VIDEO Pussy Riot: punk-ul feminist, noua voce de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O susţinătoare a grupului punk Pussy Riot protestează în public împotriva preşedintelui Vladimir Putin. FOTO Reuters
O susţinătoare a grupului punk Pussy Riot protestează în public împotriva preşedintelui Vladimir Putin. FOTO Reuters

Noua generaţie punk a readus în atenţia publicului principalele frământări de pe scena politico-socială, odată cu formaţia Pussy Riot. Rusoaicele au avut curajul de a protesta în biserică împotriva preşedintelui Vladimir Putin, însă manifestul lor nu a rămas nesancţionat.

Recent, justiţia din Rusia a ameninţat că va închide site-urile care vor mai promova muzica trupei Pussy Riot „Tribunalul a pus videoclipurile în care grupul cântă şi dansează pe aceeaşi treaptă cu filmuleţele din Islam ce instigă la asasinat“, semnalează Pavel Chikov, activist al drepturilor omului.

Autorităţile ruseşti au considerat că videoclipurile blamează valorile religioase şi discreditează diverse grupuri sociale.

Decizia de a interzice clipurile este doar o altă consecinţă ce le-a afectat pe interprete. În luna august, trei dintre zece membre ale trupei, Nadejda „Nadya“ Tolokonnikova (23 de ani), Maria „Masha“ Aliohina (24 de ani) şi Ecaterina „Katia“ Samutsevici (30 de ani), au fost condamnate la doi ani de închisoare, sub acuzaţia de huliganism. În luna octombrie, Samutsevici a reuşit să fie eliberată prin recurs, dar colegele sale au rămas după gratii.

„Totul în jur este gri: clădirile, mâncarea, cerul, cuvintele“, a explicat Aliohina pentru „The Telegraph“. „În închisoare am citit Biblia pentru că este un loc bun pentru a-ţi asculta mintea şi trupul, este ca o mânăstire, un spaţiu pentru practici ascetice“, a continuat ea.

„Rugăciunea-punk“

Motivul condamnării au fost videoclipurile de protest. Cu două săptămâni înainte ca Putin să se întoarcă la preşedinţia Rusiei (în urma alegerilor din luna martie), cinci dintre artistele punk au cântat piesa „Virgin Mary, Drive Putin Away!“ („Fecioară Maria, alungă-l pe Putin!“) în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Liberali versus Conservatori

Scandalul declanşat de Pussy Riot a scindat populaţia Rusiei în două mari curente de opinie. Pe de o parte, minoritatea liberală a considerat că faptele celor trei tinere reprezintă o formă deschisă de exprimare, în timp ce conservatorii au spus că tinerele au adus o ofensă la adresa Bisericii Ortodoxe şi a valorilor culturale.

Potrivit sociologului Olga Kristanovsvaia, controversa va întări pe termen lung această ruptură socială dintre liberali şi conservatori. Problema va continua să fie una stringentă şi pentru că ridică întrebarea libertăţii de exprimare în Rusia, problemă semnalată de artiştii de nivel internaţional.

pussy riot reuters

Susţinătoarele grupului au defilat pe stradă pentru grupul emblematic al unei societăţi

Madonna, Red Hot Chili Peppers şi Paul McCartney le susţin

Regina muzicii pop, Madonna, a fost printre primii cântăreţi care au pledat în favoarea rusoaicelor. „Protestez împotriva condamnării Pussy Riot la doi ani de închisoare din cauza unei prestaţii de 40 de secunde, în care şi-au exprimat opiniile politice. Deşi unii nu sunt de acord cu locul în care s-au manifestat, sentinţa este prea dură, chiar inumană. Fac apel la toţi cei care iubesc libertatea şi dezaprobă această pedeapsă incorectă. Rog artiştii din întreaga lume să vorbească şi să protesteze împotriva acestei nedreptăţi. Au petrecut suficient timp în închisoare. Fac apel la întreaga Rusie pentru a elibera grupul Pussy Riot“, a spus cântăreaţa.

Reacţia Madonnei a fost imediat taxată de susţinătorii politici ai lui Putin. „Odată cu înaintarea în vârstă, orice fostă târfă vrea să dea lecţii de morală lumii întregi. În special cu ocazia turneelor sale în străinătate“, a postat vicepremierul Dmitri Rogozin pe Twitter. „Dă-ţi jos crucea sau măcar pune-ţi o pereche de chiloţi“, a adăugat Rogozin în timpul unei conversaţii cu un interlocutor de pe acelaşi site de socializare.

Pe lângă Madonna, şi Paul McCartney le-a susţinut pe interprete. „Sper ca autorităţile ruseşti să încurajeze principiile libertăţii de exprimare pentru toţi cetăţenii şi să nu-i împingă pe oameni să protesteze“, a declarat fostul membru Beatles. „Mulţi oameni din lumea civilizată au dreptul de a-şi exprima opiniile şi, atâta timp cât nu molestează pe cineva prin această atitudine, cred că aceasta este cea mai bună soluţie pentru toate societăţile“, a explicat McCartney.

Mai mult, Anthony Kiedis şi Flea, membrii formaţiei Red Hot Chilli Peppers, i-au trimis lui Piotr Verzilov (soţul acuzatei Nadejda Tolokonnicova) o scrisoare de susţinere, iar în timpul unui spectacol din Moscova, Kiedis a purtat un tricou cu emblema Pussy Riot. Pe lista susţinătorilor Pussy Riot se numără şi Sting, Bjork, Yoko Ono, Faith No More, Bryan Adams şi Peter Gabriel.

Vocea unei comunităţi

„Vrem să creăm o nouă formă de protest prin interpretările noastre provocatoare şi ilegale“, a declarat Kot, una dintre interpretele formaţiei. Deşi a luat naştere abia anul trecut în august, formaţia de punk-rock Pussy Riot s-a remarcat imediat prin piesele cu un puternic caracter politic. Interpretele nonconformiste s-au făcut auzite prin mai multe concerte-manifest din Piaţa Roşie, la metrou ori pe acoperişul autobuzelor din capitala Rusiei.

Formaţia este compusă din zece membre: Kot, Garadzha, Shumaher, Turia, Shaiba, Vozzha, Pohlebka, Manko, Balaklava, Serafima, care îşi ascund identitatea sub măşti colorate, cusute din ciorapi. „Pentru a schimba drepturile femeilor nu este suficient să vorbim cu Putin şi să-i cerem asta. E un sistem putred şi deficitar“, a spus Shaiba, o reprezentantă a formaţiei.  

Ceea ce le-a unit iniţial a fost dorinţa de a aduce o schimbare în ţară prin discursul politic, iar faptul că îşi ascund chipurile în spatele măştilor le oferă libertatea de a-şi asuma o identitate colectivă. „Asta denotă că putem fi oricine“, declară Garadzha, care poartă o mască roz.

Cine sunt cele 3 condamnate?

pussy riot reuters

Nadejda Andreievna Toloconnicova,  Maria Vladimirovna Aliohina şi Ecaterina Stanislavovna Samutsevici. FOTO Reuters

Nadejda Andreievna Toloconnicova (23 de ani) este studentă la filosofie în cadrul Universităţii din Moscova, are o feţită şi este căsătorită. Pussy Riot nu este primul act de revoltă, întrucât ea a fost activistă şi în grupul artistic Voina, ce protesta pe străzile Moscovei.

Mamă a unui copil şi studentă în anul patru la Institutul de Jurnalism şi Scriere Creativă din Moscova, Maria Vladimirovna Aliohina (24 de ani) este studentă în anul patru la Institutul de Jurnalism şi Scriere Creativă din Moscova. Contrar comportamentului, tânăra s-a remarcat prin activităţi de voluntariat în cadrul organizaţiei Greenpeace Rusia, pentru susţinerea mediului.

Ecaterina Stanislavovna Samutsevici (30 de ani) este programatoare IT şi a absolvit Şcoala Multimedia şi de Fotografie Rodcenco din Moscova. Ecaterina a protestat împotriva discriminării, susţinând comunitatea LGBT (Lesbiene-Gay-Bisexual-Transsexual).


 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite