Angajaţii cer demisia şefei TVR. Monica Ghiurco: „Incompetenţa dvs. ne afectează pe toţi!“. Ce acuzaţii i se aduc Doinei Gradea

Angajaţii cer demisia şefei TVR. Monica Ghiurco: „Incompetenţa dvs. ne afectează pe toţi!“. Ce acuzaţii i se aduc Doinei Gradea

Nu este pentru prima dată când Monica Ghiurco o critică public pe Doina Gradea FOTO TVR

Monica Ghiurco, jurnalist senior TVR şi membru în Consiliul de Administraţie al SRTv, semnează o scrisoare deschisă în care îi cere demisia şefei instituţiei, Doina Gradea, pe care o acuză de incompetenţă şi de faptul că aduce grave prejudicii de imagini postului public prin managementul defectuos.

Mai mulţi angajaţi ai Televiziunii Române s-au revoltat după ce postul public a pierdut contractul pentru transmiterea prestigiosului festival „George Enescu“ în favoarea Trinitas TV. De asemenea, preşedintele-director general al TVR, Doina Gradea, a pus paie pe foc după ce s-a afişat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice Europene de la Minsk, în timp ce jurnaliştii comentau evenimentul din studiourile de la Bucureşti. 
 
Într-o scrisoare deschisă, în numele salariaţilor pe care îi reprezină în CA, Monica Ghiurco i-a cerut demisia şefei TVR, Doina Gradea, despre care spune că a reuşit performanţa „de a-i revolta şi pe cei care mai rămăseseră pasivi în privinţa TVR, iar pe noi, cei din TVR, ne-aţi umplut, încă o dată, de ruşine“. 
 
Totodată, jurnalista atrage atenţia că, înainte ca pierderea dreptului de a difuza Festivalului Enescu să devină oficială, Gradea a minţit în şedinţa Consiliului de Administraţie al televiziunii publice spunând că zvonurile care începuseră să circule reprezintă o dezinformare. 
 
Ghiurco subliniază că atât pierderea competiţiilor sportive, cât şi a festivalului cultural nu a fost cauzată de lipsa banilor, ci de incomeptenţa conducerii. 
 
„Pentru mine este un şoc faptul că TVR nu mai transmite Festivalul Internaţional «George Enescu», după ce în şedinţa precedentă a Consiliului de Administraţie aţi dezminţit informaţia. Aşadar, o falsă dezminţire şi o inducere în eroare a Consiliului. E foarte grav, din mai multe considerente. Nu e doar faptul că pierdem un brand de înaltă clasă şi spulberaţi o tradiţie culturală la Televiziunea Română, că dăm cu piciorul unui act de diplomaţie publică şi culturală prioritar pentru statul român, că renunţăm prin decizia unui Comitet Director pe care îl conduceţi în mod nemijlocit să fim parte în cel mai prestigios eveniment cultural pentru România. Deşi, chiar şi pentru atât, vă cer demisia! E chiar mai mult. E o continuare a unui trend tot mai evident: rând pe rând, am rămas şi fără competiţii sportive de interes major pentru public, cum ar fi meciurile Naţionalei de fotbal. Dar pierderea Festivalului Enescu este picătura care umple paharul. Să nu încercaţi să mai invocaţi argumentul financiar: nu din cauza banilor s-au pierdut toate acestea, ci din incompetenţă, doamna PDG! Ce să mai însemne cultura pentru noi, televiziunea publică - şi vă întreb cu amărăciune asta - când aveţi pe piaţă atâtea opţiuni de show-uri şi discuţii despre nimic cu care să populaţi ecranul TVR? Pe bani publici, desigur…“, şi-a început Monica Ghiurco scrisoarea. 
 
Jurnalista continuă prin a-i atrage atenţia şefei TVR că incompetenţa de care dă dovadă afectează întreaga instituţie şi credibilitatea ei, dar şi pe angajaţi, pe care şefa TVR i-a desconsiderat. 
 
„Incompetenţa dumneavoastră ne afectează direct pe noi toţi. Am avut perioade mult mai grele financiar şi totuşi am păstrat marile evenimente la TVR, iar acum, când avem bani, pierdem pe bandă rulantă şi drepturi de difuzare, şi evenimente, şi credibilitate. Pentru că doar dumneavoastră aveţi decizie editorială, spre deosebire de CA, ar trebui să vă asumaţi căderea dramatică a audienţelor determinată de «experimentele» fără număr pe care le faceţi în grila de programe şi să plecaţi. Într-o televiziune performantă, asta s-ar fi întâmplat deja. Nu vă putem permite să continuaţi acest management defectuos. Deciziile pe care le-aţi impus în ciuda criticilor aprinse din şedinţele CA produc prejudicii majore nu doar pe termen scurt şi v-am cerut în repetate rânduri, inclusiv în scrisori adresate Parlamentului, să vă asumaţi integral acele decizii, pentru că vă aparţin. Aţi impus măsuri discutabile din punct de vedere editorial şi i-aţi desconsiderat pe salariaţii TVR din punct de vedere profesional şi uman. Aţi pus presiune pe Comisia de Etică, târându-i pe membrii acesteia în instanţă pentru un raport care vă vizează în mod direct. Nu aţi recompensat munca şi performanţa colegilor mei cu care v-aţi lăudat public după fiecare mare eveniment realizat de ei. V-aţi lăudat şi atât!“, a mai notat Ghiurco. 
 
Membra CA o acuză pe Doina Gradea că sfidează pe toată lumea, atât din interiorul, cât şi din exteriorul instituţiei, amintind şi de faptul că săptămâna trecută şefa TVR a fost chemată la audieri în Comisia de Cultură, însă a refuzat să răspundă întrebărilor despre cheltuirea banilor publici de către TVR şi despre politizarea instituţiei.
 
„Aţi sfidat nu doar Consiliul de Administraţie, în care v-am cerut socoteală pentru decizii cel puţin neinspirate sau de-a dreptul proaste şi eu, şi alţi colegi din CA. Pentru că vă consideraţi şefa supremă. Nu sunteţi, doamnă, pentru că nu aţi dovedit anvergura necesară unui preşedinte TVR, chiar dacă aţi pozat în «managerul experimentat» care vine dintr-o televiziune comercială performantă să relanseze serviciul public de televiziune fără să cunoască, elementar, diferenţele dintre public şi comercial, care aşa trebuie să rămână: diferenţe! Aţi sfidat şi Parlamentul României, considerând că nu trebuie să daţi socoteală decât în faţa persoanei/persoanelor care v-au numit la TVR şi v-au impus în această demnitate. Acum ar fi cam dificil, din motive obiective, dar vă consideraţi în continuare protejată politic - cel puţin pentru o vreme - şi continuaţi să conduceţi în manieră discreţionară. Însă fiecare oră pe care o petreceţi la conducerea instituţiei înseamnă pierderi de credibilitate pentru TVR. Ceea ce noi, cei din TVR, nu ne permitem să girăm prin tăcere. Iar acum îi sfidaţi şi pe cetăţenii României, plătitori de taxe şi impozite. (…) Acesta nu este un demers politic. Este opinia mea şi a salariaţilor din TVR revoltaţi de dezastrul în care ne duceţi. Un dezastru care trebuie oprit. Aţi irosit încrederea pe care am avut-o în dumneavoastră. Aţi avut suficient timp să vă daţi măsura profesionalismului. Aţi ratat, doamnă Gradea. E finalul dumneavoastră de carieră în TVR şi ar fi bine să plecaţi. Vă cer public demisia!“, a încheiat Ghiurco. 
 
Scrisoarea Monicăi Ghiurco vine după ce şi alţi angajaţi ai Televiziunii Române s-au arătat indignaţi de atitudinea Doinei Gradea, printre aceştia fiind jurnalistul Adelin Petrişor şi realizatoarea Marina Almăşan
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările