Horia Moculescu, despre moartea maestrului Temistocle Popa: „A avut în el aurul şlagărului românesc“

Horia Moculescu, despre moartea maestrului Temistocle Popa: „A avut în el aurul şlagărului românesc“

Compozitorul Temistocle Popa a încetat din viaţă la vârsta de 92 de ani FOTO Mediafax

Horia Moculescu a vorbit despre bunul său prieten Temistocle Popa, cel care a compus melodia „Veronica“ din filmul cu acelaşi nume, peliculă ce a înfrumuseţat copilăria multora. Realizatorul emisiunii „Atenţie, se cântă!“ deplânge moartea marelui maestru Temistocle, pe care îl consideră „un bonom extraordinar“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Contactat de „Adevărul“, omul de televiziune Horia Moculescu a declarat că vestea morţii lui Temistocle Popa l-a întristat profund, cei doi fiind prieteni de mai bine de jumătate de secol. 

Temistocle Popa, „un om generos şi talentat“
 
 „Îl cunosc pe Temistocle din 1961, de 52 de ani, i-am cântat şi piesele. A fost un bonom extraordinar, a fost un om generos, talentat şi a avut în el aurul şlagărului românesc, care nu poate fi înlocuit  nici de ştiinţă, nici de experienţă, decât de harul pe care ţi-l dă Dumnezeu şi el l-a avut. Slavă Domnului că pentru poporul român a lăsat atâtea şlagăre, care, în timp, au devenit şi sintagme.“
   
Trimiteri ironice sau cu dragoste

Horia Moculescu, unul dintre artiştii care i-au cântat melodiile, şi-a amintit şi de ultima întâlnire cu Temistocle Popa, dar şi de faptul că acesta i-a scris o piesă fiicei lui.
 
„Există trimiteri, câteodată ironice, câteodată cu dragoste, la piesele «Lalele» sau «Măicuţa mea». Dacă trece o fanfară militară, lumea se gândeşte automat la Temistocle. Ultima dată l-am văzut la o şedinţă la alegerile din Uniunea Compozitorilor, spre surprinderea noastră, a tuturor. Dar eu am vorbit destul de des cu el, când încă mai putea vorbi conştient. Am vorbit despre foarte multe subiecte, iar acum doi ani i-a scris un cântec fiicei mele. Dumnezeu să-l odihnească!“
 
Compozitorul Temistocle Popa a decedat, marţi dimineaţă, la vârsta de 92 de ani, după cum au declarat reprezentanţii Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR).

Trupul neînsufleţit al compozitorului a fost depus marţi dimineaţă la Capela din Cimitirul Ghencea şi va fi înmormântat, joi, la ora 13.00, la Cimitirul Ghencea. 
 
Compozitor cu o vastă experienţă de interpret/instrumentist (flautist, saxofonist) în diverse orchestre de jazz şi teatre de revistă, timp de peste un sfert de veac, în perioada tinereţii, Temistocle Popa a reuşit să se impună la vârsta de 40 de ani printr-un şlagăr de mare popularitate („Lalele“, 1961), care i-a deschis calea spre muzica uşoară, de film şi de revistă.
 
În cinematografie, a colaborat cu mari regizori (precum Sergiu Nicolaescu, Elisabeta Bostan, Francisc Munteanu şi Geo Saizescu), a scris muzica unor pelicule de succes (ciclul „Veronica“).
 
Ştiri pe aceeaşi temă:
   
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările