Mariza, înainte de concertul de la Bucureşti: „Fado este muzica sufletului, nu cunoaşte graniţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mariza (41 de ani), cântăreaţa portugheză supranumită „regina muzicii fado“, a vorbit într-un scurt interviu acordat „Adevărul“ despre acest gen muzical, chiar înainte de concertul pe care îl va susţine în această seară la Sala Palatului.

Cu un repertoriu bine înrădăcinat în istoria clasică a muzicii fado, Mariza s-a remarcat încă de la debut ca un artist de neegalat, al cărui stil puternic şi voce distinctivă au cucerit întreaga lume. Prin sunetele magistrale specifice acestui stil de muzică, Mariza a reusit să transforme poveştile culturii tradiţionale portugheze în adevărate legende muzicale care au consacrat-o, devenind una dintre cele mai apreciate prezenţe artistice contemporane pe scena internaţionala de world music.

Îmbinând poezia muzicii folk portugheze, cadenţele arabe cu ritmurile africane şi braziliene, Mariza a început să cânte de la o vârstă foarte fragedă, remarcându-se pentru prima dată la concertul de comemorare a celei mai cunoscute artiste de fado a acelor ani, Amalia Rodrigues. Povestea de succes începe în anul 2001, odata cu lansarea albumului de debut, „Fado em Mim“, pentru care a primit patru discuri de platină în Portugalia, notează Mediafax.

La scurt timp de la debut, materialul a propulsat-o pe cântăreaţă pe scena internaţională, artista obţinând, doi ani mai târziu, premiul BBC Radio 3 pentru cel mai bun artist european de world music. Cel de-al doilea album, „Fado Curvo“, se dovedeşte a fi un mare succes, ocupând locul al şaselea în topul Billboard, iar Mariza a devenit astfel artista cu cele mai mari vânzări din istoria muzicală a Portugaliei. În anul 2004, solista primeşte premiul Asociaţiei Jurnaliştilor Străini din Portugalia, dar şi European Border Breakers Award. În acelaşi an, cu ocazia Jocurilor Olimpice din Atena, Mariza este invitată să cânte în duet alături de Sting piesa „A Thousand Years“, aceasta fiind ulterior inclusă pe albumul oficial al JO.  

   

Cu o voce inconfundabilă, a cărei putere îi permite să interpreteze fiecare cuvânt într-o manieră expresivă unică, Mariza lansează, în anul 2005, cel de-al treilea album de studio, „Transparente“, dând dovada unui repertoriu muzical bogat şi de mare impact în spaţiul artistic internaţional. Doi ani mai târziu, odată cu lansarea materialului „Concerto em Lisboa“, Mariza devine primul artist portughez din istorie nominalizat la cele mai importante premii muzicale din lume - Grammy. În 2008, Mariza lansează cel de-al patrulea album din cariera - „Terra“ - material care include hituri precum „Alfama“ şi „Rosa Branca“, având numeroase colaborări cu artişti precum Tito Paris, Concha Buika, Rui Veloso, Ivan Lins şi Dominic Miller. Anul 2010 reprezintă lansarea „Fado Tradicional“, album în care Mariza reafirmă conexiunea cu stilul clasic al muzicii fado, întorcându-se la creaţiile celor mai reprezentativi compozitori din istoria genului, precum Alfredo Marceneiro.

„Adevărul“: Cum i-ai descrie muzica fado unui necunoscător?

Mariza: Fado înseamnă, în latină, destin soartă. Este o muzică tradiţională, care se cântă în locuri mici, intime, întunecate, cu o chitară portugheză şi un pahar de vin roşu. 

Cum ai convinge o persoană care nu cunoaşte limba portugheză să meargă la un concert fado?

Fado este o muzică ce vorbeşte limba sufletului, limba vieţii. Când cântăm fado, vorbim despre sentimentele tuturor oamenilor, nu contează limba, nu contează culturile diferite. Fado este o muzică fără frontiere, fără limite.

Dar pentru tine, ce înseamnă muzica fado?

Când cânt îmi dezvălui toate sentimentele. Pentru mine muzica este un mod de a trăi, un stil de viaţă. Pentru mine, muzica este sunetul plânsului, al râsului şi al iubirii. 

Ai început să cânţi la cinci ani. Cum s-a întâmplat? De unde ai moştenit această pasiune?

Am crescut într-un mediu foarte tradiţional, într-un cartier în care muzica pe care o auzeam era fado, muzica asta mă înconjura, la fiecare colţ, tot timpul, aşa că nu prea am avut o altă opţiune. Aşa s-a întâmplat, natural. În acel cartier toată lumea cânta fado, care, pentru ei, era mai mult decât muzică. 

Cum te-ai simţit când ai realizat că oamenilor le place să-ţi audă vocea chiar dacă nu înţeleg neapărat portugheza?

A fost o mare, mare surpriză, nu m-am gândit niciodată că oamenilor le va plăcea vocea mea. Încă este o mare surpriză, dar în acelaşi timp este minunat cum, la finalul fiecărui concert, îmi dau seama că oamenii mă înţeleg, înţeleg mesajul muzicii mele, mă înţeleg pe mine, în acelaşi timp îmi înţeleg cultura. 

Ai mai fost în România în trecut. Cum ai descrie publicul român?

Foarte pasional, chiar se bucură de muzica mea, acesta este unul dintre motivele pentru care revin în România.  Sper că publicul se va bucura de concertul meu cel puţin la fel de mult cum mie îmi va face o deosebită plăcere să cânt pentru el. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite