Luminiţa Dobrescu critică dur Cerbul de Aur 2019: „Să renunţăm la servilism şi la influenţe politice. E un festival de muzică, nu de campanie electorală!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa Dobrescu FOTO TVR
Luminiţa Dobrescu FOTO TVR

Luminiţa Dobrescu (73 ani), prima câştigătoare a trofeului Cerbul de Aur pentru România, la ediţia din anul 1969, a criticat dur festivalul de la Braşov din acest an.

Într-un interviu pentru juriului de specialitate şi nici de prestaţiile prezentatorilor. 

„Ca minus, consider principiile după care este constituit un juriu internaţional. În anii de început, marele juriu (de 12 persoane) era alcătuit exclusiv din reprezentanţii posturilor de Radio şi Televiziune ale ţărilor participante, reprezentantul presei naţionale, preşedintele SRTV, preşedintele SRR, a câtorva compozitori consacraţi, niciodată a vreunui solist oarecare sau vedetă, indiferent din ce ţară ar fi fost. Erau invitaţi şi manageri internaţionali. Numai un asemenea juriu poate decide obiectiv!“, a declarat Luminiţa Dobrescu. 

În plus, artista s-a declarat dezamăgită de alegerea câştigătorului Cerbul de aur 2019, având un alt preferat: românul Florin Răduţă. Eliza G din Italia a câştigat trofeul Cerbul de Aur 2019: Lista completă a câştigătorilor

 

„Anul acesta, absolut toate premiile, cu excepţia Premiului Publicului, au fost încredinţate participanţilor străini! România deţine nenumărate adevărate tinere talente de talie internaţională, talente care nu sunt invitate să ne reprezinte. Florin Răduţă, un imens talent natural, trist şi traumatizat de rezultatele unui juriu incompetent! Oare reprezentanţii de limba română ce au votat? Au uitat că şi ţara gazdă ar fi avut dreptul la un mare premiu? Nu la Premiul Publicului, care se subînţelegea, şi la «O sticlă de Cotnari». Ce ruşine! Aşa cum Syuzanna Melkonyan ar fi meritat mult mai mult decât Premiul Presei, care-i aparţinea oricum?! (...) Ar fi ipocrit să nu recunosc calitatea prestaţiei participantei din Italia, Liza G, calităţile unui glas extrem de şcolit, dar pentru mine concurentul care ar fi meritat pe deplin trofeul era Florin Răduţă! Juratul italian, fără noţiuni elementare de cultură, afirmă greutatea unor interpreţi de a pronunţa limba română, prin faptul că «nu ar fi o limbă latină»! Şi, asemenea exemplare au fost invitate de către organizatori să jurizeze un eveniment unic în Europa? Să plătim ca să fim şi denigraţi?“, a declarat Luminiţa Dobrescu pentru Click!. 

    

Artista şi-a exprimat nemulţumirea şi cu privire la cei doi prezentatori ai Festivalului Cerbul de Aur, Elvin Dandel şi Eda Marcus, fiind de părere că discursurile celor doi au fost „lipsite de umor şi spontaneitate“.

„Prezentatorilor trebuia să li se dea posibilitatea de a vorbi liber, de a fi naturali, neîncorsetaţi de texte rigide, lipsite de umor şi spontaneitate. Şi chiar când prezentau ceva în limba engleză să nu semene cu prezentările galelor de box! Vestimentaţia prezentatoarei a lăsat de dorit… ceva decent, dar de bun gust, fără sclipiciuri şi coroniţe de prinţese, ar fi fost mult mai indicat! O Andreea Marin împreună cu Fuego ar fi constituit o alternativă perfectă ... doar sunt vedete TVR. Poate anul viitor! (...) În legătură cu stilul prezentării… Oare de ce prezentatorilor li s-au impus tot timpul enumerarea sponsorilor (erau doar trecuţi pe display), inclusiv a Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a Consiliui Judeţean, a Primăriei din Braşov? Sună aşa de încorsetat, chiar că în anii dinainte de 1989... Trăim în democraţie, să renunţăm la servilism şi la influenţe politice! Aici este vorba de un Festival de Muzică, nu  de campanie electorală!“, a declarat cântăreaţa. 

De asemenea, Luminiţa Dobrescu a criticat şi seara de folclor din ultima seară a Festivalului, unde au urcat pe scenă artişti precum Loredana Groza, Gabi Luncă şi Gheorghe Zamfir. 

„Seară de «folclor», din păcate, nu a existat. Seara a fost constituită din trei părţi; prima, de muzică etnică lăutărească,  adusă de către Iuliana Tudor la rang de salon şi obligând publicul să se ridice în picioare la apariţia unei legende a genului, (n.r. Gabi Luncă), încă din anii ’90 absentă din viaţa muzicală, dar între timp devenită misionar religios... Aşteptam să auzim una din piesele ei cunoscute, în schimb auzim ceva ce nu mai avea nimic comun cu genul care o consacrase, ci îndemnuri religioase care nu-şi aveau sensul în acest context.

A doua parte era dedicată unor interpretări moderne de folclor românesc, ceva inacceptabil pentru cine iubeşte adevăratul folclor! Ieşind şi din această traumă, întrăm într-una şi mai şi, de data aceasta asistăm la un circ fără precedent, oferit de vedeta preferată a organizatorilor, prezentă peste tot, (n.r. Loredana Groza) în juriu, în decernare de premii şi într-un show de agitaţie totală, cu tobă de gât (mai lipsea ursul...), intonând în mod disperat în stil sârbesc a la Goran Bregovic, frânturi sacadate de biet folclor românesc! Doamne fereşte! Pe când publicul bun părăseşte sala, enervat şi traumatizat de cele ascultate, apare precum cireaşa pe tort marele Gheorghe Zamfir, dar ce a mai putut salva era infim... Păcat pentru o seară care ar fi putut fi perfectă!“, a declarat Luminiţa Dobrescu. 

  

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite