VIDEO „Lady Gaga s-a diluat ca artist şi ca brand, este o atracţie în plus de la grădina zoologică“

VIDEO
„Lady Gaga s-a diluat ca artist
şi ca brand, este o atracţie în plus de la grădina zoologică“

Gaga îşi lansează albumul "ARTPOP" pe 11 noiembrie. FOTO Reuters

Specialiştii muzicali britanici au rămas imuni în faţa eforturilor artistei de a-şi promova noua imagine şi albumul „ARTPOP“, considerând că spectacolele ei sunt o imitaţie, iar piesele, deloc diferite faţă de cele din clasamentele muzicale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zicala „socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg“ pare să se aplice şi în cazul artistei de 27 de ani. După ce a fost nevoită să-şi anuleze turneul BTWB ca să se opereze la şold, din cauza suprasolicitărilor de la concerte, Lady Gaga a revenit în atenţia monstruleţilor cu o strategie agresivă de marketing. 

În aşteptarea albumului „ARTPOP“, fanii ei au beneficiat nu doar de fotografii şi filmuleţe nud cu vedeta, ci şi de un nou single, „Applause“, pe care l-a pus în scenă schimbând numeroase costume şi peruci, la MTV VMA. După concertul susţinut pentru 5.000 de persone, pe 1 septembrie, la Londra, în deschiderea festivalului iTunes, Gaga a primit comentarii mai puţin satisfăcătoare.

„Din punct de vedere al cântatului, aptitudnile ei sunt formidabile, dar, din punct de vedere muzical, e mai puţin inventivă decât ar sugera garderoba sa“, notează India Ross de la „The Independent“. Într-un exerciţiului scenic ce îmbină arta cu muzica pop, Gaga mizează pe synth-electro-rock, dar, „în ciuda eforturilor enorme de colaborare, sunetul este la fel ca la orice altceva din topurile muzicale“, mai scrie jurnalista.

De aceeaşi părere este şi Alexis Petridis, critic de muzică pop la „The Guardian“. „Din cauza monoloagelor ei lungi referitoare la cât de radical este albumul, te loveşte sentimentul înfiorător că nu este diferit faţă de restul pieselor din clasament“, spune specialistul despre promisiunile artistei care a cântat piesele „Swine“, „Jewels & Drugs“ (cu rapperii T.I, Too Short şi Twista) şi „MANiCURE“ la festivalul iTunes, eveniment muzical ce se va desfăşura în luna septembrie, în Londra, şi va găzdui nume precum Justin Timberlake, „preşedintele muzicii pop“, John Legend, Katy Perry şi Elton John.  

„Cu o tavă de piese mediocre – lansate, în mod regretabil, în luna lui Miley (Cyrus - fosta Hannah Motana care a avut un show porno la gala MTV Video Music Awards – n. r.), - în ciuda tututor aplauzelor („Applause“ - primul single pe care l-a lansat de pe noul album – n. r.), Gaga este încă o atracţie de la grădina zoologică“, continuă Ross.

Pentru a-şi construi o imagine nouă, Gaga a colaborat cu artista de origine sârbă Marina Abramovic, şi-a pictat faţa în mai multe culori, a pozat nud pentru revista de modă „V“, iar în timpul spectacolelor a recurs la o strategie teatrală, schimbând diverse costume. Totuşi, Ross consideră că exagerările nu-şi au rostul. „În contextul pop actual, extravaganţa şi-a pierdut semnificaţia. Excesele, experimentele, ,,arta“ (în lipsa unui cuvânt mai bun) sunt scopuri în sine. Gaga a dat tonul unei mişcări ce ieftineşte şi transformă în marfă orice act de curaj pe care-l promovează, ea s-a diluat atât ca artist, cât şi ca brand“, scrie specialista.

De asemenea, Alexis Petridis, crede că „mama mosntruleţilor“ s-a străduit prea tare ca să-şi impresioneze auditoriul. „E ceva intrigant în felul în care showul deconstruieşte spectacolul pop standard, prin diferitele schimbări de costume şi peruci, în faţa mulţimii. De asemenea, e greu să nu te gândeşti că ea-şi promovează puţin cam mult conceptul albumului“, notează Petridis, care subliniază, totodată, faptul că vedeta a copiat conceptele artistice ale trupelor rock the Who, Roxy Music şi Velvet Underground. Mai mult, specialista de la „The Independent“ compară, la un moment dat, prestaţia cântăreţei cu cea a Shakirei, din clipul „Whenever, Wherever“.

Fanii artistei vor avea prilejul să-i asculte albumul integral pe 11 noiembrie.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările