VIDEO Pussy Riot ripostează: „Putin te învaţă cum să-ţi iubeşti ţara“, o melodie în care activistele îl atacă pe preşedintele Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o perioadă agitată care s-a soldat cu arestări, interogatorii şi atacuri ale miliţiei cazace, trupa punk rock Pussy Riot a ripostat printr-o piesă provocatoare intitulată „Putin te va învăţa cum să-ţi iubeşti ţara“, relatează CNN.

Controversatele cântăreţe au lansat un videoclip în care îl atacă pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. În versurile piesei se face referire la libertatea de exprimare, dar şi la faptul că s-au cheltuit 50 de miliarde de dolari pentru Olimpiada de la Soci, scrie CNN. 

Intitulat „Putin te va învăţa cum să-ţi iubeşti ţara“, videoclipul piesei include imagini de miercuri, când membrele grupului Pussy Riot au fost atacate cu bice de către miliţia cazacă, în momentul în care au început să cânte sub un panou publicitar pe care se putea distinge semnul Jocurilor Olimpice de la Soci. 

„Scopul este de a arăta ce înseamnă să fii activist politic la Olimpiada de la Soci“, a declarat Mari Tolokonnikova, membră a grupului, pentru CNN. 

În noua melodie, Pussy Riot cântă despre „o constituţie linşată“, despre presiunea guvernamentală asupra singurului post de televiziune independent din Rusia, dar şi despre condamnarea la trei ani de închisoare a ecologistului Evgeny Vitishko. 

Vitishko, un critic vehement care a atras atenţia asupra daunelor aduse mediului cauzate de construcţia masivă realizată pentru Olimpiada de la Soci, a intrat în greva foamei, după cum a declarat avocatul său, notează CNN. 

De asemenea, noua melodie aduce în discuţie şi „capriciul“ care a dus la construirea unor toalete la comun, lucru ce a devenit gluma preferată a internauţilor. 

„Au aruncat mândria gay-lor la toaletă şi au făcut toaleta la comun o prioritate“, este unul dintre versurile melodiei. 

   

   

La începutul acestei săptămâni, Nadzehda Tolokonnikova şi Maria Alyokhina, două dintre memebrele Pussy Riot, au fost arestate în centrul oraşului Soci, alături de alţi activişti pentru drepturile omului şi jurnalişti, sub suspiciunea de furt. Câteva ore mai târziu, toate acuzaţiile au fost retrase, iar deţinuţii au fost eliberaţi.

Arestarea, la fel ca şi atacul poliţiei cazace, în care activistele au fost biciuite, au plasat Comitetul Olimpic Internaţional în defensivă, scrie CNN. 

„Personal, consider filmările şi imaginile drept tulburătoare“, a declarat reprezentantul Comitetului, Mark Adams, citat de CNN. 

„Într-adevăr s-a întâmplat în Soci, dar nu a avut nicio legătură cu Jocurile Olimpice şi, din câte ştiu, nu a fost o demonstraţie împotriva Olimpiadei“, a adăugat Adams. 

Faima trupei Pussy Riot a crescut în momentul în care, în 2012, activistele au intrat în Catedrala Fecioara Maria, din Moscova, pentru a cânta „o rugăciune punk“ prin care doreau să salve Rusia de Putin, care era pe punctul de a reveni în calitate de preşedinte al Federaţiei Ruse, pentru un al treilea mandat. 

În urma acestui act, două dintre membrele Pussy Riot, Mari Tolokonnikova şi Maria Alekhina, au fost trimise la închisoare pentru aproximativ doi ani, fiind acuzate de „huliganism şi incitare la ură religioasă“. Autorităţile ruse le-au eliberat în ajunul începerii Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, într-un efort al Kremlinului de a înlătura acuzaţiile conform cărora oamenii sunt întemniţaţi pe motive politice.

Cu toate acestea, închisoarea nu a reuşit să le reducă pe tinere la tăcere, imediat după ce au fost eliberate, acestea au început să denunţe Kremlinul, precum şi condiţiile îndurate de deţinuţi în închisorile ruseşti. 

Mai mult, Nadezhda Tolokonnikova a îndemnat ţările străine să boicoteze jocurile de la Soci şi a catalogat legea amnistiei, care i-a adus libertatea, drept „o măsură cosmetică“, menţionând că sisitemul de închisori din Rusia are nevoie de reforme, fapt pentru care va continua să desfăşoare acţiuni anti-guvernamentale. 

Bătaia sălbatică luată de membrele „Pussy Riot” de la miliţia cazacă, la Soci

Miliţia cazacă a atacat cu bice grupul punk rock Pussy Riot, miercuri, după ce activistele au încercat să cânte sub un panou publicitar pe care se putea distinge semnul Jocurilor Olimpice de la Soci. Imediat, zece ofiţeri cazaci şi alţi oficiali de securitate au apărut la faţa locului. Unul dintre cazaci a folosit spray cu piper, un altul i-a biciuit pe mai mulţi dintre membrii, în timp ce alţii au luat măştile şi chitara activiştilor pentru a le arunca într-un coş de gunoi.

Evenimentul are loc la scurtă vreme după ce Nadzehda Tolokonnikova a scris, marţi, pe contul său de Twitter că a fost arestată, alături de Maria Alyokhina (25 de ani), ambele fiind suspectate de furt. „Am fost arestate... şi am fost acuzate de furt“, a scris membra Pusst Riot pe reţea de micro-blogging.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite