VIDEO Eurovision 2013: oameni vechi, reguli noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi  începe la Iaşi etapa audiţiilor live. Potrivit noului regulament, concurenţii  înscrişi la Selecţia Naţională, debutanţi sau consacraţi, vor cânta în faţa unui juriu de profesionişti, care va decide cine merge în semifinale

Bătrânul Eurovision, ajuns anul acesta la cea de-a 58-a ediţie, reprezintă încă o tentaţie pentru artiştii debutanţi, dar şi pentru cei consacraţi.

 Astfel, nu mai puţin de 135 de melodii au fost înscrise la Selecţia Naţională din acest an, iar printre cei care speră să prindă „trenul european“ sau doar o mai mare vizibilitate în muzica românească se numără Luminiţa Anghel, Elena Cârstea, Robert Turcescu şi Tudor Turcu (câştigător „X Factor“ 2012). 

Participarea lui Robert Turcescu împreună cu trupa sa, Casa Presei, este o prezenţă inedită, îndelung comentată, iar jurnalistul spune că nu înţelege dezbaterile şi comentariile din jurul acestui subiect.

„În primul rînd, nu e vorba de participarea mea la Eurovision, ci de participarea trupei Casa Presei la acest concurs. Casa Presei e un proiect muzical din care fac parte de mai bine de doi ani şi nu e un moft. Compunem, repetăm intens, înregistrăm şi concertăm cu plăcere“, a scris jurnalistul pe pagina lui de Facebook.

Totuşi, Robert Turcescu precizează că el şi colegii săi nu au aşteptări foarte mari, ci participă din pasiune pentru muzică. „Nu ne facem iluzii, nu avem talentul incomensurabil al sopranei Trăistariu, nici virtuozitatea vocal-instrumentală a cuplului Bittman-Furtună, eu n-am acutele Luminiţei Anghel şi nici Mandinga nu scrie pe noi. Dar avem chef şi poftă să cântăm, suntem pasionaţi de ceea ce facem, ne place să fim pe scenă şi să ne bucurăm cântând. Prin urmare Casa Presei a înscris o piesă la Eurovision. În trupă cântă şi Turcescu. Trăiască muzica rock and roll“, a mai spus Turcescu.

  Veteranii se întorc

Dar de ce mai este Eurovisionul o tentaţie pentru artiştii consacraţi? Printre cei care revin în competiţie se numără Luminiţa Anghel, care alături de Sistem a obţinut, în 2005, cea mai bună clasare a României în competiţia internaţională (locul 3), dar şi Elena Cârstea, finalistă la unele dintre ediţiile trecute ale Selecţiei Naţionale.

 „Eurovisionul e încă un miraj pentru mulţi artişti mari, care au participat şi chiar au câştigat concursul. Dima Bilan şi Dana International, foşti câştigători, s-au înscris la mai multe ediţii, de-a lungul timpului“, a declarat pentru „Adevărul“ Dan Manoliu, manager de proiect al Selecţiei Naţionale.

Dan Manoliu a mai precizat că Naomi nu se numără printre concurenţii înscrişi, aşa cum fusese anunţat iniţial. „Când am ascultat piesa trimisă, am constatat că nu era vocea ei“, a precizat Manoliu.

În regulamentul din acest an au intervenit câteva schimbări, iar cea mai importantă constă în introducerea audiţiilor live, cu un juriu. Prima audiţie are loc astăzi, la Iaşi, urmând ca celelalte să se desfăşoare la Cluj (8 februarie), Timişoara (10 februarie), Craiova (12 februarie) şi Bucureşti (14 februarie). Juriul va fi acelaşi, în toată ţara şi este format din compozitorii Andrei Tudor, Mihai Ogăşanu, Eduard Cârcotă, regizoarea de sunet Liana Elekeş şi Dan Manoliu.

Nu ne facem iluzii, nu avem talentul incomensurabil al sopranei Trăistariu, nici virtuozitatea vocal-instrumentală a cuplului Bittman-Furtună, eu n-am acutele Luminiţei Anghel şi nici Mandinga nu scrie pe noi. Dar avem chef şi poftă să cântăm.

„În anii trecuţi am avut voci care sunau foarte bine pe CD, dar care live nu au mai sunat atât de bine. Nu am mai vrut astfel de surprize, de aceea am organizat aceste preselecţii cu vocea live, pe negativ“, a explicat Dan Manoliu. Acesta a precizat că, indiferent de faptul că sunt debutanţi sau consacraţi, toţi cei înscrişi vor cânta în faţa juriului: „E un concurs. Dacă vrei să participi, te supui regulamentului“.

În urma acestei etape vor fi selectate piesele care vor intra în semifinalele din 23 şi 24 februarie. În fiecare semifinală vor participa 12-14 melodii, urmând ca cele mai bune şase melodii din fiecare semifinală, alese de juriul de specialitate, dar şi prin voturile telespectatorilor, să intre în marea finală din 9 martie.

Retrageri din competiţia internaţională

Cea de-a 58-a ediţie a competiţiei muzicale va avea loc la Malmo, în Suedia, pe 14, 16 mai (prima, respectiv  a doua semifinală) şi pe 18 mai (finala). Anul acesta participă mai puţine state, 39, după ce unele ţări şi-au anunţat retragerea din motive financiare.

România va concura în cea de-a doua semifinală alături de alte 16 ţări: Letonia,  Israel, Azerbaidjan, Norvegia, Malta, Armenia, Albania, Islanda, Ungaria, San Marino, Elveţia, Georgia, Grecia, Macedonia, Finlanda şi Bulgaria. Din fiecare semifinală vor merge mai departe primele 10 clasate. Acestora li se vor alătura în finală alte cinci state calificate direct: Franţa, Marea Britanie, Spania şi Germania (ca state mari plătitoare) şi Suedia (câştigătoarea ediţiei precedente).
 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite