INFOGRAFIE Un român din doi preferă muzica populară

INFOGRAFIE Un român din doi preferă muzica populară

Maria Ciobanu, exponent al muzicii populare româneşti FOTO Mediafax

Potrivit cercetării „Adevărul“ despre România, 49,7% din cei chestionaţi ascultă muzică populară. Genul pop-dance se clasează pe locul doi în topul preferinţelor (41% din respondenţi).

Ştiri pe aceeaşi temă

 Majoritatea românilor preferă muzica populară, relevă sondajul „Adevărul despre România”, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul”. Astfel, la întrebarea „Ce gen de muzică ascultaţi?”, cu mai multe variante de răspuns, 49,7% din cei chestionaţi au indicat-o pe cea populară. 41% din români au optat pentru pop-dance, iar 22,8% din respondenţi au votat pentru muzica clasică. Pe locurile următoare s-au situat, la mică distanţă, muzica rock (19,5% din sufragii) şi genul hip-hop (18,2%). Surprinzător, manelele nu par să aibă trecere în rândul românilor: doar 14,2% din cei întrebaţi au admis că agreează genul promovat de Adi Minune, Florin Salam sau Nicolae Guţă.

În acest caz, este posibil ca procentul celor care au optat pentru manele să fi fost influenţat de un anumit conformism social care a blocat declararea opţiunii, susţin autorii sondajului realizat în perioada 10-17 septembrie 2013, pe un eşantion de 1.050 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de 3%, la un grad de încredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate în 38 de judeţe şi în Municipiul Bucureşti, într-un total de 70 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune şi sate).

Muzica românească, pe placul vârstnicilor

Majoritatea românilor (64,2%) preferă să asculte muzică românească, iar 32% optează pentru muzică străină. 3,8% din respondenţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Comparativ cu celelalte categorii de vârstă, tinerii preferă într-o proporţie mai mare muzica străină.

Vârstnicii se pronunţă predominant (peste 70%) pentru muzica românească. De asemenea, persoanele cu studii primare şi medii preferă muzica noastră. Cei din mediul rural (71,5%) aleg tot muzica autohtonă, ca şi cele din mediul urban (într-o pondere, ce-i drept, mai mică – 58,1%).

Festivalul Enescu, de notorietate

George Enescu beneficiază de notorietate în rândul românilor: 90,6% din cei chestionaţi susţin că au auzit de celebrul compozitor. 6,2% din respondenţi nu au auzit de George Enescu, iar 3,2% fie nu ştiu, fie nu răspund la această întrebare.

Festivalul „George Enescu“ beneficiază la rândul său de o notorietate. 80,2% din români afirmă că au cunoştinţă despre acest eveniment. 71,9% din cei întrebaţi cred că România are de câştigat de pe urma Festivalului „George Enescu“. Doar 1,8% declară că România are de pierdut în urma organizării unui eveniment de asemenea anvergură, în timp ce 26,3% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. 

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Un român din trei crede că relaţiile cu maghiarii sunt bune

29,2% din respondenţi spun că românii şi minoritatea maghiară se înţeleg bine, potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată la comanda „Adevărul“. 29,1% din români susţin însă că relaţiile cu ungurii sunt rele

SONDAJ România, divizată de intervenţia militară în Siria

Numărul românilor care se opun unei intervenţii armate împotriva regimului de la Damasc este aproape egal cu cel al românilor care sunt de acord cu atacul.

SONDAJ Nouă români din zece nu vor câini pe stradă. Oamenii de la ţară şi bărbaţii sunt mai cruzi decât orăşenii şi femeile

Institutul sociologic INSCOP a efectuat un sondaj de opinie la comanda ziarului „Adevărul“ având drept subiect una dintre cele mai disputate teme din aceste zile: soarta câinilor fără stăpân.

INFOGRAFIE O femeie e bătută la fiecare 30 de secunde. Ce cred românii despre misoginie

Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 30,9% din respondenţi tratează cu îngăduinţă fenomenul violenţei domestice.

SONDAJ Adevărul despre România: 43% din români vor independenţă energetică

Chiar dacă exploatarea resurselor naturale ale ţării înseamnă riscuri pentru mediul înconjurător, mulţi români consideră că România nu ar trebui să depindă de importuri de energie.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: doi români din trei cred că ne îndreptăm într-o direcţie greşită

Potrivit „Barometrului de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 65,5% din români sunt de părere că ţara se află pe o traiectorie nepotrivită.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: un sfert dintre români vor monarhie

27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările