O rapperiţă din Arabia Saudită, arestată pentru un clip în care le descrie pe fetele din Mecca drept „puternice şi frumoase“

O rapperiţă din Arabia Saudită, arestată pentru un clip în care le descrie pe fetele din Mecca drept „puternice şi frumoase“

Artista Asayel Slay în videoclipul piesei „Mecca Girl“ Captură BBC

O artistă rap din Arabia Saudită riscă închisoarea după ce a lansat videoclipul piesei „Mecca Girl“, în care femeile din oraşul sfânt sunt prezentate drept „frumoase“ şi „dulci“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile arabe au ordonat arestarea artistei rap Asayel Slay, după ce tânăra cântăreaţă a lansat videocpliul piesei „Mecca Girl“. Versurile le prezintă pe femeile din Mecca drept puternice şi frumoase, dar şi ca pe nişte „bomboane“. 

Utilizatorii de social media au reacţionat furios, acuzând autorităţile de ipocrizie. În 2018, prinţul moştenitor Mohammed ben Salman a lansat o uşoară mişcare de liberalizare, deschizând noi săli de cinema şi permiţând organizarea de concerte şi mari evenimente sportive. 

De asemenea, autorităţile au promis anul trecut că vor investi 64 de miliarde de dolari în industria de divertisment, în următorul deceniu. Cu toate acestea, activiştii spun că există o represiune crescută asupra libertăţii de exprimare.

„Respectul nostru faţă de alte fete, dar fata din Mecca e o bomboană de zahăr“, cântă rapperiţa în videoclipul lansat săptămâna trecută, în timp ce un grup de bărbaţi şi femei dansează într-o cafenea, potrivit BBC. 

Videoclipul a fost distribuit pe scară largă pe reţelele de socializare, iar oamenii au folosit hashtag-ul #Mecca_Girl_Represents_Me pentru a-l lăuda. 

Ulterior, contul de Youtube al artistei Asayel Slay a fost suspendat, iar videoclipul discordiei a fost şters.

Guvernatorul din Mecca, Khaled al-Faisal, a ordonat arestarea oamenilor care au realizat videoclipul, afirmând că „insultă obiceiurile Mecca“.

Utilizatorii reţelelor de socializare acuză autorităţile de dublu standard când vine vorba de artiştii bărbaţi şi l-au dat drept exemplu pe cântăreţul marocan Saad Lmjarred căruia i s-a permis să concerteze chiar şi după ce a fost acuzat de viol de trei femei. 

Ei mai atrag atenţia asupra faptului că Arabia Saudită „pozează“ la nivel global într-o ţară modernă, în timp ce continuă opresiunile asupra cetăţenilor săi. 

„E singura piesă rap care nu conţine absolut nicio obscenitate, nicio insultă, scene pornografice, nuditate, droguri, iar artista poartă chiar hijab“, a scris o persoană pe Twitter.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: