INTERVIU Rahis Bharti, muzician indian: „Bollywood-ul are acum o legătură cu România prin relaţia Iuliei Vântur cu Salman Khan“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rahis Bharti este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti din India FOTO Faunebox
Rahis Bharti este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi artişti din India FOTO Faunebox

Rahis Bharti, liderul Bollywood Masala Orchestra şi una dintre figurile marcante ale muzicii indiene, a vorbit despre istoria formaţiei, dar şi despre legătura specială dintre România şi India.

Bollywood Masala Orchestra va concerta pentru prima dată în România, pe scena Balkanik Festival, eveniment ce va avea loc în perioada 9-11 septembrie la Grădina Uranus din Bucureşti. Artiştii vor oferi un spectacol de ritmuri neobosite, culori stridente, costume, dansuri şi acrobaţii, ce va purta românii într-o călătorie în India, din Rajahstan până în Mumbai. Show-ul va fi susţinut de o orchestră de alămuri, infuzată cu instrumente precum table, dholak, clarinet şi condimentată cu dansuri, acrobaţii şi un fakir. 

Într-un interviu obţinut de ziarul „Adevărul“, Rahis Bharti a vorbit despre provocarea de a înfiinţa Bollywood Masala Orchestra, care s-a dovedit a fi ceva nou chiar şi pentru indieni, despre Rajasthan-ul maharajahilor, al regilor şi al reginelor, dar şi despre limbajul comun al artiştilor romi din toate colţurile lumii. Artistul indian a mărturisit că îi place foarte mult Fanfara Ciocârlia, pe muzicienii din Taraf de Haidouks îi descrie ca fiind „minunaţi, cu viorile şi ţambalele lor“ şi spune că şi vocile cântăreţilor de manele îi sunt pe plac. Iar pe Iulia Vântur o aşteaptă la concertul pe care Bollywood Masala Orchestra îl susţine la Balkanik Festival. 

„Adevărul“: Cum a luat naştere Bollywood Masala Orchestra?

Rahis Baharti: Mai întâi am format trupa DHOAD Gypsies of Rajasthan, alături de care am călătorit peste tot în lume. Apoi, am vrut să creez ceva nou, care să sune diferit şi să ofere o nouă viziune asupra Indiei. Aşa a apărut, acum cinci ani, Bollywood Masala Orchestra. În India avem o tradiţie conform căreia fanfarele indiene cântă la nunţi, la festivaluri naţionale şi la toate evenimentele importante. În India, făra fanfară nu există nuntă, fanfara este un element foarte important, la fel cum elefantul şi caii sunt foarte importanţi pentru o nuntă. Atunci când vorbim despre Bollywood, ne gândim la oamenii care dansează pe melodiile din filme, la dansatorii din filmele indiene. Ideea mea a fost să prezint lumii ceva nou. A fost o adevărată provocare să combin fanfare indiene cu orchestre tradiţionale, dar a rezultat un adevărat spectacol, care sună diferit faţă de orice s-a auzit până acum. Asta mi-am dorit – să creez o orchestră  unică în lume. A fost ceva nou chiar şi pentru indieni, ceva extraordinar. Oamenii ne iubesc şi ne arată asta tot timpul.

În Rajasthan este totul atât de colorat si de plin de viaţa, cum se povesteşte? Oamenii chiar dansează şi cântă peste tot?

Da, Rajasthan este tărâmul maharajahilor, al regilor şi reginelor. Noi aparţinem unei familii de muzicieni curteni cu tradiţie din Rajasthan, taţii şi bunicii noştri obişnuiau să cânte pentru maharajahi, regi şi regine, deci există o tradiţie foarte veche, iar în Rajasthan oamenii continuă tradiţia, noi continuăm să oferim spectacole care păstrează tradiţia autentică a Rajasthanului.

Cum poate cineva deveni un rom muzician în Rajasthan? Este ceva ce se transmite din generaţie în generaţie, aşa cum se întâmplă în România?

Exact. Tatăl meu a învăţat de la bunicul meu, iar eu de la tatăl meu, deci e o meserie şi un har care se transmite din tată în fiu, de la o generaţie la alta. Eu aparţin unei caste de muzicieni din Rajasthan şi am început să studiez muzica de la vârsta de cinci ani, tatăl meu fiind cel care m-a învăţat.

Bollywood Masala Orchestra FOTO Arhivă BMO

bollywood masala orchestra foto arhiva bmo

Muzica romă este foarte diferită în funcţie de ţara unde este cantata. Care sunt totuşi trăsăturile comune?

Am cântat cu Esma Redzepova din Macedonia, anul trecut ne-am aflat împreună cu Taraf de Haiduouks la un festival în Suedia şi am făcut un jam session împreună, am cântat şi cu Romano Drom şi cu muzicieni din Spania. Ce este frumos şi extraordinar în ceea ce priveşte muzica romilor este faptul că reuşim să ne înţelegem chiar dacă nu vorbim aceeaşi limbă. Romii din întreaga lume, cu toţii înţeleg anumite cuvinte, cum ar fi cele care desemnează părţile corpului, de exemplu, dacă vei spune „nack“, romii din România vor înţelege că este vorba despre „nas“, iar dacă spui „ack“, vor şti că înseamnă „ochi“. Această limbă vine din India, din sanscrită şi s-au păstrat aceleaşi denumiri în limba romilor din întreaga lume. Pentru apă avem acelaşi cuvânt cu al ţiganilor români şi spanioli – „panj“, iar „kalo“ înseamnă „negru“. Deci limbile noastre se trag din aceeaşi rădăcină.

Când lucrez cu muzicieni romi pe diferite scene ale lumii, nu ne înţelegem limbile complet, dar atunci când cântăm, inimile noastre sunt împreună, ne unim într-un fel care ne vine natural, pentru că muzica noastră se bazează pe energie.

În ce fel diferă muzica romilor din India de muzica tradiţională indiană?

Muzica romilor este o muzică naturală, muzicienii romi fac studii muzicale, nu au o educaţie muzicală, ei învaţă natural în deşertul Rajasthan, în sate, de la familiile lor şi în acest fel, încet-încet, devin muzicieni.

Cântăm cu inima, cu pasiune şi ştim că ajungem la inima celor care ne ascultă, pentru că folosim un limbaj comun, cel al muzicii. Atunci când ai de oferit ceva din inimă, cu dragoste, vei fi bine primit oriunde, pentru că nu există nimeni în lume care să nu accepte dragostea. Rahis Bharti, muzician

O parte din Bollywood Masala Orchestra este formată din DHOAD Gypsies of Rajasthan, iar aceştia au cântat pentru Mick Jagger şi pentru Regina Angliei. Ce anume credeţi că îi face să fie atât de iubiţi?

Am înfiinţat DHOAD Gypsies of Rajasthan în urmă cu 15 ani, iar în ziua de azi ei sunt cunoscuţi în întreaga lume ca ambasodorii culturali ai Rajasthanului. În ultimii cinsprezece ani am cântat în mai mult de 90 de ţări, am avut peste 1110 concerte. Am fost foarte fericit să-i cânt lui Mick Jagger, am fost invitaţi să cântăm la ziua lui, iar acesta ne-a apreciat, i-a plăcut extraordinar de mult muzica noastră. De asemenea, am fost invitaţi să cântăm la o sărbătoare importantă din Londra, la care a asistat şi Regina Elisabeta. Aceste două momente au fost extrem de importante pentru cariera noastră, cu atât mai mult cu cât aceştia au iubit muzica noastră. Cântăm cu inima, cu pasiune şi ştim că ajungem la inima celor care ne ascultă, pentru că folosim un limbaj comun, cel al muzicii. Atunci când ai de oferit ceva din inimă, cu dragoste, vei fi bine primit oriunde, pentru că nu există nimeni în lume care să nu accepte dragostea.

Cum privesc oamenii din India romii indieni? Există discriminări faţă de aceştia?

Depinde, pentru că în India există mai multe triburi de romi, cum ar fi romii muzicieni, fierarii, etc. Tot ce pot spune este că romii muzicieni sunt tot timpul bine primiţi oriunde, indiferent din ce zonă ar veni, fie că vin din sate, din zone limitrofe sau din oraşe.

Cum stau lucrurile în ceea ce-i priveşte pe ceilaţi?

Asta depinde de felul în care se comportă. Cred că dacă tu eşti un om bun, ceilalţi te vor accepta. India este o ţară deschisă, cu multe religii, culturi şi tradiţii, şi toată lumea este primită cu inima deschisă.
 

În România există mai multe feluri de muzică specifică romilor. Avem muzica de tip orchestră, cântată de cei de la Fanfara Ciocârlia, muzica celor de la Taraf de Haidouks, care cântă un alt stil, mai avem şi manelele. Care dintre ele vă place cel mai mult?

Toate trei sunt minunate, cu toţii sunt muzicieni talentaţi, de stil vechi şi nu au nevoie de nicio prezentare. Îmi place foarte mult Fanfara Ciocârlia, Taraf de Haidouks sunt minunaţi, cu viorile şi ţambalele lor, îmi plac şi vocile muzicienilor care cântă manele.

Există şi în India mai multe stiluri de muzică a romilor?

Desigur, dar cele mai multe stiluri se întâlnesc în Rajasthan, pentru că acesta este tărâmul originar al ţiganilor, aşa că cele mai autentice tradiţii ale lor vin de acolo. Chiar dacă în vremurile noastre majoritatea se duc înspre muzica rap, pop, rolul meu este de a păstra şi continua tradiţia şi arta, fiind un descendent al muzicienilor cu tradiţie din Rajasthan. În acest sens, predau muzică într-un centru cultural din Jaipur, unde muzicienii romi pot veni să înveţe de la marii maeştri muzicieni ai tradiţiei orale rome.

Bollywood Masala Orchestra iubeşte românii, pentru că în România aveţi o bogată tradiţie a culturii rome, în special în ceea ce priveşte muzica. Aveţi mari muzicieni, ca Taraf de Haidouks, aveţi mari fanfare tradiţionale, mari tradiţii ale viorii, aveţi muzicieni foarte talentaţi, iar noi, indienii, avem un foarte mare respect pentru muzicieni Rahis Bharti, muzician

Cum ajunge la oameni ceea ce voi faceţi în spectacole? Care e atmosfera?

E o întoarcere completă înspre Rajasthan. Din nordul Indiei, trecând prin Rajasthan şi Mumbai, veţi găsi muzicieni, solişti, acrobaţi, înghiţitori de flăcări, fanfară indiană şi veţi găsi voci foarte bune din Rajasthan, fratele meu, Sanjay Khan, este un cântăreţ foarte bun, avem tabla, avem castanete, deci este un spectacol complet, cu muzică şi dans, iar oamenii încep să danseze şi să participe alături de noi.

Aveţi un mesaj pentru oamenii din România?

Bollywood Masala Orchestra iubeşte românii, pentru că în România aveţi o bogată tradiţie a culturii rome, în special în ceea ce priveşte muzica. Aveţi mari muzicieni, ca Taraf de Haidouks, aveţi mari fanfare tradiţionale, mari tradiţii ale viorii, aveţi muzicieni foarte talentaţi, iar noi, indienii, avem un foarte mare respect pentru muzicieni. Venim în ţara voastră să vă aducem dragostea şi culorile Rajasthanului şi abia aşteptăm să cântăm pentru voi. Mai ales că Bollywood are acum o legătură cu România, prin faptul că românca Iulia Vântur este împreună cu actorul de la Bollywood Salman Khan, fapt ce reprezintă un subiect destul de important în India. Vă trimitem toată dragostea din India, din Rajasthan, din partea Bollywood Masala Orchestra şi am dori să o invităm şi pe Iulia, dacă este în ţară. Chiar ne-am bucura dacă ar putea veni.Body

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite