ANALIZĂ Vocea României, a doua şansă pentru cântăreţii deja cunoscuţi: „S-ar putea să nu fie bine pentru toţi, să-şi creeze chiar un dezavantaj“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Bălan, fostă membră a trupei Impact, este câştigătoarea sezonului trecut „Vocea României“ FOTO Pro TV
Cristina Bălan, fostă membră a trupei Impact, este câştigătoarea sezonului trecut „Vocea României“ FOTO Pro TV

Tot mai mulţi cântăreţi cunoscuţi la începutul anilor 2000 doresc să revină în atenţia publicului, încercându-şi norocul pe scena show-ului „Vocea României“.

Odată cu succesul înregistrat de Cristina Bălan, fostă membră a trupei Impact şi câştigătoarea sezonului trecut al show-ului „Vocea României“, mai mulţi artişti care s-au bucurat de faimă în trecut, dar despre care nu am mai auzit nimic în ultima vreme, au îndrăznit să-i urmeze exemplul şi să încerce o relansare în muzica românească prin intermediul emisiunii de la Pro TV.

Nicio ediţie fără cântăreţi consacraţi

Noul sezon „Vocea României“ este marcat la fiecare ediţie de prezenţa acestor cântăreţi „retraşi“ care încearcă să întoarcă scaunele antrenorilor cu care au împărţit cândva aceeaşi scenă. Astfel că primul episod al emisiunii ne-a dat întâlnire cu Rucsandra Iliescu (24 de ani), fostă membră Blaxy Girls, trupă care s-a bucurat de un mare succes în anii 2007-2011. Rucsandra a convins-o doar pe Loredana să se întoarcă, deşi după ce a cântat şi propria piesă, „Dear Mama“, antrenorii au fost de acord că vocea ei a sunat mult mai bine decât pe piesa aleasă pentru audiţii.


Vocea Romaniei - sezonul 6: Rucsandra Iliescu - Bang Bang pe vocearomaniei.protv.ro  

În aceeaşi ediţie a apărut şi Ramona Nerra (36 de ani), care a cântat alături de Nicoleta Luciu în trupa Alize, şi-a încercat norocul la selecţia naţională Eurovision 2016 şi a participat la „Vocea Germaniei“, concurs care i-a adus o colaborare cu DJ-ul ATB şi şansa de a cânta pe aceeaşi scenă cu staruri precum Pink, Kelly Rowland şi Nicole Scherzinger. Ramona a declarat că şi-a dorit să participe la „Vocea României“ pentru că regretă faptul că mulţi oameni nu ştiu că este româncă. Pentru Ramona s-au luptat Smiley, Moga şi Loredana, artista alegându-l pe Smiley, care de dragul spectacolului a şi îngenuncheat în faţa ei, simulând o cerere în căsătorie.


Vocea Romaniei - sezonul 6: Ramona Nerra - Should Have Been Us pe vocearomaniei.protv.ro

Au urmat Bogdan Negroiu (40 de ani), solistul trupei El Negro, care a intrat în echipa Loredanei, devenind astfel adversarul soţiei sale, care e în echipa lui Smiley, şi Dana Neacşu (33 de ani), cunoscută drept DJ Harra, noncomformista care obişnuia să mixeze topless în cluburi, dar care n-a reuşit să întoarcă niciun scaun.

image

DJ Harra FOTO Captură video

În ediţia de vineri seară am avut parte de o nouă surpriză: Monica Andrei (31 de ani), roşcata din trupa Candy. A renunţat la muzică, dar a simţit că locul ei e pe scenă, aşa că a venit la „Vocea României“ hotărâtă să-i impresioneze pe cei patru antrenori. Monica Andrei a interpretat piesa „Heartbeat song“ şi a reuşit să o convingă pe Loredana. „M-am întors pentru că îmi place vocea ta, îmi place timbrul tău. Îmi plac vocile senine, luminoase. Ţi-ai păstrat acea inocenţă în voce şi mă inspiră foarte mult aceste voci. Îmi doresc să facem treabă bună împreună“, i-a spus Loredana.

Cu două tăişuri

Comentatorul muzical Andrei Partoş (foto dreapta-jos) este de părere că prezenţa artiştilor cunoscuţi în acest tip de emisiune ţine mai mult de strategia producătorilor de a face show, însă nu consideră că acest lucru este neapărat benefic pentru imaginea acestor cântăreţi şi nici pentru încrederea pe care publicul o are în acest show.

image

„Faptul că vin artişti consacraţi poate fi o şansă pentru ei, dar este cu două tăişuri, pentru că dacă unul cunoscut este eliminat din prima, cum se va simţi? Nu e plăcut să te expui, dar probabil că miza este să mai apară, să-i mai vadă lumea, să mai fie invitaţi la câte o emisiune. Dacă producătorii show-ului sunt binevoitori, prind şi nişte contracte şi îşi rezolvă problemele. Pentru noi, ca spectatori, nu este în regulă pentru că ai tendinţa să compari un profesionist cu un amator, ceea ce e total neetic. Producătorii organizează totul în aşa fel încât să asigure un spectacol digerabil şi de succes. Pe lângă doi debutanţi buni mai băgă şi un consacrat şi atunci riscurile sunt mai puţine. Nu sunt convins că pentru toţi este de bine. De exemplu, despre solistul de la El Negro nu poţi să zici că are probleme. El cântă în continuare şi faptul că nu e în prima linie nu înseamnă că nu e bun. S-a expus inutil“, este de părere realizatorul emisiunii „Psihologul muzical“ difuzată pe Radio România Actualităţi.

Au artiştii consacraţi un avantaj în faţa amatorilor? „Nu, dimpotrivă, s-ar putea să-şi creeze chiar un dezavantaj. E greu să crezi că antrenorii nu recunosc o voce arhicunoscută chiar dacă stau cu spatele. Evident că ei ştiu cine sunt aceşti cântăreţi. Te face să înţelegi că e doar un joc şi atunci nu mai iei în serios nimic din ce este acolo“, a mai spus Partoş.


Vocea Romaniei - sezonul 6: Bogdan Negroiu - Apa pe vocearomaniei.protv.ro

Comentatorul muzical ridică şi o întrebare care stă pe buzele tuturor: „Ce se întâmplă cu câştigătorii?“

„Nimic. A scos unul vreun disc? A dat unul vreo lovitură? A umplut unul Sala Palatului sau Sala Polivalentă? A făcut unul vreun concert individual? Au ajuns la un backing vocal, invitaţi la Brenciu, au fost invitaţi la câteva emisiuni de la alte canale şi au dispărut în ceaţă. Apar doar ca şi câştigători, participanţi, finalişti sau semifinalişti la «Vocea României». Dacă ar fi ca la americani, atunci am vorbi de un disc care s-a scos şi a fost vândut în 100 de mii de exemplare, turnee, un Grammy câştigat peste un an. Acesta este rostul unui concurs. Dacă ai în vedere o sută de voci şi dai cu piciorul la vreo 50-60 care erau bune şi le-ai păstrat pe alea 40 care sunt mediocre, înseamnă că n-ai făcut nimic. Ţi-ai făcut spectacolul, ţi-ai luat banii, ai împărţit banii, dar nu ţi-ai făcut treaba. E păcat. Rostul unui astfel de concurs în afară de divertisment şi rating trebuie să fie şi unul care să ajute industria care este aproape la pământ, să-i ofere voci“, afirmă „Psihologul muzical“.

Referitor la acest subiect a scris şi Iulia Radu de la „Psihologul muzical“ pe blogul lui Andrei Partoş.

„Hai să aruncăm o privire şi în ograda celor care chiar au industrie muzicală! Susan Boyle a câştigat pe 11 aprilie 2009 show-ul «Britan’s Got Talent». 

A lansat primul album, «I Dreamed A Dream», pe 23 noiembrie 2009. Au urmat alte cinci albume. Alisan Porter a câştigat The Voice US pe 24 mai 2016. După încheierea concursului a fost lansată compilaţia «The Complete Season 10 Collection (The Voice Performance)». Mai e ceva de adăugat?! Sigur că da! Un exemplu recent: Laura Bretan (foto dreapta). Fata a câştigat «Românii au talent», dar, din păcate pentru ea, «industria muzicală românească» habar n-are ce să facă cu un astfel de artist. Brusc, marii producători şi compozitori autohtoni au făcut un pas înapoi. Ce ştiu ei despre operă? Nimic! Unde să o difuzeze pe Laura Bretan? Nicăieri! Deci, un super-talent nu are loc în «industria» românească bazată exclusiv pe difuzări. Trist este că această «industrie» nu a dat nici măcar un producător cu viziune, cu imaginaţie, care să poată lucra cu un astfel de talent. Hai să vă mai dau un exemplu. Jackie Evancho (solistă de muzică clasică, pop-opera, crossover) a ieşit pe locul 2 în concursul «America’s Got Talent». Avea doar zece ani! Ei bine, fetiţa aceasta  a lansat un EP şi cinci albume (dintre care trei au intrat în Top 10 Billboard 200). Deci, acolo unde industria îşi face treaba, se poate vinde şi pop-operă şi operă şi orice alt gen muzical! Revenind pe plaiuri mioritice, fără îndoială toţi cei care au câştigat «X-Factor» sau «Vocea României», meritau să fie sprijiniţi cu adevărat“, a comentat Iulia Radu în articolul „Joaca de-a industria muzicală“ de pe andreipartos.ro.

laura bretan
laura bretan

„Vocea României“ vs. „Steaua fără nume“

Andrei Partoş face şi o comparaţie între un concurs muzical românesc care s-a bucurat de succes în anii ’70 şi care a furnizat industriei artişti importanţi.

„În România exista «Steaua fără nume» în anii ’70. Genul de concurs «Vocea României» nu era nevoie să-l inventeze americanii şi să-l preluam noi. Noi am avut asta. «Steaua fără nume» lansa piese şi voci foarte bune. Dacă vă uitaţi în istorie o să vedeţi ce soliste şi solişti au apărut acolo şi au rămas 40 de ani pe piaţă. Dacă vreunul din concurenţii de la «Vocea României» rămâne 30 de ani pe piaţă de acum înainte, eu zic că şi-a făcut treaba“, a mai spus Partoş.

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite