Şantajul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 11 septembrie, dl. Stelian Tănase, încă şi în pofida oricărei norme a bunului-simţ preşedinte-director general al TVR, s-a trezit dis-de-dimineaţă şi s-a aşezat în faţa computerului.

Nu pentru a continua scrisul la un nou roman a cărui  apariţie, aşteptată cu sufletul la gură de întreg Mapamondul, i-ar desăvârşi condiţia de mare prozator al secolului al XXI, condiţie detectată deocamdată doar de o jurnalistă de la Cotidianul d-lui Cornel Nistorescu, ci pentru a comite o postare pe blogul personal. Postare al cărei rost ar fi fost acela de a ne arăta ce mare conştiinţă este dl. Tănase, cât de moral, de viteaz şi cât de bărbat e domnia sa în faţa presiunilor de tot felul exercitate asupra lui de cercurile guvernamentale, de oamenii d-lui Ponta şi de ajutoarele lor. Personaje supărate foc nu de cât de prost şi de ofensator la adresa publicului telespectator merge TVR sub conducerea diletantă a d-lui Tănase, ci de un articol critic la adresa prim-ministrului, articol publicat luni în Cotidianul de acelaşi domn Cornel Nistorescu. Care domn Nistorescu are o emisiune la TVR, cam fără audienţă, dar generos remunerată din tot mai puţinii bani de care dispune Televiziunea publică. Prin mailuri, sms-uri şi telefoane oamenii d-lui Ponta, ba chiar ş premierul însuşi ar încerca să îl intimideze pe dl. Tănase şi să îl determine să-i rezilieze contractul marii conştiinţe a presei româneşti care ar fi dl. Cornel Nistorescu.

Moral din fire, dar întărit în moralitatea lui genetică de stagiile profesionale de la Antena 1 şi, mai apoi, Realitatea tv, acolo unde Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vântu i-au asigurat deplina libertate editorială dovedită în urmă cu doar câteva luni de niscaiva stenograme, dl. Stelian Tănase spune nu şi nu. Va rezista şi... va denunţa. Vâna de mare romancier şi-a pus amprenta şi pe postarea de joi a lui Stelian Tănase care, neostoit amator de suspans şi de lovituri de teatru, ne promite dezvăluiri viitoare. Care, ne asigură domnia sa, merită.

Nu am nicio îndoială că asupra d-lui Stelian Tănase se exercită zilnic tot felul de presiuni din feluritele zone ale politicului. Ele sunt favorizate de însăşi Legea de organizare şi funcţionare a serviciului public de televiziune, veche din 1994, care plasează TVR sub strict control politic exercitat prin intermediul Parlamentului. Cum nu dau doi bani pe declaraţiile d-lui Victor Ponta care spune cui mai are timp să îl asculte că şi-ar dori o Televiziune publică independentă, sunt sigur că premierul ar fi cum nu se poate mai încântat dacă în TVR nu ar fi decât jurnalişti devotaţi trup, suflet şi condei idealului pesedist şi viselor sale de mărire prezidenţială. Ştiu foarte bine că din 1990 încoace Televiziunea Română a fost socotită de oricare dintre forţele politice aflate la putere drept o agenţie al cărei rost ar fi acela de a prezenta în cele mai pastelate culori cu putinţă programul de guvernare şi realizările Executivului şi că actualul Executiv vrea la acest capitol continuitate.

Cu toate acestea, nu am nicio rezervă în a califica postarea de joi a d-lui Stelian Tănase drept o eşuată operaţiune de intoxicare a opiniei publice.

Drept tentativă de şantaj la adresa cercurilor puterii care, din câte se pare, se vor folosi, după metoda cunoscută şi patentată, de prezentarea imediat după alegerile prezidenţiale, probabil în februarie 2015, a Raportului de activitate al SRTV pe anul 2014  spre a se debarasa de dl. Stelian Tănase. O vor face săturate de nepriceperea şi orgoliile bolnave ale actualului PDG, de năzbâtiile sale costisitoare ce au afectat grav bugetul Televiziunii publice, de starea de război instaurată de acesta în interiorul TVR, de incapacităţile lui manageriale şi comunicaţionale, de tendinţa sa de a-şi căpătui amicii din banii instituţiei.

Transformându-şi blogul în ceva similar Răcnetului Carpaţilor, Stelian Tănase convertit într-un domn  Nae Caţavencu fascinat de computer, nu s-a gândit niciun moment la etica jurnalistică, la interesul telespectatorilor ori la adevărata misiune a serviciului public de televiziune. Nici că îi pasă discipolului şi servantului de odinioară al lui Vântu de astfel de fineţuri.  Stelina Tănase e sensibil doar la interesele lui şi la cele 200 de milioane de lei plus felurite alte bonusuri aferente funcţiei. Dacă despre etică şi curaj ar fi fost vorba, preşedintele-director general al TVR ar fi trebuit să spună totul pe şleau, dintr-o dată, chiar pe postul public şi nu în seriale stângace inserate pe propriul blog. Seriale menite doar să îi asigure o publicitate ieftină şi o falsă imagine de cruciat al dreptăţii.

Celor ce chiar cred că dl. Cornel Nistorescu ar fi devenit brusc o mostră de moralitate juranalistică, le recomand să caute pe site-ul TVR + înregistrarea ediţiei de duminică, 7 septembrie, a emisiunii Foc încrucişat. Emisiune realizată de directorul Cotidianului împreună cu Alina Stancu, angajată a TVR, a cărei fotografie ar putea fi folosită de orice viitoare ediţie a Dicţionarului enciclopedic pentru ilustrarea cu succes a conceptului de amoralitate, a aceluia de traseism sau de mercenariat. La alegere. Ediţie în care cei doi s-au comportat cu doamna Monica Macovei cam în acelaşi fel în care se manifesta o altă mare conştiinţă teveristică, dl.  Sorin Burtea, faţă de reprezentanţii  Opoziţiei la începutul anilor 90. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite