VIDEO Cuvintele fac toţi banii: Videoclipurile în care versurile apar pe ecran, strategie de marketing online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce canalul YouTube a depăşit cu mult postul de televiziune MTV, videoclipurile în care versurile apar pe ecran („lyrics video“) au devenit unul dintre cele mai importante instrumente de marketing online, acestea generând cu mult peste 100 de milioane de vizualizări, după cum se arată într-o analiză a jurnaliştilor de la „The Hollywood Reporter“.

Spre deosebire de videoclipurile elaborate difuzate de MTV, precum cel al lui Sean „Puff Daddy“ Combs pentru melodia „Victory“, care l-a costat 2,5 milioane de dolari, clipurile în care apar versuri nu sunt altceva decât „mizerie ieftină“, notează „The Hollywood Reporter“.

„Este o modalitate imediată şi eficientă de a introduce muzică nouă“, spune Cee Lo Green, pionier al clipurilor cu versuri cu single-ul din 2010, „F** You“, care a adunat rapid peste 11 milioane de vizualizări. „Ceea ce a făcut Cee Lo a fost un lucru foarte inteligent“, este de părere Larry Mestel, director şi CEO al companiei „Primary Wave Music“.

  

Totuşi, internauţii nu au reinventat roata, căci în documentarul din 1966, „Don't Look Back/ Nu privi înapoi“, Bob Dylan a fost prezentat ca un inovator al videoclipurilor muzicale. În timp ce piesa „Subterranean Homesick Blues“ era cântată, Dylan mânuia nişte pancarte pe care erau scrise versurile melodiei. Ideea videoclipului a fost în scurt timp preluată şi de alţi artişti, asta pentru că ceea ce vedeai în videoclip sugera o legătură între a asculta un cântec şi a-i citi versurile în acelaşi timp.

Revenind în zilele noastre, studiourile de înregistrări „Disney's Hollywood Records“ şi-au dedicat energia şi resursele pentru a produce cât mai multe „lyrics video“. Un astfel de videoclip este „Heart Attack“ al cântăreţei Demi Lovato, care are peste 12,6 milioane de vizualizări, în timp ce noul ei „lyrics video“, „Neon Lights“, a strâns în primele două săptămâni 2,6 milioane de vizualizări.

Popularitatea fără margini a clipurilor cu versuri, în special în rândul tinerilor sub 25 de ani, a crescut mai ales în comunitatea YouTube. „Copiii şi-au creat propria versiune a clipurilor, iar la un moment dat punctele de vedere au fost atât de zguduitoare încât i-a făcut pe destui ca mine să spună «De ce nu ne-am implica în acest proces?»“, a spus Trevor Kelley., reprezentant al grupului „Disney Music“.

  

Costul unui astfel de videoclip variază foarte mult, el poate fi realizat fără niciun ban sau cu ajutorul câtorva mii de dolari. „Veniturile pentru un videoclip cu 30 de milioane de vizualizări nu este deosebit de semnificativ, dar dacă ai 1.000 sau mai multe astfel de videoclipuri cu versuri pe canalul personal, sumele revenite fiecărui clip încep să se multiplice“, spune Ian Harrison, de la „Hopeless Records“

Studiourile de înregistrare „Warner Brothers Records“, al căror canal de YouTube a atins 1,2 miliarde de vizualizări şi include „lyrics video“, dar şi videoclipuri tradiţionale care aparţin unor artişti precum Green Day sau Linkin Park, câştigă peste 25 de milioane de dolari pe an doar din vizualizări.

   

Pe de altă parte, unii artişti preferă să apară în acele „lyric video“ sau să creeze chiar ei aceste videoclipuri. Danny Lockwood, reprezentant al companiei „Capitol Music Group“, care crede că videoclipul celebrei Katy Perry, „Teenage Dream“, este „primul succes în rândul videoclipurilor lyrics“, susţine că aceste clipuri au şi un scop practic pentur fani: să înveţe versurile melodiei preferate.

Popularitatea unor astfel de videoclipuri corespunde cu vânzările înregistrate de artistul respectiv. Astfel, cel mai recent clip al cântăreţei Katy Perry, „Roar“, a câştigat peste 62 de milioane de vizualizări de la mijlocul lunii august şi până în prezent şi a fost descărcat de 3,6 milioane de persoane. Grupul Avicii au lansat un „lyrics video“ pentru piesa „Wake Me Up“ la sfârşitul lunii iulie, iar acum videoclipul a acumulat peste 146 milioane de vizualizări şi a vândut peste 2,8 milioane de exemplare.

   

  

În ciuda acestor cifre, nu toţi reprezentanţii studiurilor de înregistrări sunt încântaţi de această modalitate de a face bani. „Vreau să o numesc o tendinţă temporară“, a mărturisit Charlie Walk, de la casa de discuri care i-a lansat pe Lorde şi Ariana Grande. „Când nu ai niciun material, un «lyrics video» este modalitatea rapidă de a-ţi atinge scopul. Eu nu sunt sigur că schimbă în vreun fel jocurile“, a mai spus Walk. 

   

Pe de altă parte, Jennifer Fowler a declarat că RCA, o altă companie importantă din industria muzicii, a realizat „lyrics video“ pentru mai multe albume, iar printe subiecţii experimentului s-au numărat Pink şi Pitbull. „Am descoperit că ei sunt uneltele de care ai nevoie pentur a obţine succes garantat“, a spus Fowler. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite