Stevie Wonder, discurs emoţionant la funeraliile Arethei Franklin. Cântăreţul a făcut trimitere la rasism şi Donald Trump VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stevie Wonder (68 de ani) a ţinut un discurs emoţionant la sfârşitul funeraliilor regretatei artiste Aretha Franklin, care au avut loc vineri, în Detroit. Cântăreţul a făcut trimitere şi la preşedintele american Donald Trump, acuzat în repetate rânduri de rasism.

Legendarul cântăreţ Stevie Wonder, în vârstă de 68 de ani, a a fost prezent la funeraliile artistei Aretha Franklin, unde a ţinut un discurs în memoria reginii muzicii soul şi i-a adus mai multe omagii muzicale. 

„Dacă nu ar fi fost bunătatea şi măreţia lui Dumnezeu, n-am fi cunoscut-o niciodată pe regina muzicii soul. N-am fi simţit niciodată toată bucuria pe care ea ne-a adus-o. N-am fi cunoscut niciodată pe cineva care să exprime prin cântec durerea pe care am simţit-o“, a spus Stevie Wonder, potrivit Daily Mail.  

Artistul a continuat prin a introduce în discursul său o referinţă la sloganul preşedintelui Donald Trump, „Make America Great Again“, dar şi la acuzaţiile de rasism:

„Ceea ce trebuie să se întâmple astăzi, nu numai în această ţară, ci în întreaga lume, este să preamărim din nou dragostea (n.r. make love great again). Pentru că vieţile oamenilor de culoare contează. Pentru că toate vieţile contează. Şi dacă Îl iubim pe Dumnezeu, atunci ştim cu adevărat că doar dragostea noastră va face ca toate lucrurile să fie mai bune. Când vom preamări din nou dragostea, iar asta este ceea ce Aretha a făcut prin  viaţa ei, prin durere, ne-a dăruit nouă bucurie şi a spus «hai să preamărim din nou dragostea»“, şi-a încheiat cântăreţul discursul, după care a interpretat  piesa „As“, pe care i-a dedicat-o regretatei Aretha Franklin. 

Pe scenă i s-au alăturat apoi artiştii Angie Stone, Jennifer Lewis şi Martha Reeves. De asemenea, cântăreaţa Jennifer Hudson (36 de ani) a interpretat în memoria artistei piesa „Amazing Grace“. 

„Dumnezeu să o binecuvânteze pe Aretha“, a mai spus Wonder la sfârşitul melodiei. „Bucuria constă acum în a şti că va avea o viaţă veşnică de fericire“, a încheiat cântăreţul. 

„Regina muzicii soul”, aşa cum a fost supranumită, a murit la vârsta de 76 de ani, pe 16 august, din cauza unui cancer pancreatic.

Funeraliile artistei au avut loc la  biserica Greater Grace Temple, din Detroit şi au început pe acorduri de gospel, stilul muzical religios al afro-americanilor, de la care a şi pornit cariera Arethei Franklin. Şi-au luat adio de la artistă nu doar familia şi prietenii, ci şi personalităţi ale vieţii artistice şi politice americane, printre care fostul preşedinte american Bill Clinton.  

Fostul secretar de Stat american Hillary Clinton a fost de asemenea prezentă, la fel şi actriţa Whoopi Goldberg. Biserica a fost decorată cu buchete enorme de lavandă şi trandafiri albi şi roz. 

Deşi familia anunţase că nu va organiza funeralii cu public, mii de oameni s-au adunat în faţa bisericii şi au urmărit ceremonia pe un ecran uriaş.Aretha Franklin a fost înmormântată la cimitirul Woodlawn în Detroit, lângă tată, frate şi soră, după funeraliile care au durat aproximativ opt ore. 

Aretha Franklin, „regina muzicii soul”, a fost şi o figură emblematică a luptei pentru drepturile civice ale persoanelor de culoare americane. Ea a ajuns prima dată în topuri în 1967, cu piesa „Respect", o reinterpretare a unei melodii a lui Otis Redding, transformând-o într-un imn pentru mişcările femeilor şi ale drepturilor civile. Melodia i-a adus două premii Grammy dintre cele 18 din carieră.

Aretha Franklin, născută în sudul oraşului Memphis, statul Tennessee, a fost strâns legată de mişcarea pentru drepturi civice, ea donând bani activiştilor americani. În 1990, ea a cântat, la o adunare în oraşul său, în onoarea eliberării lui Nelson Mandela în Africa de Sud. Urcând pe scenă, Mandela a povestit cât de mult a apreciat să poată asculta atunci când era bolnav "sunetul Detroitului".

Aretha Franklin a cântat de asemenea la funeraliile lui Martin Luther King. La 40 de ani distanţă, ea a cântat şi la învestirea lui Barack Obama, primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite