Imagini cu Ceauşescu în Coreea de Nord în noul videoclip al Pet Shop Boys

Imagini cu Ceauşescu în Coreea de Nord în noul videoclip al Pet Shop Boys

Videoclipul formaţiei Pet Shop Boys ilustrează imagini cu Ceauşescu.

Celebra formaţie Pet Shop Boys a lansat săptămâna trecută o nouă melodie care se vrea a fi o satiră în special la adresa preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump şi a susţinătorilor Brexitului. Cântecul este intitulat sugestiv „Give Stupidity A Chance” („Daţi prostiei o şansă” - n.r.), iar imaginile folosite ca ilustraţie sunt din timpul unei vizite pe care Nicolae Ceauşescu o făcea în anii 1970 în Coreea de Nord.

Melodia celor de la Pet Shop Boys satirizează personaje politice precum Donald Trump, care este cunoscut pentru remarcile sale misogine. 
 
Neil Tennant şi Chris Lowe, artiştii care alcătuiesc duo-ul Pet Shop Boys,  s-au cunoscut în 1981 şi au lansat în anii care au urmat 22 de single-uri care au intrat în Top 10 din Marea Britanie şi 13 materiale discografice care au reuşit să pătrundă în Topul 10 al albumelor.  Printre cele mai cunoscute melodii ale grupului sunt - „Go West”, „It's A Sin”, „Left To My Own Devices”, „West End Girls”, „Domino Dancing” şi „Always On My Mind”. Formaţia a concertat la Bucureşti în 2007, arată digi24.ro
 
„Give Stupidity A Chance” se regăseşte pe noul EP al trupei Pet Shop Boys,  intitulat „Agenda”.  Este o melodie ale cărei versuri sunt de o ironie vecină cu sarcasmul. „Oamenii inteligenţi au spus ce au avut de spus / Acum e timpul ca şi prostimea să arate calea... Ne-am săturat de experţi şi înţelegerile lor / De ce să te bazezi pe fapte când pur şi simplu poţi să te laşi purtat de sentimente?” - spun versurile cântecului, aluzie la o declaraţie a unuia dintre susţinătorii Brexitului, Michael Gove, care proclama: „Ne-am săturat de atâţia experţi”. 
 
În ceea ce-l priveşte pe Donald Trump, el este satirizat pentru controversata declaraţie despre cum se comportă el cu femeile. „Să vorbim ca de la bărbat la bărbat/ Puicuţele sunt totdeauna pregătite/ Trebuie să le înşfaci de câte ori poţi”.
 
Neil Tennant, unul dintre membrii grupului, a declarat că melodia este „o satiră la adresa conducătorilor politici de proastă calitate din lumea modernă”.
 
Pet Shop Boys nu s-au ferit, de-a lungul carierei lor îndelungate, să atingă lideri ori probleme politice în melodiile lor. Au satirizat anii Thatcher, i-au atacat pe Tony Blair şi George W. Bush în „I’m With Stupid” şi au militat pentru drepturile homosexualilor.
 
Ce a însemnat vizita lui Ceauşescu în Coreea de Nord
 
Interesant este că pentru melodia nou lansată, Give Stupidity A Chance, au ales imaginile cu Ceauşescu în Coreea de Nord, imagini care vorbesc de la sine despre grandomanie şi cultul personalităţii.
 
În iunie 1971, Nicolae Ceauşescu, Elena Ceauşescu şi alţi înalţi demnitari comunişti, printre care şi Ion Iliescu, pe atunci ministru al tineretului şi secretar al CC al PCR, au descoperit spectacolele de propagandă din China şi din Coreea de Nord.
 
După ce a vizitat China, Coreea de Nord, Mongolia şi Vietnamul de Nord ( 1-24 iunie 1971), Ceauşescu convoacă o teleconferinţă cu prim-secretarii de partid ai judeţelor şi le expune o nouă linie culturală şi ideologică a Partidului, revoluţia culturală în stil maoist. Revoluţia culturală coincide cu debutul cultului personalităţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: