Încă un jurnalist TVR iese în faţă. Mihai Rădulescu: Sunt prea mulţi care acceptă în fruntea instituţiei incompetenţi cu mentalitate de slugă

Încă un jurnalist TVR iese în faţă. Mihai Rădulescu: Sunt prea mulţi care acceptă în fruntea instituţiei incompetenţi cu mentalitate de slugă

Mihai Rădulescu a rămas fără „Ora de ştiri“ şi a primit 17 minute la miezul nopţii FOTO TVR

Mihai Rădulescu, fost realizator al emisiunii „Ora de ştiri“, scoasă de pe TVR 1 în luna martie, consideră că singura soluţie pentru ca postul public să îşi recapete credibilitatea şi publicul este înlăturarea actualei conduceri. De asemenea, jurnalistul le-a trimis colegilor o scrisoare în care îi avertizează că TVR este în pragul colapsului şi dacă situaţia nu se schimbă va deveni irelevantă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Emisiunea „Ora de ştiri“ a fost scoasă din grila TVR 1 în luna martie, iar în locul ei a fost programat un documentar. Mihai Rădulescu a primit tronsonul de la miezul nopţii pentru un jurnal de ştiri de 17 minute, fără dezbateri, potrivit Paginademedia.ro.
 
Aceeaşi sursă publică un mesaj pe care Mihai Rădulescu l-a transmis colegilor din TVR şi în care îşi exprimă îngrijorarea privind situaţia actuală, precizând că Dragoş Pătraru are dreptate. Jurnalistul consideră că vinovaţi de cele ce se întâmplă nu sunt doar „politrucii care ne conduc“, ci şi angajaţii postului public. 
 
„Sunt mulţi, prea mulţi printre noi care acceptă sau chiar apăra o stare de lucruri jignitoare, umilitoare pentru orice jurnalist profesionist: aceea de a avea în fruntea instituţiei oameni incompetenţi (vezi audienţa în prăbuşire din ultimele luni, vezi eşecul de la Eurovision, etc) şi cu mentalitate de slugă (puterea «ne-a dat bani», nu trebuie să o deranjăm cu întrebări sau subiecte incomode)“, afirmă Rădulescu. 
 
Jurnalistul subliniază că în TVR există oameni care mai speră să-şi poată face meseria şi cei care au abandonat-o de mult, fără jenă, în schimbul unor avantaje personale: „Le atrag atenţia celor din urmă: în ritmul actual, din eşec în eşec, profesional şi de audienţă, TVR va ajunge cu totul irelevantă şi asta ne va costa pe toţi. TVR este complet decredibilizată în acest moment, iar conducerea poartă principala răspundere. Imaginea şi deciziile acesteia fac inutile orice eforturi punctuale ale jurnaliştilor profesionişti.“
 
În încheiere, Rădulescu subliniază că nu jurnaliştii oneşti trebuie să plece, ci cei care nu înţeleg ce e ruşinea şi, mai grav, ce înseamnă meseria de jurnalist. De asemenea, jurnalistul afirmă că banii telespectatorilor sunt risipiţi prin decizii editoriale care servesc interese politice, personale sau de grup, ori prin deplasari inutile în străinătate.
 
Mesajul lui Mihai Rădulescu vine după ce Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii „Starea Naţiei“ de la TVR 1, a făcut publice o serie de înregistrări audio scandaloase. În ele preşedintele-director general al TVR, Doina Gradea, este surprinsă în timp ce afirmă despre o reporteriţă a postului public că are „un cap de porc“, pentru că i-a adresat insistent o întrebare primarului Capitalei, Gabrielei Firea, iar despre jurnaliştii de la Ştiri spune că sunt „hateri de profesie“ pentru că sunt critici la adresa Guvernului. De asemenea, şefa TVR se arată indignată că un reporter a trimis o solicitare Consiliului Europei privind legile Justiţiei din România. În înregistrări poate fi auzit şi directorul TVR 1 şi producătorul Eduard Dârvariu care, printre altele, afirmă că în instituţie „se fură ca-n codru“.
 
Şefa TVR susţine însă că este victima unei campanii de discreditare orchestrată de Pătraru, că afirmaţiile sale au fost trunchiate şi prezinte scuze, precizând că nu a avut nicio clipă intenţia de a jigni.
 
Doina Gradea a fost invitată în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor pentru a da explicaţii. Numai că PSD a făcut scut în jurul ei şi s-a opus ca şefa televiziunii publice să primească întrebări. Astfel, audierea s-a transformat într-o pledoarie a Doinei Gradea, care a susţinut că expresia „cap de porc“, pe care a folosit-o la adresa unei jurnaliste din TVR, este „o uzanţă a colegilor din media“. 
 
La rândul lui, Dragoş Pătraru este invitat pe 15 mai în Parlament pentru a răspunde la întrebările deputaţilor despre presiunile editoriale din TVR, inclusiv la adresa redacţiei de Ştiri.
 

Dragoş Pătraru: „Sperăm să rămânem la TVR“. Realizatorul a dezvăluit şi ce sumă a primit echipa lui când a încheiat colaborarea cu Digi 24 VIDEO

Doina Gradea, despre faptul că a numit-o cap de porc pe o jurnalistă: „E o uzanţă a colegilor din media“. PSD a făcut scut în jurul şefei TVR: a blocat întrebările

Reacţia lui Dragoş Pătraru după audierea şefei TVR: Ceauşescu ar fi invidios, fete şi băieţi! Sper că aici nu se doreşte punerea batistei pe ţambal

 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările