Horia Moculescu, despre moartea maestrului Temistocle Popa: „A avut în el aurul şlagărului românesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horia Moculescu a vorbit despre bunul său prieten Temistocle Popa, cel care a compus melodia „Veronica“ din filmul cu acelaşi nume, peliculă ce a înfrumuseţat copilăria multora. Realizatorul emisiunii „Atenţie, se cântă!“ deplânge moartea marelui maestru Temistocle, pe care îl consideră „un bonom extraordinar“.

Contactat de „Adevărul“, omul de televiziune Horia Moculescu a declarat că vestea morţii lui Temistocle Popa l-a întristat profund, cei doi fiind prieteni de mai bine de jumătate de secol. 

Temistocle Popa, „un om generos şi talentat“

 „Îl cunosc pe Temistocle din 1961, de 52 de ani, i-am cântat şi piesele. A fost un bonom extraordinar, a fost un om generos, talentat şi a avut în el aurul şlagărului românesc, care nu poate fi înlocuit  nici de ştiinţă, nici de experienţă, decât de harul pe care ţi-l dă Dumnezeu şi el l-a avut. Slavă Domnului că pentru poporul român a lăsat atâtea şlagăre, care, în timp, au devenit şi sintagme.“

   

Trimiteri ironice sau cu dragoste

Horia Moculescu, unul dintre artiştii care i-au cântat melodiile, şi-a amintit şi de ultima întâlnire cu Temistocle Popa, dar şi de faptul că acesta i-a scris o piesă fiicei lui.

„Există trimiteri, câteodată ironice, câteodată cu dragoste, la piesele «Lalele» sau «Măicuţa mea». Dacă trece o fanfară militară, lumea se gândeşte automat la Temistocle. Ultima dată l-am văzut la o şedinţă la alegerile din Uniunea Compozitorilor, spre surprinderea noastră, a tuturor. Dar eu am vorbit destul de des cu el, când încă mai putea vorbi conştient. Am vorbit despre foarte multe subiecte, iar acum doi ani i-a scris un cântec fiicei mele. Dumnezeu să-l odihnească!“

Compozitorul Temistocle Popa a decedat, marţi dimineaţă, la vârsta de 92 de ani, după cum au declarat reprezentanţii Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR).

Trupul neînsufleţit al compozitorului a fost depus marţi dimineaţă la Capela din Cimitirul Ghencea şi va fi înmormântat, joi, la ora 13.00, la Cimitirul Ghencea. 

Compozitor cu o vastă experienţă de interpret/instrumentist (flautist, saxofonist) în diverse orchestre de jazz şi teatre de revistă, timp de peste un sfert de veac, în perioada tinereţii, Temistocle Popa a reuşit să se impună la vârsta de 40 de ani printr-un şlagăr de mare popularitate („Lalele“, 1961), care i-a deschis calea spre muzica uşoară, de film şi de revistă.

În cinematografie, a colaborat cu mari regizori (precum Sergiu Nicolaescu, Elisabeta Bostan, Francisc Munteanu şi Geo Saizescu), a scris muzica unor pelicule de succes (ciclul „Veronica“).

Ştiri pe aceeaşi temă:

   

Compozitorul Temistocle Popa a decedat, marţi dimineaţă, la vârsta de 92 de ani, după cum au declarat reprezentanţii Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR).

„Astă-seară m-am îndrăgostit“ (Adrian Romcescu), „Cu cine semeni dumneaţa“ (Dan Spătaru), „Margarete“ şi „Veronica“ (Margareta Pâslaru) şi „Lalele“ (Luigi Ionescu) sunt câteva dintre operele pe care maestrul Temistocle Popa le-a compus.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite