Tudor Gheorghe, recital în prezenţa Patriarhului Kiril: „Nu dau un Ceahlău pe toţi Uralii/Urăsc hotarul de la Prut“. Ce spune Patriarhia Română VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Gheorghe a cântat în faţa Patriarhului Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii versuri ce ar putea fi interpretate ca un mesaj cu tentă politică
Tudor Gheorghe a cântat în faţa Patriarhului Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii versuri ce ar putea fi interpretate ca un mesaj cu tentă politică

Tudor Gheorghe a susţinut un recital în faţa Patriahului Daniel, a Patriarhului Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii şi a celorlalţi conducători de Biserici Ortodoxe prezenţi la Bucureşti, iar printre versurile recitate în cadrul a ceea ce artistul a numit „un lung poem al suferinţei“, au fost şi cele ale lui Andrei Ciurunga: „Nu dau un Ceahlău pe toţi Uralii/Urăsc hotarul de la Prut“.

Tudor Gheorghe a anunţat în deschiderea recitalului susţinut vineri cu ocazia etapei finale a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!“ la care au participat cele două înalte feţe bisericeşti: „Nu vor fi aplauze în această seară. Veţi auzi un lung poem al suferinţei, al rugăciunii, la care au semnat pseudonime ilustre precum Andrei Ciurunga, Nichifor Crainic, Radu Gyr“.

„Nu-s vinovat c-am îndârjit şacalii/Şi c-am strigat cu ţipătul durut/Că nu dau un Ceahlău pe toţi Uralii/Şi că urăsc hotarul de la Prut“, sunt versurile compuse de Andrei Ciurunga şi interpretate de Tudor Gheorghe în acompaniament de chitară.

Patriarhul Daniel i-a oferit maestrului Tudor Gheorghe distincţia Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române.

La final, Patriarhul Kiril a mulţumit pentru invitaţia la concert şi a apreciat prestaţia artistică a grupurilor corale participante.

Patriarhia Română, prin purtătorul său de cuvânt, a oferit agenţiei de presă News.ro un punct de vedere legat de recitalul lui Tudor Gheorghe de vineri.

„Patriarhul Kiril nu a avut absolut nicio reacţie şi nici nu ar fi putut avea o reacţie faţă de un vers dintr-un cântec. Cântecul respectiv, pe care nu îl cunosc, nu putea fi în contextul dat unul cu trimiteri subtil critice la adresa cuiva. Doar dacă vrem neapărat să ne imaginam acest lucru. Un program artistic şi arta, în general, cu atât mai mult muzica, nu trebuie descifrate în cheie politică, ci exclusiv estetic-spirituală“, a fost răspunsul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, pentru News.ro.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite