Niciun an fără scandal. Reacţii şi acuzaţii dure după finala Eurovision România: „E ca în politică, votul nostru nu valorează nimic“

Niciun an fără scandal. Reacţii şi acuzaţii dure după finala Eurovision România: „E ca în politică, votul nostru nu valorează nimic“

Ester Peony va reprezenta România la Eurovision 2019 FOTO TVR

Într-o victorie surprinzătoare, nefiind printre favorite, Ester Peony va reprezenta România la Eurovision 2019 după ce juriul internaţional din finala Selecţiei Naţionale i-a acordat cel mai mare punctaj, dând peste cap planurile fanilor. Drept urmare, TVR, organizatorul competiţiei, este aspru criticată.

Ester Peony, cu piesa „On a Sunday“, a adunat cele mai multe puncte din partea juriului internaţional în finala Eurovision România 2019, respectiv 62, fiind desemnată să reprezinte România în competiţia ce va avea loc în luna mai, la Tel Aviv, Israel. 
 
Câştigătoarea Eurovision România 2019 a reuşit datorită juriului să le surclaseze pe principalele favorite ale Selecţiei Naţionale, Bella Santiago cu „Army of Love“ şi Laura Bretan cu „Dear Father“.
 
Mai mult decât atât, Ester Peony a obţinut doar 3 puncte în urma televotingului, în timp ce Laura Bretan, Trooper şi Bella Santiago au fost votaţi pe primele locuri, cu 12, respectiv 10 şi 8 puncte. 
 
Acum, Televiziunea Română se confruntă cu un val de acuzaţii şi critici, mulţi reproşând că televotingul ar fi trebuit să conteze într-o proporţie mai mare. O altă nemulţumire exprimată este legată de componenţa juriului, în care au fost, în premieră, specialişti străini – Tali Eshkoli (Head of Event & Content Eurovision Song Contest 2019), Emmelie de Forest (laureata ediţiei din 2013), Deban Aderemi şi William Lee Adams (jurnalişti consacraţi în fenomenul ESC), Şerban Cazan(Head of Production HaHaHa Production) şi Alex Calancea (muzician moldovean).
 

  

Reacţiile critice apărute după alegerea reprezentantului României la Eurovision 2019

„Păi 90% din votanţi au votat cu Laura şi fetita în roşu avea voturi pe care le poţi număra pe degetele de la o mână! Cum e posibil ca juriul cu o experienţă atât de uriaşa să o trimită pe... la Tel-Aviv??? Ar trebui să facem o petiţie ca Laura să meargă la Eurovision!! E singura soluţie!“.
 
„Cum să decidă un juriu străin cine va reprezenta România la Eurovision?“.
 
„Să vă spălaţi cu juriul pe cap. Să câştige una care a primit doar 3 puncte la televot? Asta înseamnă să fii TVR“.
 
„Am fost al şaptelea jurat, eu, român, în ţara mea! Votul publicului a reprezentat 14%?! Vai de noi şi de neamul nostru!“.
 
„E ca-n politică. Treziţi-vă! Votul nostru nu valorează nimic. Totul e decis de la început“.
 
„Nedrept, nedrept, nedrept! Votul publicului trebuia să fie 50%! România a ales-o pe Laura. Eu însumi m-am uitat la Eurovision după atâta timp, doar pentru Laura. Ea cred că v-a facut mult rating în seara asta, TVR! Chiar am avut speranţe că în sfârşit vom aduce la Eurovision Europa ceva superior... Jalnic!“.
 

„Străinii ne-au sabotat“

Au fost şi mulţi cei care susţin că străinii din juriu nu au făcut decât să ne saboteze, mai ales că jurnaliştii Deban Aderemi şi William Lee Adams declarau recent că preferata lor este Laura Bretan, însă în finala Eurovision România 2019 ambii i-au acordat punctaj mic. 
 
„În România totul este pe dos, chiar şi în muzică. Cum să aduci juraţi străini să aleagă piesa care o va concura pe cea din ţara fiecăruia?! Ne-am autosabotat şi la Eurovision, bravo!“
 
„Mi se pare că această câştigătoare nu exprimă cu adevărat spiritul nostru ca şi popor. Juriul a ales această concurentă mediocră ca să ne saboteze. Ei ştiu că Laura, Trooper sau Bella Santiago sunt cu mult peste selecţiile din alte ţări şi s-au temut“.
 
„Este foarte trist că ne lăsăm călcaţi în picioare de străini din nou. Sunt profesionişti, dar să nu uităm că sunt şi oameni care pot fi influenţaţi“.
 
„Mi se pare hilar faptul că juriul a votat într-un fel şi a făcut altfel de declaraţii cu câteva săptămâni în urmă. Priviţi şi comparaţi reacţiile de la minutul 6:24 şi 22:56 ale juraţilor (video jos - n.red.). Este o dovadă mai mult decât evidentă a înşelăciunilor făcute. Ce pierdere pentru România!“
 
   

Petiţie pentru Laura Bretan

Alţii au făcut însă haz de necaz: „Încă un an în care nu ne calificam“, „Nu este nicio problema... Abia ne-am obişnuit cum este să nu intrăm în marea finala (referire la faptul că anul trecut trupa The Humans, reprezentanta României, nu s-a calificat în finala concursului – n.r.)“, „Hai că mai bine îl trimiteaţi pe Florin Salam...“.
 
Totuşi, fanii Laurei Bretan au luat foarte în serios propunerea de a face o petiţie pentru ca ea să fie desemnată câştigătoarea Eurovision România 2019 şi se gândesc chiar şi alte metode prin care să-i facă pe organizatori să se răzgândească, inclusiv un protest în faţa TVR. 
 

CITEŞTE ŞI

Ester Peony este câştigătoarea Eurovision România 2019 şi ne va reprezenta la Tel Aviv, după o răsturnare de situaţie VIDEO

Trăistariu e fericit şi dur după finala Eurovision România: Juriul internaţional a făcut dreptate. Suntem un popor de oi!

Primele declaraţii ale reprezentantei României la Eurovision 2019: „A fost o mare încercare pentru mine“ VIDEO

Clasamentul final şi toate interpretările din finala Eurovision România 2019 VIDEO

Cum s-a votat în finala Eurovision România. Diferenţe mari între ce şi-au dorit românii şi ce a preferat juriul internaţional

Cine este Ester Peony, câştigătoarea-surpriză a finalei Eurovision România: s-a remarcat prin coveruri inedite VIDEO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: