Luminiţa Dobrescu, prima câştigătoare a Cerbului de Aur, critică piesa României la Eurovision 2020: „Ce dezamăgire!“

Luminiţa Dobrescu, prima câştigătoare a Cerbului de Aur, critică piesa României la Eurovision 2020: „Ce dezamăgire!“

Luminiţa Dobrescu a câştigat prima ediţie a Cerbului de Aur FOTO TVR

Luminiţa Dobrescu, prima câştigătoare a concursului Cerbul de Aur, în 1969, a criticat piesa „Alcohol You“, aleasă să reprezinte România la Eurovision 2020 şi care va fi interpretată de Roxen.

Ştiri pe aceeaşi temă

Roxen, reprezentanta României la Eurovision 2020, va interpreta piesa „Alcohol You“ în finala din Olanda, din luna mai. 
 
Luminiţa Dobrescu, prima câştigătoare din România a Cerbului de Aur, care locuieşte de câţiva ani în Italia, a criticat melodia aleasă pe 1 martie, la Buzău, explicând că este deranjată în special de mesajul piesei, pe care îl consideră departe de ceva moral când vine vorba despre alcool, scrie Click!.
 
Solista a făcut referire la refrenul piesei, „Te voi suna când sunt beată/O fac pentru că nu eşti aici“. 

„Toate bune şi nebune, dar cum totul are o limită, ajungem la punctul vulnerabil al problemei: piesă, interpret, text. Interpretă talentată, cu o voce specială, muzică acceptabilă. Problema este textul, aproape identic cu textul unei piese americane - Alcohol you later- nicidecum «Hypnotic» (zice un producător TVR), dar care reflectă foarte bine chintesenţa societăţii actuale, decadenţă şi lipsită de viitor, în care refugiul este drogul «Alcohol». Cu aşa ceva se identifică perfect interpreta Roxen (Roxana nu sună cool). Atunci TVR, care are un rol etic-moral faţă de publicul ascultător, de ce admite aşa ceva? Ca să fim în trend? TVR acceptă să facă reclamă directă Drogului Alcohol! Ce dezamăgire! Oare şi preşedintele Eurovision, ca să fie şi el în trend, credeţi că va da undă verde României cu un asemenea mesaj de zile mari? Aşteptăm surpriza! Mult success, TVR & Co“, a declarat Luminiţa Dobrescu pentru sursa citată.
 
Luminiţa Dobrescu a criticat şi schimbarea regulamentului competiţiei Eurovision România. 
 
„Încă de la început, de când Regulamentul participării a fost schimbat, facilitând celei mai mari case discografice - GLOBAL - să preia responsabilitatea în alegerea pieselor şi a interpretului pentru ediţia actuală, s-a anihilat, practic, dreptul altor compozitori de talent, cât şi a multor interpreţi de clasă, de a participa. Dat fiind faptul că România, de doi ani, nu se mai putea plasa în finală, cred că TVR, prin această decizie, a sperat la o alternativă (acel altceva), care să ne scoată din impas, acceptând cu ochii închişi alegerea unilaterală a reprezentantului magnatului discografic GLOBAL, «produsul Roxen»“, a mai spus ea.

„Alcohol You“ este piesa pe care Roxen o va cânta pe scena Eurovision 2020. Decizia a fost luată în proporţie egală de public şi de juriul naţional în urma finalei Selecţiei Naţionale ce a avut loc pe 1 martie, la Sala Sporturilor „Romeo Iamandi“ din Buzău.

„«Alcohol You» este o piesă pe care o simt cu toată fiinţa mea şi pe care o trăiesc de fiecare dată când o cânt. Mă reprezintă stilul ei şi mă bucur foarte tare că şi publicului şi juriului le-a plăcut şi au votat-o. Le mulţumesc tuturor! Toată această susţinere înseamnă enorm pentru mine şi mă motivează atât personal, cât şi ca artist, să muncesc mai mult, să fiu din ce în ce mai dedicată şi să fac muzică. Îmi doresc ca melodia «Alcohol You» să ajungă cât mai sus, să fie la fel de apreciată şi de publicul din străinătate şi, de ce nu, votată la Rotterdam. Am emoţii foarte mari, dar sunt constructive şi mă ajută să pregătesc show-ul pentru Eurovision 2020, să pot ajunge prin tot ceea ce transmit cât mai aproape de oameni“, a mai declarat Roxen, imediat după anunţarea rezultatului.

Liana Stanciu, şef al delegaţiei României la Eurovision 2020, a declarat: „Am ştiut că va fi «Alcohol You» din primul moment în care am auzit piesa, era doar o schiţă proaspăt ieşită din tabăra de creaţie. Este un cântec plin de forţă, despre iubire, despre felul în care alegem să gestionăm tristeţea, despre curajul de a alege ce ne face mai puternici. Melodia este hipnotică, versurile sunt complexe, întregul concept conturează o călătorie iniţiatică. Piesa învingătoare în Finala Naţională, cu noul său format apreciat deopotrivă de fanii şi presa Eurovision, are potenţialul de a ne duce foarte sus în clasamentul de la Rotterdam. Mulţumesc publicului care a fost alături de noi, mulţumesc colegilor din echipele TVR şi Global Records! De asemenea, mulţumim partenerilor locali şi publicului din Buzău pentru implicare, pentru căldură cu care ne-au primit şi pentru sprijinul în a oferi tuturor un spectacol care, cu adevărat #ealtceva. Felicitări, Roxen, multă energie şi putere de muncă pentru perioada următoare“.

Mesajul piesei „Alcohol You“

„Alcohol You“ este descrisă drept un autentic imn al iubirii universal, o piesă a cărei protagonistă parcurge un întreg spectru de emoţii: tristeţe, disperare, speranţă, culminând cu o victorie asupra propriei fragilităţi şi nesiguranţe. 

Textul piesei a fost compus de Ionuţ Armas şi Breyan Isaac, acesta din urmă fiind cântăreţ, compozitor, producător şi pianist american. De-a lungul carierei sale, Isaac a colaborat cu artişti precum David Guetta, Flo Rida, Pitbull, Wiz Khalifa, Nicki Minaj, G-Eazy şi a câştigat un premiu Grammy pentru cel mai bun album reggae, pentru contribuţia sa la piesa „Stony Hill“, a lui Damian Marley.
 
„«Alcohol You» are foarte multe emoţii şi sentimente, trebuia să fac parte din această compoziţie. Sentimentul din spatele piesei este dat de nostalgie, iar eu rezonez cu acesta. Roxen transmite extraordinar această piesă şi emoţia din ea“, a declarat Breyan Isaac.
 
De muzică şi producţie s-a ocupat Viky Red, un tânăr producător care a mai lucrat cu Mark Stam, AMI şi Alina Eremia. Totodată, el este „responsabil“ pentru producţia piesei „Ce-ţi cântă dragostea“, primul single al reprezentantei României la Eurovision 2020. 
 
„Modul în care Roxen transmite această piesă e uluitor, mă surprinde de fiecare dată. O simte şi mă bucur că interpretarea ei a ajuns la public şi la juriu. Vom continua să lucrăm împreună şi vom face tot posibilul să mergem la Rotterdam cu cea mai bună variantă a piesei şi cu un show impresionant“, a declarat Viky Red, producătorul piesei „Alcohol You“.
 

Despre Eurovision 2020

Eurovision Song Contest 2020 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 12 şi 14 mai şi finala pe 16 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, participă - alături de România - alte 40 de ţări.

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de Duncan Laurence, reprezentantul Regatului Ţărilor de Jos, cu piesa „Arcade“.

În urma tragerii la sorţi din data de 28 ianuarie, pentru împărţirea ţărilor participante în cele două semifinale ale competiţiei, România va intra în concurs în data de 12 mai, în cea de-a doua parte a primei semifinale.

În ordine alfabetică, ţările care vor intra alături de România în prima semifinală sunt: Australia, Belarus, Irlanda, Lituania, Macedonia de Nord, Rusia, Slovenia, Suedia (prima parte), respectiv Azerbaidjan, Belgia, Croaţia, Cipru, Israel, Malta, Norvegia, Ucraina (partea a doua).

În cea de-a doua semifinală (14 mai) vor concura: Austria, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Islanda, Moldova, Polonia, San Marino, Serbia (prima parte) şi Albania, Armenia, Bulgaria, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Georgia, Letonia, Portugalia (partea a doua).

În finala de la Rotterdam a concursului Eurovision 2020 din 16 mai vor intra în concurs 26 de ţări: primele 10 ţări din fiecare semifinală şi cele şase calificate direct (Big Five plus ţara gazdă).  Chiar dacă vor concura direct în finală, cele şase ţări vor putea vota, în semifinale, astfel: Germania, Italia, Regatul Ţ ărilor de Jos (Olanda) în prima semifinală, iar Franţa, Spania şi Marea Britanie în cea de-a doua semifinală.

Atât semifinalele, cât şi finala internaţională a ESC 2020 vor fi transmise live pe TVR.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările