Şefa Ştirilor TVR a demisionat după ce postul public nu a reflectat vineri noapte tragedia din Colectiv: „Redacţia nu are nicio vină“

Şefa Ştirilor TVR a demisionat după ce postul public nu a reflectat vineri noapte tragedia din Colectiv: „Redacţia nu are nicio vină“

Raluca Brumariu a preluat conducerea Ştirilor TVR în luna mai, printr-o decizie a fostului preşedinte-director general al SRTv, Stelian Tănase FOTO Arhivă

Şefa Ştirilor TVR, Raluca Stroe Brumariu, şi-a dat demisia ca urmare a protestelor apărute după ce Televiziunea Română nu a difuzat imagini în regim de breaking news privind incendiul izbucnit vineri seară în clubul Colectiv din Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Televiziunea Română a transmis un comunicat în care cere scuze telespectatorilor după reflectarea defectuosă a incendiului de la clubul Colectiv, specificând că directorul interimar de Programe şi-a depus demisia după Raluca Stroe Brumariu.Totodată, Irinei Radu, directorul general interimar, spune că TVR va acoperi de-acum încolo în mod adecvat evenimentele importante, promiţând că televiziunea se va apropia de nivelul dorit de ani de zile.

„La mine au sunat, dar telefonul era pe silent. Redacţia nu are nicio vină“

Ea a declarat pentru HotNews că în TVR există o procedură pentru intrarea în regim de breaking news, dar care nu a fost aprobată până acum de Comitetul Director. „Motivul demisiei este că eu nu am fost aici în acea noapte, iar în absenţa mea nu s-au luat măsurile care trebuiau luate pentru a se intra în emisie. Pentru că pe teren au fost oameni - şi reporteri, şi cameramani, şi soferi, iar în redacţie au fost producători şi editori şi producătorul executiv“, a explicat Raluca Stroe Brumariu.

TVR nu a transmis nimic pe post vineri noapte, în seara tragediei de la clubul Colectiv, cazul fiind relatat doar pe site-ul televiziunii. Postul public a început abia sâmbătă dimineaţa să difuzeze materiale despre ceea ce s-a întâmplat în Colectiv.

„Motivul (n.r. - pentru care nu s-a transmis nimic) a fost lipsa de decizie din partea celor care au fost aici. A fost decizia să se intre de dimineaţa, nu peste noapte. Probabil că peste noapte s-ar fi putut intra. La mine au sunat, am primit mesaj, dar telefonul era pe silent şi nu l-am auzit. De aceea nu am fost aici. Pentru asta eu demisionez. Dar consider că redacţia nu are nicio vina. Oamenii au fost pe teren“, a mai spus Raluca Stroe Brumariu.

Brumariu a preluat conducerea Ştirilor TVR în luna mai, printr-o decizie a fostului preşedinte-director general al SRTv, Stelian Tănase. Aceasta l-a înlocuit la acel moment, în această funcţie, pe Claudiu Lucaci.

Televiziunea Română a fost aspru criticată chiar şi de Dragoş Pătraru, a cărui emisiune, „Starea Naţiei“, este găzduită de postul public. Într-un text intitulat „TVR, serviciul public care nu are program cu publicul“, publicat pe blogul său, jurnalistul spune că, deşi nu este angajatul televiziunii publice, îi este ruşine de modul în care a reflectat Televiziunea Română, în noaptea de vineri spre sâmbătă, tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti, în care şi-au pierdut viaţa 30 de persoane, iar alte zeci se zbat între viaţă şi moarte.

Mai mult decât atât, Pătraru cataloghează drept jalnic faptul că postul public nu a difuzat imagini, vineri noapte, despre tragedia din Colectiv, publicând doar informaţii pe crawl, jurnalistul precizând că a aflat, cu stupefacţie, că nu există o procedură de intrare în breaking news.

„Graşii de la TVR care şi-au luat leafa vineri“

Pe de altă parte, Mihaela Carpea, jurnalistă în SRTv, a scris pe contul său de Facebook că jurnalişti ai Televiziunii Române au fost prezenţi în noaptea de vineri spre sâmbătă la locul tragediei, informaţiile fiind difuzate pe site-ul stiri.tvr.ro şi pe pagina de Facebook a Ştirilor TVR, în condiţiile în care nimeni cu responsabilitate din TVR nu a decis întreruperea emisiei obişnuite a televiziunii publice.

Mihaela Carpea a mai spus că, deşi jurnaliştii TVR şi-au făcut treaba, vor rămâne în conştiinţa publică drept „graşii ăia de la TVR care şi-au luat leafa vineri“.

„Explicaţii inutile: Am ţinut sus site-ul http://stiri.tvr.ro/ din momentul în care au apărut primele informaţii - de la colegul nostru Daniel Dude, care era blocat în al doilea infern - cel de lângă club, de la colegi de-ai noştri care plecaseră de acasă către incendiu sau care începuseră să adune informaţii din maşină, de pe stradă, de unde erau, de la reporteri care intraseră deja în legătură cu răniţi, martori, instituţii. Fremătam toţi şi nu trebuia să ne convoace nimeni să ne facem treaba. Trimiteau toţi către noi tot ce aflau nou, inclusiv fotografii şi secvenţe video filmate cu telefonul mobil. Lucram cu toţii, într-un regim oribil de conexiune din cauza unor directive interne tehnice greţoase şi inutile. Nimeni nu a aşteptat să fie convocat într-o redacţie ca să îşi facă treaba. Aşteptam, da, un semn că se va sparge şi emisia. Între timp, informaţia curgea! Şi pe site, şi pe Facebook! Semnul ăla însă nu a venit. Nu înţeleg de ce. Nu aş fi putut face nimic pentru asta, oricum. Nici eu, nici oamenii care erau pe teren. Mai mult, pe ecran rula un crawl pe care era scrisă greşit adresa site-ului de ştiri. Singurii timpi relativ morţi erau ăia în care un coleg era preluat de alt coleg cu maşina ca să ajungă în redacţie. De frică, nu pot să îi tăguiesc aici pe colegii mei care lucrează la site şi care şi-au făcut treaba. Sunt multe şanse să se sesizeze o comisie anume şi vor urma hârtii, proceduri, interpretări. Vom rămâne însă în conştiinţa publică «graşii ăia de la TVR care şi-au luat leafa vineri». Primul pe lista publicată de IML este numele unui coleg care lucra în grupul de montaj de lângă noi. Marius Ruşitoru (n.r. - în vârstă de 27 de ani, editor de imagine în TVR)“, a scris Mihaela Carpea.

Jucan, indignat de lipsa unei proceduri de urgenţă a TVR

În acest context, Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a trimis o scrisoare deschisă către comisiile de specialitate din Parlament în care afirmă că „este inadmisibil ca postul public de televiziune să nu aibă posibilitatea de a se mobiliza în astfel de situaţii de dezastru. Lipsa unei proceduri pentru situaţii de urgenţă care necesită intrarea postului public în regim de breaking news este de netolerat“. Mai jos, scrisoarea completă.

SCRISOARE DESCHISĂ

Bucureşti, 2 noiembrie 2015

În atenţia Comisiilor parlamentare pentru
cultură, artă şi mijloace de informare în masă
din Senat şi Camera deputaţilor,

Domnilor preşedinţi,
doamnelor, domnilor parlamentari,

Societatea Română de Televiziune - SRR, respectiv Televiziunea Română - TVR, este, conform Legii 41 din 1994, republicată, art. 1, serviciu public autonom de interes naţional. Totodată, art. 4 al aceleiaşi Legi prevede faptul că Televiziunea publică are, ca obiectiv general, "informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice“.

În fapt, postul public de televiziune are un rol strategic în informarea românilor, având inclusiv atribuţii speciale în transmiterea informaţiilor de interes major. În plus faţă de prevederile legii, TVR este finanţat direct de cetăţeni prin taxa tv pe care aceştia o plătesc.

Evenimentele dramatice care au început să se desfăşoare din seara zilei de 30 noiembrie, a.c., au fost prezentate pe larg de majoritatea posturilor de televiziune, mai puţin de către postul public. Primele reportaje/trasmisiuni realizate de TVR în legătură cu dezastrul de la clubul „Colectiv“ din Capitală au început să fie difuzate abia după opt ore de la primele informaţii ajunse în presă, adică începând cu ora 7:00. Pe parcursul nopţii, singurele informaţii difuzate de TVR au fost în mediul online, pe site-ul său oficial sau scurte insert-uri de text scris în cadrul programului. Mai mult, jurnaliştii aflaţi la locul tragediei au relatat faptul că reprezentanţi ai TVR s-au deplasat din proprie iniţiativă la clubul „Colectiv“, aceştia sunându-şi superiorii. Cu toate acestea, programul TVR nu a fost modificat.

Aşa cum am semnalat încă de sâmbată, 31 octombrie, este inadmisibil ca postul public de televiziune să nu aibă posibilitatea de a se mobiliza în astfel de situaţii de dezastru. Lipsa unei proceduri pentru situaţii de urgenţă care necesită intrarea postului public în regim „breaking news“ este de netolerat.

Vă solicit, aşadar, în mod public, să convocaţi la audieri conducerea TVR pentru ca aceasta să ofere explicaţii publice în legătură cu lipsa de reacţie din noaptea de vineri spre sâmbătă, 30 - 31 octombrie.

Este inadmisibil ca această situaţie gravă să treacă neobservată, nesancţionată şi fără o imediată remediere.

Fac această solicitare în calitate de membru al Consiliului Naţionala al Audiovizualului. Conform Legii audiovizualului nr. 504 din 2002, republicată, art. 11, alin. 6, „membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus“.

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările