Şeful Papaya Advertising, mesaj dur pentru cei care l-au atacat pe Mihai Şora după campania eMAG: „Nu aveţi dreptul să aruncaţi cu noroi. Nesimţiţilor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Papaya Advertising, agenţie de publicitate care a realizat campania eMAG cu Mihai Şora prin care marchează 30 de ani de la Revoluţie, a reacţionat în faţa criticilor stârnite şi a transmis un mesaj dur celor care au vandalizat un banner pe care apare filosoful.

Robert Tiderle, care conduce Papaya Advertising, a transmis un mesaj tranşant în faţa controverselor stârnite de cea mai nouă campanie a agenţiei. Tiderle a precizat că fiecare este liber să critice campania sau să creadă „prostiile manipulate“ de unii precum Mircea Badea, Mihai Gâdea sau Adrian Papahagi, însă nu au dreptul „să arunce cu noroi“ în Mihai Şora. În plus, el i-a numit nesimţiţi pe cei care l-au atacat pe filosof în urma acestei campanii. Mesajul lui Tiderle este însoţit de un banner vandalizat. 

„Aveţi libertatea să nu vă placă ce am făcut. Să fiţi tineri de stânga pentru care comunismul rămâne o idee bună care a fost prost aplicată. Să fiţi susţinători ai familiei tradiţionale. Să fiţi naţionalişti, ultra ortodocşi, corupţi, iubitori de chiar el sau de preafericiţi. Să credeţi toate prostiile manipulate de gâzi, ciuvici sau papahagi. Aveţi libertatea să comentaţi, să criticaţi, să faceţi spume la gură, să vă daţi cu părerea. Să faceţi glume, să înjuraţi. Aveţi toate libertăţile posibile. Până la urmă, e doar o campanie care a îndrăznit să vorbească despre drepturile voastre. Dar nu aveţi dreptul să aruncaţi cu noroi în acest bătrân domn de 102 ani, care a protestat în frig pentru ca vouă să nu vi se ia din aceste drepturi. Nesimţiţilor!“, a scris Robert Tiderle pe Facebook.

De asemenea, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a declarat întristat de reacţiile agresive la adresa lui Mihai Şora: „M-a întristat mult inumana maculare a gânditorului Mihai Şora în zilele acestea. Totul are o limită. Dacă nu te impresionează cărţile sale, dacă nu dai doi bani pe atitudinea lui civică din ultimii ani, măcar de părul său cărunt ar trebui să te ruşinezi. Niciunul dintre noi n-o să ajungem nici la vârsta, nici la înţelepciunea sa vreodată“.

Sub sloganul „Libertate în fiecare zi“, eMAG a lansat recent o campanie prin care marchează 30 de ani de la Revoluţie. În clip apare filosoful Mihai Şora (102 ani), care are un discurs despre pierderea şi recâştigarea celui mai de preţ lucru – libertatea. 

Pe lângă cei care au aplaudat campania, au existat şi foarte multe voci care au criticat aspru decizia de a asocia imaginea filosofului cu ideea de libertate, aducând în discuţie faptul că Şora a fost membru al Partidului Comunist Francez şi apoi funcţionar în Ministerul de Externe al României, condus la momentul respectiv de Ana Pauker.

Într-un interviu din martie 2019 pentru G4Media.ro, Mihai Şora a povestit momentul „arestării“ sale, în 1948, de Ana Pauker, care i-a interzis să mai părăsească ţară, şi despre perioada când a lucrat, timp de doi ani, la Ministerul de Externe, aflat sub conducerea „tovarăşei“ de origine evreică. „Îmi creasem iluzii în legătură cu deschiderea regimului de extremă stânga. S-a dovedit că eram orb“, a spus, printre altele, filosoful. 

Adrian Papahagi a avut una dintre cele mai dure reacţii: „Detest minciuna şi impostura. Când la 30 de ani erai membru al Partidului Comunist Francez, când la 32 de ani, în 1948, te întorceai ca membru al unui partid comunist în proaspăt instalata Republică Populară Română, din care cei persecutaţi încercau disperaţi să fugă, când primul tău job după repatriere a fost, timp de 3-4 ani, în Ministerul de Externe condus de Ana Pauker, după epurarea lui Neagu Djuvara, Constantin Karadja sau Alexandru Paleologu, când timp de 15 ani ai ocupat funcţia de redactor-şef al Editurii de Stat pentru Literatură şi Artă, creată de comunişti prin transformarea Fundaţiei Regale pentru Literatură şi Artă, în timp ce Blaga sau Arghezi erau marginalizaţi, iar Noica înfunda puşcăria, nu ne povesti cum ai suferit sub comunism! Emag ar trebui să îşi ceară scuze de la foştii deţinuţi politici şi să retragă filmul de pe piaţă. La 30 şi ceva de ani domnul Şora era comunist sadea, cu carnet de partid, şi lucra într-un minister condus de una dintre cele mai odioase figuri ale terorii comuniste“.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite