Led Zeppelin a pierdut prima rundă în bătălia juridică pentru drepturile de autor ale piesei „Stairway to Heaven“

Led Zeppelin a pierdut prima rundă în bătălia juridică pentru drepturile de autor ale piesei „Stairway to Heaven“

Led Zeppelin, înfiinţat în 1966, este considerat unul dintre cele mai inovatoare şi influente grupuri muzicale din secolul XX

Legendara formaţie britanică rock Led Zeppelin a pierdut prima rundă a bătăliei juridice cu privire la drepturile de autor asupra piesei „Stairway to Heaven“, considerată una dintre cele mai bune compoziţii rock din toate timpurile, scrie „Billboard“.

O plângere pentru încălcarea drepturilor de autor a fost depusă în numele lui Randy California, fost chitarist al trupei americane Spirit, decedat în 1997, prin care se menţionează că celebrele arpegii de chitară care alcătuiesc partea de început a piesei „Starway to Heaven“ au fost copiate din piesa „Taurus“, compusă de California, pentru un album cu acelaşi titlu, lansat în 1968.

Mark Andes, fost basist al trupei Spirit, spune că membrii fiecărui grup puteau să asculte piesele celorlalţi, după ce cele două trupe au avut ocazia de cânta pe aceeaşi scenă în cadrul unor concerte susţinute în Statele Unite ale Americii în 1969. Andes a declarat în plângere că Jimmy Page, chitaristul grupului Led Zeppelin, a auzit celebrul riff de chitară în timpul turneului, cu trei ani înainte de înregistrarea „Stairway to Heaven“, folosindu-l în producerea piesei. Pe de altă parte, Page a catalogat acuzaţiile drept „absurde“, specificând întotdeauna că a compus melodia în 1970, într-o casă izolată dintr-un sat din Ţara Galilor.

Mark Andes şi familia fostului chitarist Randy California şi-au depus plângerea în statul american Pennsylvania, însă avocaţii trupei Led Zeppelin au spus că un proces de această natură nu poate fi judecat în această zonă pentru că „inculpaţii sunt cetăţeni britanici care locuiesc în Marea Britanie, nu deţin nicio proprietate în Pennsylvania şi nu au nicio legătură cu acest stat“.

Judecătorul Juan Sanchez a decis că procesul poate continua fără a-şi explica decizia, iar acum avocaţii trupei sunt aşteptaţi să conteste decizia. „Cred că piesa a fost inspirată după cea produsă de noi. Băieţii au făcut milioane de dolari şi niciodată nu au spus «Mulţumim, vă putem plăti nişte bani?». E un punct sensibil pentru mine“, declara Randy California în 1997.

Piesa „Stairway to Heaven“, cu o durată de opt minute, a fost inclusă pe un album fără titlu al formaţiei britanice, dar care este cunoscut sub numele de „Led Zeppelin IV“ (1971), şi a generat până în 2008 venituri de 562 milioane de dolari. Melodia s-a dovedit a fi atât de profitabilă deoarece nu a fost lansată ca single, ci a fost păstrată pentru albumul menţionat, astfel încât fanii au fost nevoiţi să achiziţioneze întreg materialul discografic. Cântecul ocupă poziţia 31 în topul 500 al celor mai bune compoziţii muzicale din toate timpurile alcătuit de revista „Rolling Stone“.

Led Zeppelin a anunţat la începutul acestui an că va lansa versiuni remasterizate, de lux, ale tuturor albumelor sale de studio. Potrivit casei de discuri Atlantic, „o versiune alternativă, fantastică, a piesei «Stairway to Heaven», care oferă fanilor şansa să asculte o variantă fără precedent a uneia dintre cele mai venerate piese din toate timpurile“, va fi lansată în luna octombrie, odată cu o remasterizare a albumului „Led Zeppelin IV“.

Led Zeppelin, înfiinţat în 1966, este considerat unul dintre cele mai inovatoare şi influente grupuri muzicale din secolul XX. Trupa Led Zeppelin s-a destrămat în 1980, în urma decesului toboşarului John Bonham. Led Zeppelin a vândut mai mult de 300 de milioane de albume în lumea întreagă. Printre cele mai de succes piese ale trupei se numără piese precum „Stairway to Heaven“, „Whole Lotta Love“ şi „Kashmir“.

Membrii supravieţuitori ai formaţiei, Jimmy Page, Robert Plant şi John Paul Jones, s-au reunit o singură dată pe scenă, în decembrie 2007, pentru un concert unic, la O2 Arena din Londra, după ce nu mai cântaseră împreună de 19 ani. Milioane de fani s-au grăbit să se înregistreze pentru a obţine bilete, care au fost alocate prin tragere la sorţi, la acest eveniment unic. La acel concert, partitura pentru tobe a fost asigurată de Jason Bonham, fiul toboşarului John Bonham.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: