VIDEO Experiment muzical inedit la Ateneul Român, cu Hiromi şi Edmar Castaneda. „Pianul va exista mereu! Chiar dacă ar fi să-l fabric singură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pianul avangardist şi harpa magică prind viaţă pe aceeaşi scenă, pe 21 octombrie, într-o seară cu totul specială la Ateneul Român. Un eveniment-premieră în România: concertul-duet „Hiromi featuring Edmar Castaneda“.

Compozitoarea şi pianista japoneză Hiromi, în vârstă de 38 de ani şi cunoscută pentru talentul său exploziv şi feelingul absolut uimitor prin care îmbină felurite sonorităţi în piesele sale (jazz, rock progresiv, sonorităţi fusion, muzică clasică), cea care la 17 ani începea colaborarea cu muzicianul Chick Corea, va interpreta live muzici alese alături de un alt mare talent, impresionantul harpist de muzică jazz, latin-jazz, columbianul Edmar Castaneda (39 de ani).

Cu doar câteva zile înainte de concertul pe care urmează să-l susţină la Bucureşti, „Adevărul“ a stat de vorbă cu Hiromi.

Rep: Cum şi când ai început să studiezi pianul?

Hiromi: M-am îndrăgostit de pian la vârsta de 6 ani. Mama m-a dus la o oră de pian şi acela a fost momentul din care nu m-am mai despărţit de acest instrument.

Rep: Povesteşte-ne despre prima ta întâlnire cu jazzul.

Hiromi: Prima mea profesoară de pian era, din întâmplare, şi un mare fan jazz. Graţie ei, la 8 ani ai mei ascultam deja Erroll Garner, Oscar Peterson... ţin minte că pur şi simplu nu mă puteam opri din dansat. Câţiva ani mai târziu, am aflat că acea muzică se cheamă swing. M-am îndrăgostit iremediabil de muzică şi am început să compun şi să improvizez.

Rep: Ce artişti te-au influenţat de-a lungul vieţii?

Hiromi: Ahmad Jamal, cel care mi-a deschis larg uşa către carieră şi care a însemnat de la bun început adevărata inspiraţie de care aveam nevoie.

Rep: Nu doar cânţi, te-ai impus şi prin compoziţiile tale muzicale. Ce te inspiră? Ce teme abordezi?

Hiromi: Inspiraţie există peste tot în jurul tău. Depinde doar de tine dacă reuşeşti să o prinzi din zbor. Eu mă aflu într-o permanentă căutare a ceea ce mă inspiră. Pot compune când ceva mă mişcă în interior, nu trebuie neapărat să fie vreun eveniment major, dramatic, poate să mă inspire chiar şi o floare care a înflorit chiar azi pe strada pe care mă plimb în fiecare zi.

Rep: Ce preferi? Să cânţi singură sau să fii acompaniată?

Hiromi: Mă simt perfect în ambele variante, atâta timp cât fac muzică.

Rep: Dacă nu ar fi existat pianul, ce alt instrument ai fi ales?

Hiromi: Pianul va exista mereu! Chiar dacă ar trebui să-l fabric de una singură!

Rep: Când auzi despre România, spune-mi trei lucruri care-ţi vin în minte.

Hiromi: Un public focusat, cunoscător în ale muzicii, apoi supe incredibil de gustoase şi oraşe frumoase.

Rep: Un mesaj pentru fanii români înainte de concert?

Hiromi: Abia aştept să îi văd şi să le împărtăşesc aventura mea muzicală.


Despre Hiromi

„Nu vreau să etichetez în vreun fel muzica pe care o fac. Este doar o confluenţă a tuturor melodiilor ascultate şi tot ceea ce am învăţat de-a lungul timpului. Are câte-un pic din muzica clasică, puţin din rock, jazz, dar tot nu doresc să-i spun în vreun fel“, mărturiseşte artista.

Născută în Japonia, la Shizuoka, în 1979, pe data de 26 martie, Hiromi începe să cânte la pian de la de 6 ani, vârstă la care a avut şi prima reprezentaţie în faţa publicului. Noriko Hikida, prima sa profesoară, a încurajat-o să abordeze atât partea tehnică a muzicii, cât mai ales latura intuitivă. „Energia ei a fost întotodeauna debordantă, cu toate acestea era şi foarte emoţională“, o descrie aceasta pe Hiromi.

La 14 ani cântă în fosta Cehoslovacie cu Orchestra Naţională din Praga, trei ani mai târziu regăsindu-se pe aceeaşi scenă cu Chick Corea, improvizând alături de celebrul artist în ovaţiile publicului japonez.

Hiromi s-a mutat în SUA în 1999 şi s-a înscris la Berklee College of Music din Boston, unde şi-a şlefuit sensibilitatea artistică. „Chiar nu am bariere în muzică. Pot asculta de la metal la muzică clasică sau orice altceva“, spune artista.

Dragostea pentru improvizaţie, efervescenţa sa creativă şi talentul impresionant au făcut din Hiromi un artist extrem de valoros şi au impus-o printre primii pianişti şi compozitori de jazz contemporani.

Printre influenţele muzicale ale pianistei se găsesc cei de la Dream Theater, King Crimson şi, evident, Ahmad Jamal, Bach, Franz Liszt şi Oscar Peterson.

Preţurile biletelor pentru concertul din România: 

Categoria VIP - 450 de lei

Categoria 1 - 250 de lei

Categoria 2 - 150 de lei

Biletele se găsesc pe:

eventim.ro;

iabilet.ro, bilet.ro, startickets.ro, bilete.ro, blt.ro, myticket.ro.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite