VIDEO INFOGRAFIE Rolling Stones, maşina de făcut bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rolling stones O2 arena foto REUTERS

„Dacă mă «porneşti», n-o să mă opresc niciodată“ este referenul piesei „Start Me Up“, unul dintre cele mai mari hituri ale formaţiei The Rolling Stones. Aceste versuri par să fi devenit motto-ul legendarei trupe britanice, care aniversează 50 de ani de carieră printr-un mini-turneu început duminica trecută, la Londra.

Până în această vară, cei patru membri ai formaţiei – Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts şi Ron Wood – nu mai fuseseră văzuţi împreună în public de patru ani, iar de la ultimul lor concert trecuseră cinci. Zvonurile despre un turneu aniversar începeau să circule din ce în ce mai mult, dar ceva concret se preconiza abia în 2013. Până când maşina de făcut bani Rolling Stones s-a pus în mişcare, anunţând pentru acest sfârşit de an un nou album şi un miniturneu de cinci spectacole.

Potrivit presei internaţionale, Rolling Stones va încasa pentru aceste spectacole nu mai puţin de 26 de milioane de dolari. Iar drept dovadă stau preţurile uriaşe ale biletelor de la primul concert, susţinut duminica trecută, pe Arena O2 din Londra.

Cine dă mai mult?

Biletele obişnuite au avut preţuri ce porneau de la 150 de dolari (95 de lire sterline) şi ajungeau până la 600 de dolari (375 de lire sterline). Un bilet VIP atingea o sumă exorbitantă 1520 de dolari (950 de lire sterline), iar unele bilete erau revândute pe internet cu sume fabuloase: 2080 de dolari (1300 de lire sterline).  Cu toate acestea, atunci când au fost puse în vânzare, online, tichetele s-au epuizat în numai şapte minute.
Cotidianul britanic „The Telegraph“ nota, ironic, că pensionarii, care sunt publicul cel mai fidel al trupei, pentru că au crescut cu muzica Rolling Stones, nu au primit nicio reducere.

INFOGRAFIE ROLLING STONES

Lecţia de showbiz

Chiar dacă solistul Mick Jagger încearcă să justifice preţurile foarte mari ale biletelor prin faptul că grupul nu face decât să se supună regulilor pieţei, rockerii sunt cunoscuţi pentru cinismul lor cu care exploatează brandul Rolling Stones.

Totuşi, veteranii rockeri britanici au oferit încă o lecţie de showbiz în pofida faptului că cei patru membri au împreună 273 de ani (Mick Jagger - 69 de ani, Keith Richards - 68 de ani, Ronnie Wood - 65 de ani şi Charlie Watts - 71 de ani).

La primul concert din cadrul turneului aniversar de 50 de ani au urcat pe scenă şi doi foşti membri ai trupei, Bill Wyman şi Mick Taylor. Spectacolul, la care au fost prezenţi 20.000 de spectatori, a durat aproximativ două ore şi jumătate. Rockerii au cântat 23 de piese, printre care hituri precum „I Wanna Be Your Man“, „Get Off of My Cloud“, „Out of Control“, „Start Me Up“ şi „You Can’t Always Get What You Want“. 

Surprize mici şi mari

Bill Wyman, basistul care a părăsit formaţia în 1992, li s-a alăturat foştilor colegi pentru a interpreta „It’s Only Rock and Roll“ şi „Honky Tonk Women“. Însă cea mai mare surpriză a venit din partea lui Mick Taylor, care, deşi din 1974 nu s-a mai alăturat formaţiei, a avut o interpretare memorabilă a piesei „Midnight Rambler“. Un al doilea concert a avut loc ieri, tot pe Arena O2 din Londra, iar alte trei spectacole sunt programate în luna decembrie, în Statele Unite. După concert, presa britanică a scris că The Rolling Stones şi-a apărat titlul de „cea mai mare trupă rock din lume cu mult stil şi strălucire“.

Deşi recunoscuţi pentru pragmatismul lor şi pentru faptul că susţin cele mai multe concerte pe stadioane, membrii trupei oferă uneori surprize fanilor şi cântă în cluburi mici, pentru doar câteva sute de persoane. Astfel ei au susţinut un concert în octombrie, la Paris, pentru doar 350 de fani, preţurile biletelor fiind de 15 euro.

Turneul anterior al trupei, „A Bigger Bang“ (2007), a scris o pagină de istorie şi pentru România. Trupa a concertat pentru prima oară în ţara noastră pe 17 iulie 2007.

Un logo celebru

Aniversarea celor 50 de ani de carieră a fost marcată în mai multe moduri de către membrii trupei. La începutul acestei luni formaţia a lansat un album d ehituri care include şi primul single al grupului, piesa „Come On“.

Albumul, intitulat „GRRR!“, a fost lansat în mai multe formate, inclusiv într-un pachet de trei CD-uri cu 50 de piese, un pachet Super-Deluxe de patru CD-uri cu 80 de piese, dar şi un pachet special cu discuri de vinil. Materialul include unele dintre cele mai cunoscute melodii lansate de Stones de-a lungul timpului, precum „Satisfaction“, „Jumping Jack Flash“ şi „Brown Sugar“, dar şi două piese noi, compuse recent de rockerii britanici într-un studio de înregistrări din Paris. Aceste sunt primele piese noi pe care Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts şi Ronnie Wood le-au înregistrat împreună, după ce au finalizat înregistrările pentru albumul „A Bigger Band“, din 2005“.

Mi-ar plăcea să spun că la primul nostru concert a fost evident că vom cuceri lumea. Dar nu e cazul. Însă am ştiut să facem un «zgomot» agreabil, iar publicului i-a plăcut

Celebrul logo al formaţiei Rolling Stones – gura cu limba scoasă – nu este la fel de „bătrân“ ca trupa, dar a suferit recent un „lifting“. Noul logo este stilizat pentru acest turneu mondial, aşa cum s-a întamplat de mai multe ori în istoria trupei, când muzicienii au dorit să marcheze diverse aniversări şi evenimente speciale. Numărul 50 încorporat în numele trupei, mai exat în cuvântul Stones, 5 transformându-se în litera S, iar 0 în litera O. Logo-ul original a devenit trademark-ul trupei în 1971 şi a fost creat de către designerul englez John Pasche.

Locul în care se năşteau legendele

Aniversarea celor de 50 de ani de carieră e marcată şi ptrintr-un film documentar care prezintă momentele marcante din istoria Rolling Stones. Iar membrii trupei îşi amintesc întotdeauna de unde au plecat, la propriu: clubul londonez Marquee, locul în care formaţia a susţinut primul concert, pe 12 iulie 1962. Ce-i drept, într-o altă componenţă, căci din formula originală au mai rămas doar Mick Jagger şi Keith Richards. Bateristul Charlie Watts, care a venit în Rolling Stones câteva luni mai târziu (ianuarie 1963), a avut prima întâlnire cu viitorii săi colegi de trupă tot la Marquee. Numele lor a fost inspirat de o piesă a lui Muddy Waters („Rolling Stone“), iar la primul show au cântat 18 coveruri ale unor melodii blues.

„Mi-ar plăcea să spun că la primul nostru concert a fost evident că vom cuceri lumea. Dar nu e cazul. Însă am ştiut să facem un «zgomot» agreabil, iar publicului i-a plăcut“, îşi amintea Dick Taylor (68 de ani), basistul trupei în formula de debut.

Debut în clubul The Marquee

The Marquee este descris drept „locul în care regulile erau încălcate şi se năşteau legendele“ şi este considerat astăzi un loc de căpătâi în istoria muzicii moderne. De-a lungul anilor, printre cei care s-au lansat sau au cântat la aici se numără artişti şi trupe precum Pink Floyd, Jimi Hendrix, Rod Stewart, David Bowie, Led Zeppelin, Elton John, Black Sabbath, Genesis, Queen, Sex Pistols, Motörhead, AC/DC, The Jam, The Police, U2, Iron Maiden, Kiss, Metallica, Guns N’Roses şi mulţi alţii.

„Este incredibil, când stai şi te uiţi în urmă“, spunea despre acele vremuri Mick Jagger, într-un interviu acordat publicaţiei „Rolling Stone“. Iar astăzi, până şi solistul este surprins de cât de departe au ajuns. „Suntem un grup diferit faţă de cel de acum 50 de ani. Avem acelaşi nume, dar componenţa este alta. Oricum, 50 de ani de carieră reprezintă o performanţă, o realizare extraordinară. Iar eu chiar sunt mândru“, a mai spus artistul.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite