Reacţia preşedintelui Comisiei de Cultură după eşecul României la Eurovision: S-au cheltuit sute de mii de euro din bani publici pentru a face ţara de râs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru Cultură din Parlament, acuză Televiziunea Română că a făcut „de râs“ România pentru a doua oară consecutiv, după ce Ester Peony a ratat calificarea în finala Eurovision 2019. El dă vina pe faptul că nu s-a ţinut cont de preferinţele românilor în Selecţia Naţională şi consideră că ar trebui să demisioneze conducerea postului public, având în vedere că s-au cheltuit în zadar bani publici.

România, reprezentată la Eurovision 2019 de Ester Peony (25 de ani) cu piesa „On a Sunday“, nu s-a calificat în finala concursului internaţional, acesta fiind al doilea eşec consecutiv. 

Una dintre cele mai dure reacţii a venit de la preşedintele Comisiei pentru Cultură, Gigel Ştirbu, care a afirmat că s-au cheltuit sute de mii de euro din bani publici „pentru a face ţara de râs“. Amintim că bugetul alocat de TVR pentru deplasarea şi spectacolul de la Tel Aviv a fost de aproximativ 100.000 de euro. 

„Felicit TVR pentru a doua finală la Eurovision ratată consecutiv pentru România! Sute de mii de euro din bani publici cheltuiţi pentru a face ţara de râs. Din păcate, reprezentanta României nu se află printre finalişti. Nici nu e de mirare! Să ne amintim că în finala selecţiei naţionale, juriul, bine ales de TVR, a desemnat-o pentru a reprezenta România pe artista care s-a aflat pe ultimul loc în preferinţele telespectatorilor“, a scris vicepreşedintele PNL, potrivit News.ro. 

Ştirbu face referire la faptul că în finala Eurovision România 2019, Laura Bretan (17 ani) a fost favorita publicului, primind maximul de voturi, respectiv 12. Diferenţa faţă de televoting a fost uriaşă, pentru că Ester Peony a atras doar 3 puncte, dar a obţinut un punctaj mult mai mare din partea juriului internaţional, care a trimis-o în semifinala show-ului de la Tel Aviv. Şi atunci, a existat un val uriaş de nemulţumire. 

„S-a dovedit că nemulţumirile publicului de atunci au fost întemeiate şi inevitabilul eşec al României nu a întârziat să apară. Încă o dată, conducerea TVR a dat dovadă de o crasă incompetenţă managerială încă din faza incipientă a acestui concurs. Reuşita României a fost total compromisă din cauza felului în care a fost organizată Selecţia Naţională, când juriul a fost format în majoritate din specialişti străini şi nu s-a ţinut cont de votul românilor“, a adăugat preşedintele Comisiei. 

El consideră că este „sfidător“ felul în care se cheltuie pentru participarea la acest concurs „milionul de euro din banii contribuabililor pentru ca mai marii televiziunii publice să iasă la plimbare şi să terfelească România în lume“.

În concluzie, Ştirbu consideră că şefa TVR Doina Gradea ar trebui să-şi dea demisia: „Conducerea TVR trebuie să plece! Pentru acest al doilea eşec consecutiv pe banii românilor şi cu onoarea României batjocorită, conducerea TVR ar trebui să pună înapoi banii publici cheltuiţi nejustificat cu Eurovisionul şi să plece. Acest concurs muzical a ajuns să fie doar un prilej de excursii excentrice pentru dna Doina Gradea şi echipele din TVR, dovada vie o reprezintă faptul că nici măcar nu reuşim să ne calificăm printre primele 10 ţări din Europa. Stau şi mă întreb, oare cum poate ajunge vreodată televiziunea publică un post de televiziune profitabil ţinând cont de modul în care sunt gestionaţi banii de actuala conducere? Şi să nu uităm nici de jaful banului public de la Cerbul de Aur! Un alt prilej pentru TVR de a arunca cu banii contribuabililor pe fereastră pentru un proiect mediocru care nu a fost nici pe departe un succes de audienţă. Generozitatea din banii românilor a Consiliului de Administraţie al TVR pentru concursuri muzicale ratate nu are limită şi a provoacat un val uriaş de nemulţumiri în rândul populaţiei. Doamnă Doina Gradea, vă anunţ, în concluzie, că sunteţi şi dumneavoastră descalificată! Lăsaţi TVR să meargă mai departe!“.

Delegaţia României la Eurovision 2019, care a ajuns la Tel Aviv pe 5 mai, a fost formată din 11 persoane, dintre care şase au fost artiştii care au urcat pe scenă, şi a avut un buget de aproximativ 100.000 de euro, după cum au anunţat reprezentanţii TVR.

Şefa delegaţiei, Smaranda Vornicu-Shalit, a declarat atunci: „Am ales să mergem cu un minim necesar de oameni. Vom fi 11, dintre care şase artişti şi regizorul. Bugetul este de aproximativ 100.000 de euro, din partea TVR, dar avem şi sponsori. Ne-am străduit să gestionăm cât mai responsabil acest buget“. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite