Tudor Gheorghe pleacă în turneu naţional cu spectacolul „Tot degeaba“, „un act de răzvrătire faţă de peisajul politic autohton“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Gheorghe a compus toate versurile spectacolului Tot Degeaba
Tudor Gheorghe a compus toate versurile spectacolului Tot Degeaba

Tudor Gheorghe, în vârstă de 71 de ani, va susţine un turneu naţional, poposind astfel în şapte oraşe cu spectacolul „Tot Degeaba“, în care va fi acompaniat de peste 100 de artişti.

Organizatorii anunţă cea mai mare desfăţurare de forţe artistice, care se susţine strict din biletele vândute, fără a exista vreun sponsor.  În turneu, Tudor Gheorghe va fi acompaniat de 104 artişti, iar la Sala Palatului îi vor sta alături nu mai puţin de 111 artişti.  

Pe 5 decembrie, „Tot Degeaba“ va fi la Opera Naţională Timişoara, pe 9 decembrie –  la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi; pe 12 decembrie – la Teatrul Dramatic Sică Alexandrescu din Braşov; pe 15 decembrie – la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti; pe 16 decembrie – la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa; pe 19 decembrie – la Teatrul Naşional Marin Sorescu din Craiova şi pe 22 decembrie – la Sala Palatului din Bucureşti.  

În două oraşe – Iaşi şi Craiova – biletele pentru concert s-au epuizat deja, iar pentru spectacolul din Braşov mai sunt doar câteva tichete. Biletele se găsesc pe tudor-gheorghe.ro şi la casa de bilete a Sălii Palatului. Din respect pentru artist şi pentru spectatori, organizatorii subliniază că după ora 19.10 nu se mai permite accesul în sala de spectacol. După începerea spectacolului, locurile îşi pierd valabilitatea. Accesul copiilor sub 7 ani nu este permis, iar cei de peste 7 ani plătesc bilet de intrare.         

„Tot degeaba“ are la bază un concert mai vechi al lui Tudor Gheorghe, intitulat „Mie-mi pasă“, realizat în memoria martirilor de la Timişoara şi a tuturor victimelor Revoluţiei din decembrie 1989. Varianta actuală este construită în întregime pe versurile scrise chiar de Tudor Gheorghe, câteva dintre acestea sunt:

„Căror sfinti şi căror Dumnezei/ Mieii-şi varsă sângele-n cuţite?/ Pentru care flori de brebenei/ Cucii plâng cu glasuri răguşite?Pentru care flori de brebenei/ Cucii plâng cu glasuri răguşite?/ Au făcut copiii noştri dinţi/ Muşcă din bunici şi din părinţi/ Muşcă din văzduh şi din pământ/ Muşcă şi din morţii din mormânt.// Pentru care dimineţi târzii/ Cade ceaţa care mă-mpresoară?/ Care sfert de lacrimi viorii/ Amăgeşte dorul şi-l omoară?/ Care sfert de lacrimi viorii/ Amăgeşte dorul şi-l omoară?“

Spectacolul lui Tudor Gheorghe este descris ca un act de răzvrătire prin muzică faţă de peisajul politic autohton, un act public de acuzare a tuturor infractorilor care s-au perindat la cârma ţării în ultimii 26 de ani. „Să ne bucurăm că avem coloană vertebrală, e la fel de rară ca aceea a infinitului şi la fel de greu de păstrat ca şi ceea ce ne-a lăsat Brâncuşi“, este de părere cântăreţul.

INTERVIU Tudor Gheorghe: „În toată structura fiinţei mele sunt liberal, dar care-i liberal în ţara asta?“

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite