Leonard Cohen a murit. Artistul avea 82 de ani VIDEO

Leonard Cohen a murit. Artistul avea 82 de ani VIDEO

Leonard Cohen a murit. FOTO Hepta

Leonard Cohen a murit. „Mai am ceva treabă de făcut. Să pun lucrurile în ordine. Sunt pregătit să mor. Sper doar să nu fie prea inconfortabil acel moment. Totul s-a cam terminat pentru mine“, declara în urmă cu doar o lună muzicianul, poetul şi romancierul canadian.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Cu profundă tristeţe anunţăm decesul legendarului poet, compozitor şi artist Leonard Cohen“, a scris agentul artistului pe pagina de Facebook a muzicianului, potrivit AFP, citat de Agerpres.
 
„Am pierdut unul dintre cei mai prolifici şi respectaţi vizionari ai lumii muzicii“, scrie în comunicat, totodată anunţând că o ceremonie va fi organizată la Los Angeles „la o dată ulterioară“.
 
„Am fost binecuvântat cu prietenia sa şi am fost privilegiat să lucrez cu el. Lasă moştenire o muncă ce va inspira şi, totodată, va alina multe generaţii de acum încolo“, a spus managerul Robert Kory.
 

Leonard Cohen a murit. „A scris versuri până în ultimele clipe“

Singurul fiu al artistului, Adam, a declarat pentru „Rolling Stones“ că Leonard Cohen a scris versuri până în ultimele momente ale vieţii: „Tatăl meu a murit împăcat cu gândul că a terminat ceea ce a simţit că este unul dintre cel mai mare proiect al său. El a scris versuri până în ultimele sale clipe cu umorul său unic.“
 
Leonard Cohen a murit la doar o lună după ce a lansat cel de-al 14-lea album, „You Want It Darker“, aplaudat furtunos de criticii de specialitate, care l-au catalogat drept „un triumf al carierei îndelungate“ (Rolling Stone), „o capodoperă sumbră“ (The Telegraph), „o lucrare înţeleaptă şi onestă“ (The Guardian) şi „un testament realizat cu pioşenie, o concluzie a unei vieţi trăite într-o continuă căutare“ (Pitchfork).
 

Leonard Cohen a murit. Ce spunea artistul despre moarte

Într-un interviu publicat recent de „The New Yorker“, artistul a discutat cu resemnare şi calm despre moarte. Cohen a dezvăluit atunci şi că are o colecţie de poezii nepublicate şi de versuri neterminate. „Marea schimbare este apropierea morţii. Sunt un om ordonat, îmi place să termin lucrurile. Dar dacă totuşi nu se poate, asta e. Dar eu încerc pe cât posibil să termin proiectele pe care le încep“, a mărturisit artistul.
 
Cohen spunea că i-au mai rămas puţine preocupări, în comparaţie cu alte perioade din viaţă: „Acum sunt în măsură să mă concentrez mai bine şi să am continuitate faţă de perioada în care aveam datoria să-mi asigur existenţa, să fiu soţ, să fiu tată. Acele distrageri s-au diminuat radical acum. Singurul lucru care mă împiedică să am o productivitate maximă este starea corpului meu“.
 
Artistul s-a declarat un om extrem de norocos: „Dintr-un motiv ciudat, încă sunt sănătos din punct de vedere psihic. Am multe resurse - fiica mea şi copiii ei locuiesc la parter, fiul meu stă la două blocuri distanţă. Aşa că sunt extrem de binecuvântat. Am o asistentă care este devotată şi pricepută. Am un prieten sau doi care îmi fac viaţa mai bogată. Aşa că într-un fel niciodată nu mi-a fost mai bine. Într-un anumit punct al vieţii, dacă eşti în deplinătatea facultăţilor mintale şi nu te confrunţi cu probleme financiare serioase, ai o şansă să fii împăcat cu asta. E una dintre cele mai reconfortante activităţi, iar beneficiile sunt incalculabile“.
 
 

Leonard Cohen a murit. „Te voi urma foarte curând“ - scrisoare către muza muribundă

Moartea a fost prezentă în universul artistului în ultima parte a vieţii sale. În august, Cohen i-a dedicat gândurile sale, într-o scrisoare emoţionantă, muzei sale aflate pe patul de moarte, Marianne Ihlen.
 
„Marianne, am ajuns în acest moment când suntem foarte bătrâni, iar corpurile noastre cedează. Cred că te voi urma foarte curând. Sunt în urma ta, atât de aproape, încât dacă ţi-ai întinde mâna, cred că m-ai putea atinge. Ştii că te-am iubit întotdeauna pentru frumuseţea şi înţelepciunea ta, dar nu trebuie să mai spun nimic despre asta, pentru că ştii deja. Însă, acum, vreau doar să îţi urez o călătorie foarte frumoasă. La revedere, prietenă dragă. Cu dragoste infinită, pe curând“, scria artistul în urmă cu câteva luni.
 

Leonard Cohen a murit. Sfârşitul unei cariere de 50 de ani

Primele melodii semnate de Leonard Cohen, mai ales cele de pe albumul „Songs of Leonard Cohen“, lansat în 1967, au fost ancorate în muzica folk. Începând din anii 1970, sursele din care se inspira s-au multiplicat: muzică pop, de cabaret şi varietăţi. Din anii 1980, Leonard Cohen a cântat acompaniat de sintetizatoare şi corişti.
 
În toate operele sale, Leonard Cohen reia teme ca iubirea, pasiunea, religia, singurătatea, sexualitatea şi complexitatea relaţiilor umane. Artistul canadian şi-a asumat, de asemenea, depresia cronică de care suferea de multă vreme, pe care nu a ascuns-o niciodată.
 
Poeziile şi cântecele lui Leonard Cohen au influenţat numeroşi scriitori, compozitori şi cântăreţi, iar piesele sale au generat peste 1.500 de coveruri pe plan mondial. Artistul canadian a primit de-a lungul anilor numeroase premii şi distincţii internaţionale. În 2008, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, iar opera sa poetică a fost recompensată în 2011 cu premiul Prinţul de Asturia pentru Literatură, una dintre cele mai prestigioase distincţii culturale spaniole.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările