UPDATE Încă un jurnalist incomod a primit interzis de la ministrul Toader: „Am îndrăznit să deranjăm“. În ce condiţii poate primi din nou acreditare

UPDATE Încă un jurnalist incomod a primit interzis de la ministrul Toader: „Am îndrăznit să deranjăm“. În ce condiţii poate primi din nou acreditare

Ionela Arcanu, reporter Realitatea TV FOTO Octav Ganea

Jurnalista Realitatea TV Ionela Arcanu a anunţat că, la fel ca în cazul lui Ovidiu Oanţă de la Pro TV, i-a fost retrasă acreditarea de presă de la Ministerul Justiţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Într-o declaraţie pentru HotNews, Tudorel Toader a precizat că în cazul lui Ovidiu Oanţă a reveni asupra deciziei, însă în ceea ce o priveşte pe Ionela Arcanu, acest lucru se va întâmpla „dacă va înţelege să respecte regulile de conduită“. El nu a precizat ce reguli ar fi fost încălcate şi cum.

Ulterior, ministrul Justiţiei a postat şi un mesaj pe Facebook: „În documentele de acreditare la MJ există o clauză prin care se prevede «mă angajez să respect regulile de conduită». În repetate rânduri, am făcut apel pentru respectarea respectivei clauze!“.
 
„Am primit interzis la Ministerul Justiţiei anul acesta. Aveţi mai jos «explicaţia» lui Tudorel Toader“, a scris Ionela Arcanu pe Facebook, unde a făcut public şi răspunsul biroului de presă al Ministerului Justiţiei la solicitarea de acreditare. 
 
Cu puţin timp înainte, jurnalista spunea că se aşteaptă să aibă aceeaşi soartă ca a colegului Ovidiu Oanţă: „Probabil că voi avea parte de acelaşi tratament pentru că amândoi am îndrăznit să deranjăm“. 
 
Articolul de lege invocat de Ministerul Justiţiei prevede: „(3)Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii“
 
Anunţul jurnalistei de la Realitatea TV vine la scurt timp după ce Ovidiu Oanţă, de la Pro TV, a făcut public faptul că i-a fost retrasă acreditarea de Ministerul Justiţiei fără a i se oferi vreo explicaţie. 
 

Amintim că, pe 4 martie, după ce Toader şi-a prezentat bilanţul de la Ministerul Justiţiei, jurnaliştii i-au pus întrebări, iar ministrul s-a enervat şi i-a ameninţat: „Vă promit următorul lucru: am solicitările de reacreditare, în măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi acţiona în consecinţă. Vă rog, aşadar, să respectaţi“. La momentul respectiv, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) i-a reamintit ministrului Justiţiei că ameninţarea jurnaliştilor cu retragerea acreditărilor de presă este ilegală.

Nu este pentru prima dată când ministrul Justiţiei este acuzat că îngrădeşte jurnaliştii, uneori chiar la propriu. Spre exemplu, în luna ianuarie a acestui an, mai mulţi jurnalişti au fost opriţi la poarta Ministerului pe motiv că cererile de acreditare transmise pentru declaraţia lui Tudorel Toader au nevoie de timp de procesare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările