De ce e CNA „în derivă“ şi soluţiile propuse de ActiveWatch, care cere verificarea activităţii după „derapajele inacceptabile“ de la Antena 3 şi RTV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizarea de media ActiveWatch cere activarea tuturor mecanismelor legale pentru deblocarea şi verificarea activităţii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), cu scopul readucerii instituţiei în slujba interesului public, după derapajele posturilor de televiziune Antena 3 şi România TV în prezentarea protestelor de duminică.

ActiveWatch a transmis public solicitarea, în atenţia membrilor CNA, a Comisiilor pentru Cultură şi Media de la Senat şi Camera Deputaţilor, Administraţiei Prezidenţiale şi Guvernului.

Catalogând derapajele posturilor Antena 3 şi România TV drept inacceptabile, organizaţia cere organelor abilitate să evalueze de urgenţă situaţia dezastruoasă a CNA, într-o întâlnire cu participare publică: „Cerem membrilor CNA de bună-credinţă să expună public disfuncţiile şi să demaşte persoanele şi mecanismele care au condus la sabotarea instituţiei. Cerem CNA să judece cu prioritate absolută sesizările privind derapajele comise de televiziuni în relatarea manifestaţiilor din 22 ianuarie 2017. Cerem CNA să analizeze cu celeritate toate derapajele din campania electorală şi din perioada imediat următoare.“

ActiveWatch a precizat că a avertizat în repetate rânduri că reducerea eficienţei CNA în ultimii ani a favorizat proliferarea comportamentelor ilegale ale unor radiodifuzori, în particular ale România TV şi Antena 3. „Dacă ar fi folosite, Legea audiovizualului şi Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu toate imperfecţiunile lor, ar fi fost suficiente pentru a preveni derapajele grave ale operatorilor din audio-vizual“, subliniază reprezentanţii organizaţiei. 

Ce a cauzat „deriva CNA“

Aceştia au adăugat că „deriva CNA“ este accentuată de o serie de disfuncţionalităţi, precum:

  • Sesizările sunt evaluate cu întârziere atât de mare încât se prescriu înainte de a ajunge să fie penalizate: „Drept argument stau cele peste 1.600 de sesizări prescrise în perioada 2014 - 2016, dar şi întârzierea unor rezoluţii pentru abaterile sesizate pe durata campaniei electorale din noiembrie - decembrie 2016.
  • Radiodifuzorii primesc o singură penalizare pentru fapte cumulate pe perioada judecată de CNA, ceea ce „încurajează recidiva“.
  • CNA nu mai reacţionează în timp real în timpul unor evenimente socio-politice majore, în care rolul mass-media este crucial.
  • CNA nu funcţionează lungi perioade de timp (anul trecut au fost amânate 17 şedinţe din aceste considerente).

„Acest abuz a fost posibil şi pentru că CNA  a fost pasiv“

„Ultimii ani ne-au demonstrat că influenţa politicului este tot mai accentuată în agenda unor televiziuni private, care abuzează de dreptul la liberă exprimare în detrimentul dreptului la informare corectă. Acest abuz a fost posibil şi pentru că CNA a fost pasiv şi nu şi-a folosit toate instrumentele legale pentru a impune nişte standarde minime de igienă în spaţiul public de dezbatere şi de informare“, au mai transmis reprezentanţii ActiveWatch.

Organizaţia de media a adăugat că este absolut necesară o dezbatere aplicată, pentru a aduce Consiliul Naţional al Audiovizualului în situaţia de a-şi exercita de facto mandatul de garant al interesului public.

„Organizaţiile semnatare susţin libertatea de exprimare şi consideră că un spaţiu mediatic bogat, vibrant şi divers este vital pentru evoluţiile democratice din România. Dezvoltarea unui astfel de spaţiu are, însă, nevoie de un organism de reglementare activ şi performant, care să joace onest rolul de arbitru, în interesul public“, mai arată comunicatul ActiveWatch.

Ce spun membrii CNA

Pe de altă parte, Radu Herjeu, membru CNA, a explicat pe pagina sa de Facebook că până la stabilirea unei sancţiuni, instituţia trebuie să parcurgă câţiva paşi legali obligatorii: primirea unei sesizări, monitorizarea emisiunii încriminate, adică transcrierea ei cuvânt cu cuvânt, introducerea cazului pe ordinea de zi, dezbaterea în şedinţa publică a CNA, vizionarea imaginilor, audierea reprezentanţilor posturilor, propuneri şi vot pentru eventualele sancţiuni.

Membrul CNA a adăugat că forul nu a avut timp să ia măsuri în legătură cu România TV şi Antena 3, care au prezentat protestele din Bucureşti faţă de proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal, promovate de Ministerul Justiţiei, drept „lovitură de stat“.

„Ţinând cont că protestele au avut loc duminică noaptea şi că luni şi marţi au fost decretate zile libere pentru toţi angajaţii în instituţii de stat, cam când putea CNA-ul «să ia măsuri»? Apoi, ca să discutăm cu celeritate subiectul celor 30 de lei daţi câinilor din piaţă, la ce să renunţăm? La dezbaterea legată de folosirea lui Soros în campanie sau la cea privind cazul Kovesi-Coldea-Ghiţă? Eu, unul, sunt gata să particip la şedinţe în fiecare zi până epuizăm toate subiectele. Dar eu sunt unul din 11. Şi, chiar şi aşa, nu se pot face toate peste noapte. Activitatea unei instituţii nu poate semăna, totuşi, cu un miting“, a mai scris Radu Herjeu.

Alţi doi membri CNA, Dorina Rusu şi Valentin Jucan, au precizat că s-au autosesizat şi au criticat instituţia din care fac parte, precizând că este unul dintre principalii vinovaţi pentru calitatea programelor de televiziune.

„Lovitură de stat“ la RTV şi Antena 3

Amitnim că România TV şi Antena 3 au avut numeroase derapaje grave în prezentarea protestelor faţă de proiectele de Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal, de duminică, manifestaţiile fiind calificate drept „o lovitură de stat“.

„Incendiul nu a reuşit, lovitura de stat continuă“, „Colectiv - Bamboo 2017. Scenariu bombă!“, a titrat Antena 3, în timp ce Badea a afirmat: „Reţeta este aceeaşi, arde un club, incendiul este mai nereuşit. Coincidenţa este prea mare: arde clubul, ies cetăţenii pe stradă, cade Guvernul.“

De cealaltă parte, dar în aceeaşi notă, România TV a pus tunurile pe preşedintele Klaus Iohannis, care şi-a făcut apariţia în mijlocul protestatarilor, gest pe care postul controlat de afaceristul şi fostul deputat Sebastian Ghiţă l-a prezentat astfel: „Iohannis forţează o lovitură de stat“, „Cum se încearcă destabilizarea ţării la nivel înalt“, „Iohannis este amendabil, suspendabil, arestabil“.

Prezentatoarea RTV a dezvăluit „pe surse“ că protestatarii au fost plătiţi după cum urmează: 100 de lei de persoană, copiii „ceva mai puţin“ – 50 de lei şi pentru câine 30 de lei.  

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite