STUDIU Muzicienii şi tendinţa de a muri de tineri: adevărul despre „Clubul 27“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru un oarecare motiv, oamenii au fost mereu fascinaţi de moartea vedetelor, în special de cea a cântăreţilor. Un grup de academicieni australieni a studiat moartea a 12.665 de muzicieni, pentru a analiza felul şi vârsta la care aceştia au murit

Studiul realizat de un grup de academicieni australieni, preluat de publicaţia „The Guardian“, a descoperit că, pe de-o parte, fanii sunt afectaţi de moartea muzicienilor pentru că, ascultându-le cu plăcere muzica, ei (fanii -n.red) simt cum încep să-l cunoască, din ce în ce mai bine, pe idolul lor. Pe de altă parte, moartea muzicienilor creează un flux de ştiri, cu titluri incitante. Muzicienii par neobişnuit de înclinaţi spre decese, care atrag atenţia publicului prin titlurile sale: „crimă“, „sinucidere“, „supradoză“ sau „accident de avion“. Astfel, tema morţii muzicienilor a devenit subiectul unui studiu academic.

Diana Theodor Kenny, profesoară de muzică şi pishologie la Universitatea din Sydney, a publicat o serie de articole în care a analizat cauza decesului muzicienilor. În primul său articol, Diana a studiat moartea a 12.665 de muzicieni, care au decedat în perioada 1950 – 2014, axându-se pe longevitatata şi proporţia de decese cauzate de sinucidere, crimă şi accidente, mai scrie „The Guardian“. Astfel, în tabelul de mai jos, se obervă cum, în comparaţie cu persoanele obişnuie, muzicieinii sunt mult mai predispuşi să moară într-unul dintre contextele enumerate mai sus.

FOTO „The Guardian“

image

În cel de-al doilea articol, profesoara Diana Kenny a analizat mitul „clubului 27“, asociat cu moartea unor cântăreţi precum Amy Winehouse, Kurt Cobain şi Jimi Hendrix, decedaţii cu toţii la vârsta de 27 de ani, din cauza unui act suicidal sau din cauza abuzului de alcool şi diverse substanţe. „Clubul 27“ a fost rezultatul morţii a mai multor artişti legendari, care, printr-o simplă coincidenţă, au murit cu toţii la 27 de ani. Cu toate acestea, Diana Kenny arată, în studiile sale, că numărul de decese al muzicienilor aflaţi la vârsta de 28 de ani este mai mare decât numărul celor care s-au stins din viaţă la 27 de ani. Totuşi, majoritatea muzicienilor tinde să moară la vârsta de 56 de ani, dar cum nume foarte cunoscute au murit la 27 de ani ,iar dispariţia lor a fost, într-un anume fel, notabilă, s-a creat mitul „Clubului 27“.

În continuare, Diana Kenny a analizat cauzele morţii cântăreţilor, în funcţie de genul muzical abordat, şi a observat că unui anumit gen de muzică îi este asociat un anumit fel de deces. Una dintre obersvaţiile făcute de profesoara din Sydney sugerează că artiştii de muzică hip-hop au mult mai multe şanse de a fi ucişi decât artiştii care abodează un alt gen muzical. De exemplu, cântăreţii de muzică blues, jazz şi country mor, cel mai adesea, din cauza unor complicaţii cauzate de bolile de inimă sau de cancer. Pe de altă parte, cântăreţii de muzică metal şi punk au cele mai mari şanse de a suferi morţi accidentale – supradoze, prăbuşiri de avioane şi accidente de maşină. Muzica metal este, de asemenea, asociată cu suicidul: aprope unul din cinci artişti care abordează acest gen muzical îşi ia propria viaţă.


FOTO „The Guardian“

image
Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite