Afirmaţiile lui Cheloo, taxate de CNA cu 10.000 de lei

Afirmaţiile lui Cheloo, taxate de CNA cu 10.000 de lei

În ediţia din 24 noiembrie, Cheloo, unul dintre componenţii juriului „X Factor“, i s-a adresat lui Paolo Lagana, care şi-a recunoscut orientarea sexuală, spunându-i că „dispreţuieşte ceea ce reprezintă“ FOTO Antena 1

Postul Antena 1 va plăti o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru afirmaţiile considerate homofobe la adresa unui concurent din show-ul „X Factor“, Paolo Lagana, care s-a declarat homosexual.

Amenda a fost votată de şapte dintre cei nouă membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) prezenţi în şedinţa de astăzi. Pe lângă această sanţiune, Narcisa Iorga, unul dintre membri CNA, a propus amendarea psotului cu 80.000 de lei.

În ediţia din 24 noiembrie, Cheloo, unul dintre componenţii juriului „X Factor“, i s-a adresat lui Paolo Lagana, care şi-a recunoscut orientarea sexuală, spunându-i că „dispreţuieşte ceea ce reprezintă“. „Eu dispreţuiesc tot ceea ce reprezinţi şi ce simţi“, i-a spus el. După acest moment, CNA a primit peste 700 de reclamaţii, arată paginademedia.ro.

În urma incidentului, Fundaţia Accept, ONG care apără şi promovează drepturile LGBT (n.r. acronim care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală şi transsexuală), a sărit în ajutorul concurentului şi a solicitat organele compentente să ia măsuri.

„Nu ştiu de ce Cheloo îşi permite să vorbească în numele ţării. Este o declaraţie homofobă, inadmisibilă într-o ţară în care există legi care vorbesc despre drepturile cetăţenilor. Vom cere postului să-şi ceară scuze în mod public pentru ceea ce s-a întâmplat în «propria ogradă». Antena 1 trebuie să înţeleagă că există şi persoane LGBT care urmăresc show-ul şi care se simt afectate şi jignite de un discurs discriminatoriu. Eu cred că este o atitudine personală pentru că, încă de la preselecţie, s-a văzut că încearcă să-l pună într-o postură nepotrivită“, a declarat la acel moment Anemari-Helen Necşulescu, reprezentul Fundaţiei Accept.

Dacă la momentul respectiv Paolo Lagana nu a alimentat un eventual conflict cu rapperul, Delia fiind cea care i-a sărit în apărare, ulterior concurentul a luat atitudine printr-un mesaj postat pe Facebook.

„Orice se va întâmpla pe scena «X Factor» vineri şi orice vor spune oamenii şi juriul (mai ales unul dintre ei) şi oricare va fi rezultatul, eu voi cânta toată viaţa. Vorbele lui Cheloo au fost foarte grave şi de prost gust. Mie personal nu prea îmi pasă de el, mai ales că nici nu pot spune că îl cunosc bine. Dar în continuare sunt împotriva a ceea ce a spus, cred că prin vorbele lui a făcut o discriminare şi indirect a atacat întreaga comunitate LGBT din România“, se arată în mesajul postat de Paolo Lagana pe contul personal de Facebook. În plus, acesta a adăugat că este alături de comunitatea LBGT, dar şi de toţi cei care s-au simţit jigniţi de vorbele lui Cheloo: „Sunt cu voi şi vă susţin. Toţi merităm respect“, şi-a încheiat Lagana mesajul.

Paolo Lagana FOTO Antena 1

„Fiecare membru al juriului şi-a exprimat un punct de vedere. La fel a făcut şi Cheloo. A fost o emisiune în direct, a fost opinia lui, nu a fost împărtăşită de ceilalţi membri ai juriului. Fiecare a intervenit. Nu e existat nicio instigare la ură, la violenţă. A fost o reacţie spontană. Asta este, sunt păreri şi pro şi contra, iar fiecare are dreptul la propria opinie. Nu încerc să apăr, dar aţi văzut că fiecare a încercat să acopere şi să meargă mai departe“, a declarat Mirela Bomboe, reprezentatul Antena Grup în cadrul şedinţei CNA.

Totodată, reprezentaţii FremantleMedia, compania britanică ce deţine licenţa „X Factor“ în Europa şi Statele Unite, întrebaţi de reporterii Wowbiz.ro, au declarat că rapperul nu şi-a făcut datoria de membru al juriului şi a fost lipsit de respect.

„FremantleMedia încurajează ferm toleranţa, iar respectul pentru demnitatea personală este una dintre valorile noastre principale. Nu încurajăm comportamentul homofob sau comportamentul lipsit de respect în general şi luăm foarte în serios sesizările de această natură. «X Factor» este o competiţie deschisă pentru toată lumea, indiferent de rasă, vârstă sau orientare sexuală. Cu toate că am simţit că discuţia dintre Cheloo şi Paolo a fost încordată şi a avut legătură cu prestaţia din seară aceea, credem totuşi că, din cauza că nu a ascultat cu atenţie cântecul lui Paolo, Cheloo a fost lipsit de respect şi nu a şi-a făcut datoria de jurat. Le-am scris deja celor de la Antena 1 să clarifice faptul că o astfel de atitudine nu este încurajată de noi, iar acest lucru ar trebui corectat în show-urile viitoare“, au declarat reprezentanţii FremantleMedia pentru Wowbiz.ro. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: