„Insieme“  cu Toto Cutugno, la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul Toto Cutugno  a cucerit din nou vineri seară publicul românesc la spectacolul de la Sala Palatului, unde a cântat peste trei ore jumătate alături de Orchestra Simfonică „Surâsul Tinereţii“, de tenorul Giuseppe Ranzani şi de grupul de copii Meloritm.

Nu ai zice că Toto Cutugno va împlini 72 de ani pe 7 iulie:  e la fel de şarmant şi de seducător ca întotdeauna, în ciuda părului uşor grizonant, care îi accentuează nobleţea ţinutei. Degajă un magnetism inefabil prin voce, prin alură, prin atitudine. Aşezat pe un scaun, la pian sau dirijând publicul cu o baghetă, Toto Cutugno  a rămas neobosit: într-un maraton muzical de peste trei ore şi jumătate, hiturile sale „Serenata“, „Innamorati“, „Soli“, „La mia musica“, „Emozioni“  au fost mai aplaudate ca niciodată, vineri seară, pe scena Sălii Palatului.

În memoria lui Celentano
Pe deplin stăpân pe mijloacele sale de expresie, Toto Cutugno a  dovedit încă o dată că este un profesionist riguros, că iubeşte cu adevărat să fie pe scenă, să cânte, să vorbească cu publicul, să „respire“ muzică cu toată fiinţa sa. 

Cu o pauză de numai 20 de minute între cele două părţi ale concertului, Cutugno a purtat publicul prin toată istoria muzicii italiene sau franceze, prin melodiile pe care le-a dedicat memoriei lui Joe Dassin (căruia i-am putut auzi înregistrată şi vocea, în „Et si tu n'existais pas“). 

De asemenea, a cântat un potpuriu în memoria lui Adriano Celentano, iar din repertoriu nu au lipsit cântecul compus pentru Ray Charles în 1990 „Gli amori“ („Good Love Gone Bad“ in versiunea lui Charles), nici melodia interpretată cu Annalisa Minetti, în 2005, la San Remo, „Come noi nessuno al mondo“.

image

Un mărţişor pentru doamne
Elegant, într-un costum negru, celebrul interpret italian s-a depăşit pe sine însuşi, în prima parte a concertului alături de muzicienii cu care cântă de peste 30 de ani, iar în partea a doua alături de Orchestra Simfonică „Surâsul Tinereţii“, de tenorul Giuseppe Ranzani şi de grupul de copii Meloritm. Orchestra simfonică, formată din 70 de muzicieni, a fost dirijată de Alterisio Paoletti, dirijor cu care cântă de obicei Al Bano.

image

Împreună de copiii de la „Meloritm“ (foto), îmbrăcaţi în costume strălucitoare,  a cântat „Insieme: 1992“, cu care a câştigat concursul Eurovision în 1990, iar alături cu tenorul italian Giuseppe Ranzani, a interpretat „L‛amore E‛ Amare“ şi „Caruso“.  Publicului i s-a tăiat respiraţia când talentatul tenor, descoperit de Cutugno vara trecută  în Sicilia, a interpretat  celebra arie „Nessun Dorma“ din finalul operei „Turandot“  de Giacomo Puccini.

Peste 4.500 de persoane au plătit bilete, cu preţuri cuprinse între 100 de lei şi 500 de lei, pentru a-l revedea pe Toto Cutugno, majoritatea doamnelor şi domnişoarelor din sală declarând că şi-au făcut cadou cel mai frumos mărţişor posibil, înainte de 1 Martie.

 Printre personalităţile aflate în public s-au numărat  Peter Imre, Călin Popescu-Tăriceanu cu soţia, Alexandru Chici, avocatul Elenei Udrea.

Inspirat de copiii străzii din România

Artistul şi-a adus aminte de momentul când a cântat pentru prima dată în România, în anii ‛90, la Festivalul Cerbul de Aur de la Braşov. De asemenea, el a povestit cât de tulburat a fost când, după un concert la Bucureşti, a văzut copii ai străzii, încălzindu-se alături de câini. „I-am văzut cu ochii mei şi nu am mai putut să-i uit“, a declarat artistul. Profund marcat, el a compus ulterior melodia „Ninannao‛“, în care îi menţionează pe aceşti orfani din Bucureşti.

 „Când vin în România e ca şi când vin la rudele mele. Sunt foarte obişnuit cu publicul românesc şi nu mă satur să admir frumuseţea femeilor voastre“, a subliniat artistul italian.

Cutugno a încheiat concertul cu tradiţionalul „Ciobănaş cu 300 de oi“. Melodia a fost intrepretată la pian, alături de orchestră şi de toţi invitaţii, în ovaţiile publicului, care i-a aplaudat pe artişti minute în şir în picioare.

toto cutugno

28 de melodii cântate San Remo

În luna februarie s-au împlinit 35 de ani de când celebrul compozitor şi cântăreţ italian Toto Cutugno a câştigat pentru prima oară marele premiu al Festivalului Sanremo, cu melodia „Solo Noi“, fiind în acelaşi timp şi primul artist care a câştigat premiul întâi în calitate de cantautor.
Toto Cutugno a participat la festivalul de la Sanremo de 14 ori, in perioada 1970 – 2008. Artistul a prezentat 28 de melodii la San Remo,în aceasta perioada câştigând de 6 ori locul al doilea: în 1984 cu cantecul „Serenata“, în 1987 cu „Figli”, in 1988 cu ”Emozioni”, in 1989 cu piesa “Le mamme”, in 1990 cu Ray Charles cu cantecul “Gli amori” (“Loves”, intitulata “Good Love Gone Bad” in versiunea lui Charles) si in 2005, cu Annalisa Minetti, cu melodia “Come noi nessuno al mondo”.

     Anul 1980 a fost anul in care artistul a ocupat locul 1 la Festivalul de la Sanremo cu melodia "Solo noi" si la Festivalul "Yamaha Song International" din Tokyo, cu melodia "Francesca non sa". Tot in 1980 a scris toate melodiile de pe LP-ul de mare succes "Un po' artista, un po' no" pentru Adriano Celentano. A urmat, in 1981, al doilea LP, "La mia musica", si scrie pentru Adriano Celentano melodia "Innamorata, incavolata a vita". Toto Cutugno a compus in intreaga sa cariera peste 400 de melodii, pentru zeci de artisti printre care Joe Dassin, Dalida, Mireille Mathieu, formatia Ricchi E Poveri, etc...

image

Singurul interpret italian câştigător la Eurovision

     Toto Cutugno a castigat Festivalul de la San Remo si in anul 1983, cu melodia care avea sa devina cel mai mare hit international al sau - "L'italiano"! Aceasta piesa a fost preluata si tradusa de-a lungul timpului de foarte multi interpreti,  in diverse limbi. Albumul "L'italiano" i-a facut cunoscut pe Toto in intreaga lume deoarece s-a vandut in milioane de exemplare, fiind cel mai bine vandut disc italian din lume!

     Anul 1987 a insemnat participarea sa la Sanremo, in calitate de cantautor cu melodia "Figli", ocupand locul 2; in calitate de compozitor cu melodia "Io amo" interpretata de Fausto Leali; cu "Canzone D'amore" interpretata de Ricchi e Poveri; cu "Il sognatore" interpretata de Peppino di Capri si cu "Io...per le strade di quartiere" interpretata de Franco Califano. In primavara acestui an a scos albumul "Mediterraneo", care a fost premiat cu discul de aur si de platina. In 1988 a participat la Festivalul de la Sanremo cu melodia "Emozioni", interpretata de el, ocupand locul 2 si ca autor cu melodia "Per noi" interpretata de Fiordaliso.
În 1990 a castigat marele premiu la Eurovision (Zagreb, Iugoslavia) cu melodia "Insieme: 1992", fiind singurul cantaret italian care a câştigat vreodată acest concurs. Anul urmator - in 1991, ca o consecinta a victoriei sale, Toto Cutugno a prezentat editia de la Roma a Eurovisionului, alaturi de castigatoarea anului 1964 - Gigliola Cinquetti.

Peste 100 de milioane de discuri vândute în întreaga lume

     De-a lungul carierei, Toto Cutugno a înregistrat 18 albume şi a vândut peste 100 de milioane de discuri in întreaga lume. Hiturile care l-au facut celebru in intreaga lume vor putea fi ascultate si la Bucuresti, saptamana viitoare: l’italiano vero concerteaza la Sala Palatului alaturi de o orchestra simfonica! Timp de doua ore, fanii celebrului artist se vor putea bucura de hiturile care l-au consacrat: „L’Italiano“, „Serenata“, „Insieme: 1992”, „Figli”...

Muzică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite