VIDEO Luka Sulic, 2Cellos: „Noi facem revoluţie în muzică“. Violonceliştii croaţi care au reinventat „Thunderstruck“ şi „Smooth Criminal“ revin în România

VIDEO Luka Sulic, 2Cellos: „Noi facem revoluţie în muzică“. Violonceliştii croaţi care au reinventat „Thunderstruck“ şi „Smooth Criminal“ revin în România

Luka Sulic, în timpul filmărilor videoclipului „Now we are free“ (coloana sonoră a filmului „Gladiatorul“)

Au recreat piese rock legendare cântând la violoncel şi s-au bucurat de zeci de milioane de vizualizări pe YouTube. 2Cellos se întorc la finele anului, pentru a treia oară, în România, pentru a-şi promova cel mai nou album. „Adevărul“ a stat de vorbă cu unul dintre cei doi tineri muzicieni croaţi, Luka Sulic.

Ştiri pe aceeaşi temă

2Cellos revin la Bucureşti în 5 decembrie cu un concert care face parte din turneul de promovare a celui mai nou album, „Score“. De această dată, cei doi violoncelişti vor urca pe scena Sălii Palatului alături de Orchestra Simfonică din Londra. Cu albumul „Score“, 2Cellos abordează un stil nou, prin includerea în repertoriu a celor mai iubite hituri din muzica de film, clasice şi contemporane („Game of Thrones“, „The Godfather“, „Titanic“, „Love story“, „Săpânul Inelelor“, „Rain Man“, „Gladiatorul“ etc).

Despre începuturi, despre turneul din acest an, dar şi despre planurile de viitor ale duoului am stat de vorbă cu Luka Sulic.

Adevărul: La început aţi fost rivali. Dar asta a fost în urmă cu mulţi ani, pe vremea când eraţi doi copii talentaţi care studiau violoncelul, în Croaţia. Cum şi când v-aţi apropiat?

Luka Sulic: Vorba vine, rivali. Aveam 14 ani când ne-am cunoscut. Ne-am admirat unul pe altul, nu era vorba de rivalitate. Anii au trecut, noi ne-am continuat studiile muzicale, am rămas axaţi amândoi pe violoncel. Ne-am reîntâlnit la Londra şi toate au venit natural. De atunci, suntem 2Cellos. Ne susţinem unul pe celălalt, ne motivăm, ne-am sudat ca duo.

Adevărul: În timpul concertelor, Stjepan e cel care comunică cel mai mult cu publicul. E capabil să câştige inimile tuturor. Tu, pe de altă parte, pari întotdeauna mai reţinut. Este felul vostru de a fi sau ceea ce se petrece pe scenă e oarecum plănuit?

Luka Sulic: Suntem noi înşine şi pe scenă, şi în afara ei. Stjepan e sociabil, el comunică mult mai uşor cu publicul. Eu, pe de altă parte, sunt mai introvertit. Dar e pur şi simplu bine aşa. Există un echilibru în toate, până şi în 2Cellos. Cred că suntem o combinaţie fericită, ne completăm.

Adevărul: În noul album aţi abordat un stil cu totul nou pentru voi. De ce tocmai muzică de film?

Luka Sulic: Ne-am dorit asta de mult. Muzica de film e atât de frumoasă şi, totuşi, e un tărâm mai puţin exploatat. A fost o experienţă incredibilă să adaptăm piesele la violoncel. Chiar şi realizarea videoclipurilor a fost o provocare: am filmat în mai multe locuri şi am încercat să recreăm chiar şi atmosfera filmelor a căror coloană sonoră am preluat-o.

Adevărul: Cum e să colaboraţi cu instrumentiştii Orchestrei Simfonice din Londra?

Luka Sulic: E o experienţă unică! La fiecare repetiţie, la fiecare concert, învăţăm lucruri noi. Ne prinde bine asta.

Adevărul: Ce urmează? Lucraţi deja la un nou album?

Luka Sulic: Ne apucăm de un nou album la anul. Ne întoarcem la rock, avem câteva idei îndrăzneţe pe care abia aşteptăm să le punem în practică. Dar mai multe nu pot spune, pentru că Stjepan mă va ucide.

Adevărul: Aţi devenit faimoşi după primele videoclipuri – „Smooth Criminal“, „Thunderstruck“, care s-au bucurat de câteva zeci de milioane de vizualizări, în timp record, pe YouTube. În ce fel v-a influenţat acest succes brusc cariera?

Luka Sulic: A fost momentul în care totul s-a schimbat în vieţile noastre. Şi, fără să exagerez, pot spune că acela a fost punctul de cotitură, greul abia a început. Turnee, repetiţii, muncă grea, ore în şir în care compuneam, adaptam, gândeam piesele. Trăim un vis frumos, dar e un vis care ne solicită mult, ne pune la încercare. Ca să nu mai vorbim şi de faptul că facem slalom printre datele de concert, pentru a rămâne cât mai conectaţi şi de familie.

Adevărul: Aţi cântat, practic, în toate colţurile lumii – Japonia, Australia, SUA, ca să nu mai vorbim de succesul de care vă bucuraţi în Europa. Există vreun loc în care v-aţi simţit cel mai bine?

Luka Sulic: Fiecare concert e special, fiecare ţară ne-a făcut să ne simţim acasă. Nu sunt vorbe mari, chiar ne bucurăm de un public cald oriunde mergem.

Adevărul: Ce preferi? Un concert intim sau un public numeros?

Luka Sulic: Sincer, prefer să cânt în faţa unui public restrâns. Comunic mult mai bine aşa cu cei care mă ascultă.

Adevărul: Au existat momente în care să simţi că, în muzica pe care o faceţi, lipseşte ceva? De exemplu, vocea?

Luka Sulic: Da. Pentru că uneori, cu ajutorul unor versuri, e mult mai uşor să exprimi ceea ce vrei să transmiţi. Dar dacă am adopta un alt stil de a cânta, bunăoară şi cu vocea, nu am mai fi 2Cellos. Iar noi suntem destul de conservatori în această privinţă. Rămânem la violoncelele noastre. În cazul meu, a fost dragoste la prima vedere cu acest instrument. Şi tatăl meu e violoncelist, e deja o tradiţie în familia noastră. Însă nu e vorba strict de tradiţii. Violoncelul e un instrument extrem de versatil atunci când ştii cum să îl foloseşti, la un alt instrument probabil că nu am fi reuşit să adaptăm piesele care au avut priză la public. Noi facem revoluţie, cu instrumentele noastre, în muzică.

Adevărul: Cântaţi mereu după setlist sau se întâmplă să vă răzgândiţi în ultimul moment în ceea ce priveşte piesele din concert?

Luka Sulic: Evident că avem un setlist. Dar ne place să improvizăm şi, dacă publicul e spontan şi ne transmite că vrea altceva de la noi, ne adaptăm din mers. Chiar ne plac astfel de momente, suntem deschişi la surprize.

Adevărul: În Bucureşti ce ne veţi cânta?

Luka Sulic: Showul va avea două părţi. În prima parte, vom cânta piesele de pe noul album. A doua parte o dedicăm coverurilor cu care deja v-am obişnuit.

Adevărul: Unde te vezi peste 10 ani?

Luka Sulic: Făcând acelaşi lucru. Cântând. Încercând să fac în aşa fel încât mesajul meu să ajungă la cât mai mulţi oameni. Nu-mi doresc să fac altceva în viaţă. Vreau doar să rămân inspirat, creativ şi sănătos şi să am familia lângă mine.


2Cellos „au zguduit“ YouTube-ul cu milioanele de vizualizări ale unicei versiuni video realizate după „Smooth Criminal“, a lui Michael Jackson, în 2011. Iar talentul lor continuă să impresioneze atât cu hiturile rock precum „Thunderstruck“ şi „Highway to Hell“, cât şi cu adaptările unor teme din marii clasici, cum ar fi Bach şi Vivaldi. Electrizează publicul, iar concertele lor se desfăşoară de cele mai multe ori cu casa închisă, indiferent pe ce meridian al lumii s-ar afla.
 
Cei doi croaţi au păşit şi în studiourile de televiziune, fie ca instrumentişti distribuiţi în serialul „Glee“, fie ca invitaţi la emisiuni americane celebre ca „The Today Show“, „The Ellen DeGeneres Show“, „The Tonight Show“ şi „The Bachelor Live Wedding Special“.
 
Au cântat alături de Sir Elton John, George Michael, Zucchero, Steve Vai, Lang Lang, Red Hot Chili Peppers, Queens of the Stone Age, Andrea Bocelli, Zubin Mehta sau T Bone Burnett. De altfel, Elton John îi recomandă: „Mergeţi să-i vedeţi live pentru că sunt de-a dreptul uimitori! Nu-mi amintesc să mai fi văzut ceva atât de vibrant de la concertul lui Jimi Hendrix din anii '60“.  
 
Bilete pentru concertul din 5 decembrie de la Sala Palatului, Bucureşti, pot fi procurate online de pe site-ul eventim.ro sau prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Vodafone, Orange, Domo, librăriile Humanitas, librăriile Cărtureşti şi benzinăriile OMV).
citeste totul despre: