VIDEO Fabrica de hituri. Cum ajunge o melodie pe locul I

VIDEO Fabrica de hituri. Cum ajunge o melodie pe locul I

"Diamonds" este una dintre piesele ce poartă semn[tura lui Blanco. FOTO Facebook Rihanna/ complexmagazine.com

Unii cred că promovarea este cea mai importantă etapă din traiectoria unei piese, însă pentru el, expunerea este doar rezultatul unui proces complicat. Benny Blanco, producătorul Rihannei şi al formaţiei Maroon 5, vorbeşte despre cum se naşte muzica şi explică modul în care notele de pe portativ devin refrene internaţionale.

Când îşi propune să lanseze un hit, nu reuşeşte. Însă compozitorul american în vârstă de 24 de ani ştie care sunt paşii pe care îi va urma. „Vreau să sune diferit faţă de ceilalţi producători. Nu-mi pasă dacă sună urât, vreau ca oamenii să spună: «Tipul asta, Benny, e altfel». Chiar dacă sună ciudat, cel puţin ei nu pot comenta: «Da, am mai auzit asta înainte»“, explică el pentru „The New York Times“.

Compozitorul piesei „Diamonds“ crede că acest stil diferit nu este un rezultat la care ajunge atunci când îşi propune, ci, mai degrabă, când se relaxează şi lasă lucrurile să-şi urmeze cursul firesc. Pentru el, procesul creaţiei este o relaţie de dragoste ce nu trebuie forţată. „Când îmi spun: «Am nevoie de un hit acum!», nu funcţionează niciodată. De fiecare dacă când vreau asta, scriu o piesă mediocră ce sună ca şi cum cineva s-ar fi străduit să producă un hit“, analizează el cu umor pentru CNN. Surprinzător, artistul nu caută muzica, ci, mai degrabă, muzica îl caută pe el. „Las melodia să vină la mine şi atunci mă inspir. Când am o idee valoroasă, ştiu să o apreciez. Muzica nu este un job de la 9 la 17. Este un aspect impredictibil“, subliniază el.

Blanco îşi găseşte inspiraţia atunci când se aşteaptă mai puţin. FOTO Twitter

De altfel, în ultimii ani, Blanco şi-a dovedit teoria cu „Moves like Jagger“ de la Maroon 5, „Circus“ de la Britney Spears şi „California Gurls“ de la Katy Perry şi Snoop Dogg (actual Lion), dar nici atunci nu a fost uşor. „Câteodată compui o piesă care iese bine din prima, dar trebuie să revizuieşti detaliile. Dacă ştii că are condei, continui să o prelucrezi până când iese corect. Câteodată lucrezi şi trei luni până când melodia sună aşa cum îţi doreşti“, explică el pentru „Huffington Post“.

Terapia de grup
Înainte să compună, Blanco ascultă mixuri inspiraţionale, descărtate de pe internet, în funcţie de preferinţele sale, iar apoi se întâlneşte cu echipa de artişti, testează vocile lor şi face modificările necesare până când notele muzicale prind contur. În acest joc al creaţiei, compatibilitatea este vitală. „Când compui în studio, oamenii care te înconjoară sunt ca o familia disfuncţională, iar tu eşti terapeutul. Este psihologie. Aveţi nevoie de puncte comune, iar pentru asta, trebuie să te expui unor genuri diferite de muzică“, subliniază compozitorul.

Pe compatibilitatea mizează şi artiştii. „Parcă are forţa lui Midas (personaj din mitologia greacă ce transforma în aur toate obiectele pe care le atingea – n. r.), de a aduce împreună oamenii potriviţi, la momentul potrivit“, este de părere Adam Levine, solistul de la Maroon 5 şi interpretul unui alt hit marca Blanco, „Payphone“. „Din punctul lui de vedere, colaborarea este esenţială. Se pricepe foarte bine să descopere profesioniştii de care are nevoie“, completează cântăreţul.

Când îmi spun: «Am nevoie de un hit acum!», nu funcţionează niciodată. De fiecare dacă când vreau asta, scriu o piesă mediocră ce sună ca şi cum cineva s-ar fi străduit să producă un hit

Pentru acest Midas al muzicii, mesajul este nucleul. „Trebuie să te atragă pentru că, în mod contrar, ascultătorul îşi pierde interesul pentru piesă în cinci secunde. Oamenilor le plac melodiile cu care pot relaţiona şi care îi fac să exclame: «Da, am trecut şi eu prin asta»“. Mai mult, el consideră că muzica trebuie să fie oglinda unui artist întrucât are rolul de a-i reflecta personalitatea. „Nu ştiu ce mesaj vrea să transmită cântăreţul, aşa că îl întreb: «La ce te gândeşti astazi? Despre ce vrei să vorbşti? Vrei să discuţi despre război, pace sau despre sandwich-ul de curcan?». Artiştii decid, pentru că ei vor interpreta cântecul pentru restul vieţii. Relaţia lor cu piesa trebuie să fie una puternică“, punctează el.

Socoteala de acasă şi reclama din târg
Blanco ştie că demersurile sale ar fi inutile dacă publicul ar rămâne indiferent. În acest context, compozitorul crede că expunerea intensă este următorul pas pentru a asigura succesul unei piese. „Ai nevoie de promovare la radio, iar acesta este un avantaj de care nu beneficiază oricine. Difuzarea la radio este cheia pentru a urca pe locul I“, subliniază expertul.

Însă mai presus de expunere şi încasări, Blanco spune că muzica are un scop cultural, unificator, prin care ascultătorii îşi schimbă chiar şi stilul de viaţă. „Unii cântăreţi se rezumă la muzică, dar un artist adevărat este atent la artă şi la cultura globală. Fanii îţi vor adopta modelul şi vor purta inclusiv hainele pe care tu le porţi. Îmi place să văd admiratori care-şi inscripţionează un tatuaj cu numele cântăreţului pentru că asta îmi demonstrează implicare şi devotament“, conchide el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: