Antena 1, amendă pentru „limbajul injurios“ de la „Un show păcătos“. Episodul cu Guţă, nesancţionat: „Legea nu interzice bătaia la TV după ora 23.00“

Antena 1, amendă pentru „limbajul injurios“ de la „Un show păcătos“. Episodul cu Guţă, nesancţionat: „Legea nu interzice bătaia la TV după ora 23.00“

Nicolae Guţă şi-a bătut iubita în direct la emisiunea „Un Show Păcătos“, de la Antena 1 FOTO Captură „Daily Mail“

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat postul Antena 1 cu 50.000 de lei pentru limbajul injurios din nouă ediţii ale emisiunii „Un show păcătos“, însă momentul în care Nicolae Guţă a bătut-o în direct pe iubita sa nu a putut fi sancţionat de Consiliu, pentru că „legea nu interzice bătaia la TV, după ora 23.00.“

Ştiri pe aceeaşi temă

CNA a analizat în şedinţa de marţi, 29 septembrie, 12 ediţii ale emisiunii „Un show păcătos“, moderată de Dan Capatos şi difuzată de Antena 1, în perioada aprilie – septembrie. În urma difuzării acestor emisiunii, forul audiovizual a primit 15 reclamaţii de la telespectatori, după cum scrie Mediafax. 
 
La propunerea lui Radu Călin Cristea, CNA a decis să amendeze cu 50.000 de lei televiziunea Antena 1, pentru nouă ediţii ale emisiunii „Un show păcătos“, în care a fost încălcat articolul 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.“
 
Decizia de sancţiune a fost luată cu unanimitatea voturilor membrilor CNA prezenţi la şedinţă în momentul votului (Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).
 

Membrii CNA: „Nu putem amenda bătaia“

Cu toate acestea, CNA nu a inclus în sancţiune şi bătaia în direct dintre Nicolae Guţă şi iubita lui. Membrul CNA Radu Herjeu a constatat că în prezent Legea audiovizualului nu interzice bătaia, la TV, după ora 23.00. „Cei care au făcut legea nu s-au gândit că aşa ceva o să se întâmple (...) Dar legea pedepseşte foarte clar limbajul injurios, indiferent de oră“, a spus Radu Herjeu, precizând că şi-aş dori sincer ca membrii CNA să solicite Comisiilor parlamentare de specialitate ca, într-un timp rezonabil, să se gândească la modificarea Legii audiovizualului. „Pentru că nu vom putea amenda bătaia, nu avem pe baza a ce“, a mai afirmat Herjeu. La rândul său, Monica Gubernat a spus că începând de miercuri o să înceapă să lucreze la modificarea Codului audiovizual, astfel încât asemenea aspecte să nu mai poată scăpa nesancţionate de CNA.
 
Membrii CNA au constatat că în aceste emisiuni au fost prezentate, printre altele, problemele dintre Adriana Bahmuţeanu şi Silviu Prigoană, dar şi informaţii despre relaţiile cântăreţului de manele Nicolae Guţă. De asemenea, în aceste emisiuni a fost folosit un limbaj injurios, iar într-o ediţie a apărut o femeie sumar îmbrăcată, care a dansat lasciv.
 
Între aceste emisiuni monitorizate de CNA s-a numărat şi o ediţie în care Nicolae Guţă a lovit-o pe iubita lui însărcinată, Iulia. Membrii CNA au discutat şi cu reprezentantul televiziunii Antena 1, avocatul Daniel Ionaşcu, a cărui pledoarie a pornit de la afirmaţia „Soarele audiovizualului românesc de la CNA răsare“.
 

Avocatul Antenei 1 a pus egal între „Un show păcătos“ şi Sfânta Scriptură

De altfel, întreaga pledoarie a acestuia a inclus aspecte, inclusiv paralele între faptele prezentate în emisiunea „Un show păcătos“ şi Sfânta Scriptură, respectiv „Cântarea cântărilor“ din Biblie, care i-au iritat pe unii membri ai CNA.
 
În general, avocatul televiziunii Antena 1 a susţinut că „elemente de erotic există şi în Biblie“. „Dacă e posibil aşa ceva acolo, nu e posibil la Dan Capatos după ora 23.00?“, i-a întrebat Daniel Ionaşcu pe membrii CNA.
 
Daniel Ionaşcu s-a referit şi la bătaia dintre Nicolae Guţă şi iubita sa, care a avut loc în direct, în emisiunea „Un show păcătos“, despre care a relatat ulterior şi tabloidul britanic „Daily Mail“. El a mai spus că această „publicaţie de renume“ a preluat informaţia referitoare la conflict, fără a critica modul în care şi-a făcut treaba Antena 1 în acest caz. „Înseamnă că subiectul suscită interes şi pentru un ziar londonez“, a spus avocatul. Totodată, Ionaşcu a susţinut că acest caz a fost privit ca o „ţiganiadă modernă, nu a lui Budai Deleanu, ci a lui Capatos“.
 
„După ora 23.00 o astfel de emisiune este permisă de legea audiovizualului. (...) Noi aici nu discutăm moralitatea, moralitatea se discută de biserică, ci legalitatea“, a susţinut, în final, Daniel Ionaşcu.
 

„Un show păcătos“, o emisiune care „promovează prostituţia“

Însă unii membri ai CNA, între care s-au numărat Valentin Jucan şi Dorina Rusu, au fost deranjaţi de atitudinea avocatului Daniel Ionaşcu şi mai ales de comparaţiile teologice ale acestuia, exprimate în general pe un ton ridicat.
 
„Biblie şi Capatos, suntem în toate minţile? Este o emisiune care promovează prostituţia, domnule. Persoane invitate acolo sunt într-un dosar penal de prostituţie (...) Nu-mi spuneţi că versete din Biblie sunt la fel cu emisiunea lui Capatos? Asta e o nesimţire fără limită“, a spus Valentin Jucan.
 
El a mai spus că nu va mai fi prezent la şedinţa Consiliului, în momentul discutării aspectelor care ţin de televiziunile trustului media Intact, atât timp cât reprezentantul legal al acestui grup la CNA va fi avocatul Daniel Ionaşcu. Avocatul s-a arătat însă foarte jignit de atitudinea acestor membri, spunând în mai multe rânduri că are dreptul la opinie şi la a-şi construi pledoaria aşa cum doreşte.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: