Piesa lansată de trupa Vama înaintea mitingului diasporei. Chirilă: Nu cred că sunt versuri care să exprime mai limpede suferinţa celor care devin imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Chirilă FOTO captură video
Tudor Chirilă FOTO captură video

Înainte de mitingul Diasporei, care va avea loc vineri, trupa Vama a lansat piesa „În ţara în care m-am născut“, un cover după o melodie cântată de Jean Moscopol, muzician anti-comunist care a murit în exil. Solistul Tudor Chirilă spune că versurile exprimă limpede suferinţa celor care devin imigranţi, nefiind un protest, ci „un cadou pentru cauza exilului nedorit“. Piesa este însoţită de un videoclip sugestiv.

Tudor Chirilă a povestit că a făcut acest cover după ce trupa Vama a participat la emisiunea GuerriLive de la postul Radio Guerrilla unde cerinţa a fost reorchestrarea unui cântec într-o manieră cât mai îndepărtată de original. Membrii trupei Vama au ales „În ţara în care m-am născut“ (muzică: Gherasie Dendrino; versuri: Vasile Vasilache şi Ştefan Cristodulo) pentru că „au fost izbiţi de actualitatea versurilor“. 

„«Acolo azi e toamnă rece şi plâng toţi fraţii în ţara mea, sunt lacrimi care n-au să sece cât timp vor fi păgâni în ea. Dar va veni o primăvară cum a venit şi în trecut, şi-am să mă-ntorc acolo iară, în ţara în care m-am născut». Nu cred că sunt versuri care să exprime mai limpede suferinţa celor care devin imigranţi. Diaspora. Acasă românii din diaspora sunt dispreţuiţi de politicienii care nu-i pot manipula. Exact aceiaşi politicieni care ar trebui să-şi facă un ideal măreţ din încercarea de a-i aduce acasă pe români. Cu orice preţ. Diaspora încearcă să se integreze într-o lume din ce în ce mai refractară la imigranţi“, a mai scris Tudor Chirilă.

Jean Moscopol a murit în exil, după ce a fugit din România în 1947, ajutat de actriţa Elvira Popescu. Cântăreţul s-a împotrivit sistemului politic instaurat la Bucureşti, a compus balade şi cuplete anticomuniste în care îi îndemna pe români să nu-şi piardă speranţa. Din Franţa a plecat la scurt timp în Germania, unde a fost colaborator al postului de radio Europa Liberă. În ţară, cenzura a vrut să-l taie din amintire şi de aceea au rămas foarte puţine documente despre el. În cele din urmă, artistul s-a stabilit la New York, unde a trăit până la sfârşitul vieţii. 

Tudor Chirilă este de părere că deşi au trecut 60 de ani de la cântecul lui Moscopol, România încă îşi forţează cetăţenii în exil, însă precizează că „În ţara în care m-am născut“ nu este un protest, ci „o limonadă amară cu o linguriţă de speranţă.“

„Este umilul nostru cadou şi al unei echipe de oameni inimoşi pentru cauza exilului nedorit. Şi mai e şi conştientizarea faptului că putem fi oricând în această situaţie, noi cei rămaşi într-o ţară condusă de oameni care nu ne iubesc. Deci cântecul ăsta e şi pentru noi. Muzica nu schimbă lumea, ştim asta. Muzica însă vorbeşte despre lume într-un fel unic. Ajunge la oameni. Asta este puterea ei. Şi îi uneşte. Poate mai mult decât omagierile butaforice ale Centenarului unei Românii dezbinate“, explică Tudor Chirilă. 

În 2018, cinci milioane de români se află în străinătate din diverse motive, continuă artistul: „Unii au plecat de bună voie, căutând un alt stil de viaţă, dezvoltare profesională sau pur şi simplu pentru că vor să cunoască lumea. Alţii, cei mai mulţi poate, n-au mai reuşit să trăiască într-o Românie care face din ce în ce mai puţine lucruri pentru cetăţenii ei, n-au mai putut să-şi întreţină familiile şi au plecat la muncă. Alţii, exasperaţi de birocraţia şi incertitudinea fiscală care sugrumă micile afaceri, au părăsit şi ei ţara. Îngrijorător de mulţi tineri pleacă să studieze în străinătate fără convingerea că merită să se întoarcă într-o ţară care le umileşte părinţii. Sunt şi români care comit infracţiuni. Nu suntem un popor de sfinţi. Niciun popor nu e. Majoritatea celor plecaţi se află afară împotriva voinţei lor. La fel ca Moscopol.“ 

Protestul românilor din Diaspora va avea loc vineri, în Piaţa Victoriei. 

   

  

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite