senat pe Facebook: „Regret MODUL în care a acţionat ANAF, dar susţin fondul intervenţiei. Nu am făcut niciun compromis”

Ordin de „evacuare urgentă” a sediilor Antena 3 şi Antena 1

Jocul amânărilor în scandalul clădirii confiscate de ANAF, din care emit Antenele

Victimizare pe scară mare: CNA şi reprezentanţii Intact se întâlnesc pentru a găsi soluţii. Membrii forului, între „dezinformare“ şi „cenzură“

Valentin Jucan, despre întâlnirea membrilor CNA cu reprezentanţii Intact: „Un joc penibil prin care instituţia este făcut preş în faţa Antenei 3“

Liviu Dragnea sare în apărarea Antenei 3: „ANAF a descins într-un mod abuziv. Cioloş să găsească soluţii ca aceste televiziuni să nu fie închise“

Dragoş Pătraru şi Rareş Bogdan critică ANAF pentru cum acţionează în cazul Antenelor, iar Radu Banciu îi sfătuieşte pe români „să nu intre în panică“

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite