Ucraina interzice reprezentantei Rusiei participarea la Eurovision 2017 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina, ţara-gazdă a ediţiei din acest an a concursului, interzice participarea reprezentantei Rusiei la Eurovision 2017 după ce autorităţile au constatat că artista a intrat ilegal în Crimeea, la un an de la anexarea peninsulei de către Rusia, scrie BBC.

Ucraina, cu tunurile pe Rusia 

Reprezentantei Rusiei, Julia Samoilova, nu i se va permite participarea la Eurovision 2017 după ce autorităţile ucrainene au concluzionat că, în 2015, la un an de la anexarea Crimeei de către Rusia, artista a intrat ilegal în Ucraina.

Mai exact, Samoilova a susţinut o serie de concerte în oraşul Kerch din Peninsula Crimeea fără a intra în ţară trecând prin graniţa de facto cu teritoriul ucrainean. În conformitate cu legislaţia Ucrainei, autorităţilor le este permis să blocheze intrarea ei în ţară pe o perioadă de mai mulţi ani.

„Serviciul de Securitate Ucrainean a interzis cetăţeanului Federaţiei Ruse Yulia Samoylova să intre în Ucraina pe o perioadă de trei ani“, a anunţat Olena Gitlianska, purtătoare de cuvânt a Serviciului Ucrainean pentru Securitate (SBU), scrie „The Guardian“.

SBU a mai interzis accesul în Ucraina altor 140 de artişti ruşi care şi-au exprimat public sprijinul faţă de anexarea Peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă.

Rusia ameninţă cu boicotul, EBU îndeamnă la dialog

Potrivit BBC, o sursă apropiată Ministerului de Externe rus a descris decizia drept „scandaloasă, cinică şi inumană“, în timp ce politicianul Frants Klintsevich a fost citat de agenţia Ria-Novosti declarând că Rusia va boicota viitoarele ediţii Eurovision dacă European Broadcasting Union (EBU), principalul organizator al Eurovision, nu ia atitudine şi nu remediază situaţia actuală. 

La rândul lor, reprezentanţii EBU s-au declarat dezamăgiţi de hotărârea Ucrainei şi au anunţat că vor demara discuţii în acest sens: „Trebuie să respectăm legile locale ale ţării-gazdă, cu toate acestea suntem profund dezamăgiţi de această decizie şi considerăm că este împotriva spiritului concursului. Vom avea un dialog cu autorităţile ucrainene cu scopul de a ne asigura că toţi artiştii vor putea performa pe scena din Kiev, la cea de-a 62-a ediţie Eurovision.“

Julia Samoilova, victimă colaterală în conflictul ruso-ucrainean 

Julia Samoilova, o cântăreaţă în vârstă de 27 de ani care se deplasează într-un scaun cu rotile, ar fi trebuit să reprezinte Rusia la concursul Eurovision 2017 cu piesa „Flame is Burning“. Existase temerea că Rusia va boicota Eurovision 2017, având în vedere că a 62-a ediţie se va desfăşura în Ucraina, rivalul geopolitic al acesteia. Postul public rusesc a anunţat că ţara va avea un reprezentant la Eurovision 2017 cu doar o zi înainte de expirarea termenului oficial de transmitere a numelor concurenţilor.

Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt de la Kremlin, a negat într-un interviu acordat agenţiei de presă TASS că desemnarea cântăreţei Julia Samoilova ar reprezenta o provocare din partea Rusiei. Mai multe detalii aici.

Pe de altă parte, există voci care susţin că un astfel de scandal este exact ce Moscova şi-a dorit când a desemnat-o pe Julia Samoilova să reprezinte ţara la Eurovision 2017 ştiind că a călătorit în Crimeea. 

Rusia şi Ucraina se află în conflict de la anexarea Peninsulei Crimeea. În plus, Ucraina acuză guvernul rus că i-a înarmat pe separatiştii rebeli din regiunea ucraineană Donbas. În urma acelui conflict armat, izbucnit în 2014, peste 10.000 de persoane au fost ucise.

Eurovision 2017, toate detaliile 

Cea de-a 62-a ediţie Eurovision se va desfăşura la Kiev, după ce cântăreaţa ucraineană de origine tătară Jamala a câştigat competiţia de anul trecut cu piesa „1944“. Cântecul a stârnit controverse şi a reaprins conflictul mocnit dintre Rusia şi Ucraina, întrucât versurile făceau referire la deportarea tătarilor din Crimeea, în timpul regimului sovietic condus de Stalin. Au existat multe voci care au susţinut că victoria reprezentantei Ucrainei a fost una politică şi o încălcare a regulamentului Eurovision, însă Uniunea Europeană de Radiodifuziune, organizatorii competiţiei, a decis că piesa este apolitică, iar triumful legitim. Anul trecut, candidatul Rusiei, Serghei Lasarev, s-a clasat pe podium, pe locul trei.

La Eurovision 2017 participă 43 de ţări, dintre care 18 concurează în prima semifinală, cea de pe 9 mai, iar 19 ţări luptă în cea de-a doua semifinală, de pe 11 mai, când este programată să evolueze atât reprezentanta Rusiei, cât şi artiştii din România, Ilinca şi Alex, care ne reprezintă ţara cu piesa „Yodel It!“. În finala Eurovision 2017 de pe 13 mai sunt calificate direct Ucraina, ţara-gazdă, şi cele cinci mari state finanţatoare ale concursului: Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite