Ameninţarea independenţei TVR, adusă în atenţia Consiliului Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Asociaţia Europeană a Jurnaliştilor au alertat Consiliul Europei cu privire la ameninţarea independenţei radiodifuzorului public românesc.

Postul public de televiziune se confruntă cu un colaps financiar cauzat de managemantul haotic şi decizia guvernului de a îngheţa taxa TV la nivelul anului 2003 (patru lei, cea mai scăzută taxă din Europa). Un pachet de amendamente propuse la Legea Radiodifuzorului Public (41/1994), anunţate de mai mulţi politicieni, vor face posibil ca TVR să fie declarat insolvent. Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind se teme că această procedură ar putea legitima controlul guvernului asupra televiziunii publice. MediaSind a cerut autorităţilor să protejeze TVR de interferenţele politice, inclusiv prin abţinerea de a impune restricţii privind finanţarea radiodifuzorului public, se specifică pe site-ul coe.int, nivelul alertei fiind 2.

Recent, Ion Moraru, realizator TVR şi Preşedinte SRJ MediaSind, a transmis o scrisoare publică prin care atrage atenţia asupra situaţiei grave în care se află Televiziunea Publică, subliniind cauzele care au dus la momentul dificil. Ion Moraru spune că politicienii refuză să-şi asume eşecul managementului de la TVR din moment ce la conducerea TVR s-au perindat mai mulţi politruci, iar taxa TV a rămas la o cotă de neacceptat pentru vremurile actuale. Acelaşi Moraru scrie în scrisoarea sa că intrarea TVR în insolvenţă duce la o întoarcere la cenzură. Scrisoarea poate fi citită aici.

Totodată, la alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române s-au înscris 31 de persoane, printre care Monica Ghiurco, Sanda Vişan şi Cornel Mihalache. e data de 21 martie comisiile de cultură vor prezenta conducerii Parlamentului raportul comun privind numirea noului CA, iar plenul comun în care se va vota această structură va avea loc pe 22 martie. Până la finalul termenului stabilit prin Regulamentul de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al TVR, şi-au depus candidatura 31 de persoane, toate fiind validate, potrivit reprezentanţilor TVR. Cei 31 de candidaţi sunt, în ordine alfabetică: Marian Balcan, Marius Bădulescu, Sorin Bejan, Bogdan-Alexandru Blăgoi, Sorin Burtea, Răzvan Butaru, Dani Constantin, Radu Florian Dănilă, Doru Dumitrescu, Ioana Dumitrescu, Monica Ghiurco, Gabriel Giurgiu, Cezar Ion, Adrian Ionescu, Luminiţa Iordănescu, Emilia Leahu, Cornel Mihalache, Ion Moraru, Valentin Motorga, Adrian Mihail Năstase, Florian Petrică, Sorin Rada, Stelian Ristache, Eugen Rusu, Ramona Săseanu, Sebesi Karen Attila, Marin Florian Sfetcu, Cristian Stan, Ion Stavre, Luminiţa Velciu, Sanda Vişan.

Televiziunea Română ar putea intra în insolvenţă într-o lună, decizia politică în acest sens fiind deja luată, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Există o înţelegere la nivel politic pentru modificarea legislaţiei, astfel încât TVR să poată demara procedura insolvenţei. 

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au discutat în comisia de specialitate din Camera Deputaţilor despre două variante legate de TVR: insolvenţă şi fuziunea cu Societatea Română de Radiodifuziune. Potrivit informaţiilor HotNews.ro, a rămas valabilă varianta insolvenţei. „La discuţiile din comisia de specialitate din Camera Deputaţilor, Ministerul de Finanţe s-a angajat să prezinte variantele de modificare ale legii şi paşii procedurali care trebuie urmaţi pentru a găsi răspuns la cel puţin două din soluţiile invocate în acel moment: insolvenţă şi fuziunea cu Radioul. Presupun că anumite modificări legislative, care în timpul discuţiei respective am înţeles că sunt agreate şi de către- cel puţin că principiu, sigur - şi de către parlamentari, ele vor fi prezentate comisiei şi, cum cele două instituţii sunt în subordinea parlamentului, parlamentul va decide dacă le acceptă şi pe care le acceptă din variantele tehnice pe care le va propune Ministerul de Finanţe“, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. 

La sfârşitul lunii ianuarie, Irina Radu anunţă că TVR a terminat anul 2015 cu pierderi cumulate de 689 milioane de lei. Tot atunci, ea a spus că, în 2015, 20% din totalul cheltuielilor TVR s-au dus pentru plata unor datorii istorice, comparativ cu doar 5,4% cheltuiţi pentru programe şi licenţe. Tot atunci, ea a spus că situaţia se înrăutăţea rapid, în condiţiile în care, dacă toate datoriile ar fi plătite în cinci ani, la veniturile de acum TVR ar rămâne cu bani pentru doar 350-400 de angajaţi, comparativ cu totalul de 2.500 cât are în prezent. 

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite