„Gaşca mea“ s-a spart la majorat. Povestea Hi-Q, trupa unei generaţii

„Gaşca mea“ s-a spart la majorat. Povestea Hi-Q,
trupa unei generaţii

Florin Grozea (stânga), Dana Nălbaru şi Mihai Sturzu îşi iau adio de la fani după 18 ani de activitate muzicală FOTO Arhiva Adevărul

Trupa Hi-Q a anunţat finalul unui proiect muzical care a trecut testul timpului, deşi la început părea doar visul frumos  al unor adolescenţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ajunşi la „majorat“, după ani de succese, frământări, despărţiri şi noi începuturi, Dana Nălbaru, Mihai Sturzu şi Florin Grozea au încheiat unul dintre capitolele importante ale vieţii lor. Şi chiar dacă cei trei vor merge pe drumuri diferite, poate chiar paralele cu viaţa de artist, „Gaşca mea“ va avea mereu un loc asigurat în peisajul muzical românesc.

„Pentru mine, viitorul înseamnă multă linişte în sânul familiei mele şi muzică făcută pentru suflet şi nu pentru comerţ. Au fost 18 ani cu bune şi rele, ani din care am învăţat multe şi care se încheie foarte frumos pentru mine şi colegii mei. Sper că muzica Hi-Q să rămână un motiv de bucurie. Le mulţumesc tuturor pentru tot“, a declarat Dana Nălbaru.

Mihai Sturzu, care este membru al PSD din 2010, îşi va continua activitatea în politică. „Politica este continuarea procesului prin care îmi doresc să inspir, cu pragmatism şi responsabilitate, generaţiile viitoare“, a spus acesta.

Florin Grozea FOTO Arhiva Adevărul

Pe de altă parte, Florin Grozea spune că „inovaţiile online“ pe care le-a realizat alături de Hi-Q sunt baza noului său proiect - o agenţie digitală dedicată artiştilor. „Avem deja 10 artişti pe care îi promovăm online, printre care amintesc Deepcentral, Voltaj, Alb Negru, Narcotic Sound, DJ Sava. De acum mă voi dedica 100% acestei agenţii digitale în care îmbin cele două pasiuni ale mele din ultimii 18 ani: muzica şi internetul“, spune Florin Grozea.

 

Muzica unei generaţii, pas cu pas

       1996 –  se înfiinţează trupa Hi-Q

       1998 – Hi-Q lansează primul single de succes, Nu pot face nimic

       1999 – Prima apariţie TV, la matinalul Teo şi Mircea Show

       2000 – Se lansează emisiunea Totul va fi bine

       2001 – Piesa Un minut devine primul single number one al trupei

       2003 – Pleacă Dana Nălbaru şi vine Nicoleta Drăgan

       2008 – Nicoleta Drăgan părăseşte trupa şi este înlocuită de Anya Buxai

       2010 – Hi-Q revine la formula originală, alături de Dana Nălbaru

       31 iulie 2014 – ultimul concert Hi-Q

 

 

Cei trei au apărut pentru ultima oară ca grup în emisiunea moderată de Teo Trandafir, la Kanal D, pentru că aşa şi-a făcut şi debutul, în show-ul „Teo şi Mircea“.

Era anul 1996, iar Mihai Sturzu şi Florin Grozea, doi puşti din Braşov care ascultau hip-hop, încercau să fie acceptaţi în găştile „cool“ din oraş. Ceea ce nu era deloc uşor, căci legile străzilor nu sunt uşoare pentru doi adolescenţi buni la învăţătură, care mai vin şi din licee de prestigiu, după cum povestea Florin Grozea, pe blogul său de pe site-ul „Adevărul“

Aşadar, în clasa a IX-a, Florin, care era clăpar într-o trupă muzicală de la Palatul Copiilor, i-a propus lui Mihai să fie solist. O poveste clasică, la prima vedere, însă Mihai şi Florin au încercat marea cu degetul şi au ajuns ca pe 26 iulie, acelaşi an, „acompaniaţi“ de o sticlă de şampanie, pe plajă, la mare, să decidă, odată cu obţinerea primului negativ, că vor ajunge mari. Şi, într-adevăr, proiectul Hi-Q nu a murit în faşă, ci a crescut cu fiecare nouă melodie devenită hit.

Hi-Q de la high quality

Mihai Sturzu, „locomotiva trupei“, după cum Florin Grozea îl numeşte, a fost cel care a  propus numele Hi-Q, „pentru că muzica va fi de calitate înaltă (hi-quality)“.

Alături de el, Bobby Stoica (ex Voltaj), Marius Moga şi mulţi alţii au ajutat la crearea muzicii unei generaţii. În paralel cu numeroasele hituri, care, fără doar şi poate, şi-au pus amprenta asupra petrecerilor româneşti, Hi-Q a fost prima trupă din România care a moderat emisiuni la cele mai importante posturi de televiziune: Prima TV, Antena 1, Antena 2, Naţional TV, Acasă TV, TVR1 şi TVR2.

Pe 29 martie 1999, Hi-Q a făcut „marele pas“ – debutul în televiziune, la „Teo şi Mircea Show“, matinalul de pe Antena 1. La vremea aceea, Dana, Mihai şi Florin aveau doar 19 ani şi câteva melodii cu succes moderat pe plan local. Norocul celor trei adolescenţi a fost că Teo Trandafir şi Mircea Badea, realizau, pe lângă matinalul de la Antena 1, şi o emisiune de radio, în weekend, la Radio Braşov, unde Dragoş Mărăloiu, pe atunci inginerul de sunet al trupei Hi-Q, era MC şi DJ.

Mihai Sturzu FOTO Arhiva Adevărul

Mărăloiu a fost cel care le-a dat celor două vedete de la Antena 1 melodia „Nu pot face nimic“, iar de aici şi până la invitaţia în emisiunea „Teo şi Mircea Show“ nu a mai fost decât un pas.

Odată cu prima apariţie televizată au apărut, însă, şi primele momente neplăcute. Deşi emoţiile nu le-au dat prea mari bătăi de cap, Dana, Mihai şi Florin au trebuit să treacă peste un moment destul de dificil. Sunetistul pornise instrumentalul melodiei, dar nu şi microfoanele. După un minut deloc confortabil de dans şi de mimă, echipa din spatele emisiunii a conştientizat greşeala şi a oprit imediat melodia. Din fericire pentru ei, simpatica Teo Trandafir a fost indulgentă şi le-a permis totuşi să-şi demonstreze talentele de muzicieni.

De la Dana Nălbaru la... Dana Nălbaru

Formula Dana Nălbaru - Mihai Sturzu - Florin Grozea „a murit“ şi „a renăscut“, pe parcursul celor 18 ani de activitate muzicală ai trupei. În 2003, fata cu ochii verzi, care a curcerit o ţară întreagă cu vocea sa, a decis că, cel puţin pentru o vreme, viaţa sa se va îndrepta într-o altă direcţie. În locul Danei Nălbaru, a venit Nicoleta „Nico“ Drăgan, care a fost alături de Mihai şi  Florin  până în 2008,  când artista a fost înlocuită cu Anya Buxai. La şapte ani ani de placare, însă, în 2010, Dana Nălbaru făcea un anunţ care nu a adus decât fericire fanilor: în formula originală – cu Dana Nălbaru, Mihai Sturzu şi Florin Grozea, Hi-Q lansa piesa „Încă o odată“.

„Primul pas spre reîntoarcerea Hi-Q a fost când am plecat“, spunea Dana Nălbaru, după pauza pe care a luat-o, începând cu anul 2003 şi până în 2010, timp în care a cochetat cu o carieră solo şi s-a dedicat familiei.

Dana Nălbaru FOTO Arhiva Adevărul

„Totul va fi bine“

Peste 100 de concerte la activ, 26 de videoclipuri şi opt hituri intrate pe primele poziţii ale topurilor muzicale din România, trei emisiuni la Antena 1  – acestea sunt doar câteva dintre performanţele cu care Dana Nălbaru, Mihai Sturzu şi Florin Grozea deschid uşile unor noi începuturi, după 18 ani de activitate.

„Ascultaţi Hi-Q în continuare“, ne urează Dana, Mihai şi Florin la despărţire. Iar fanii nu ar trebui să fie trişti, ci să „dea muzica mai tare“ fie şi pentru „un minut“, iar „gaşca lor“ să strige „totul va fi bine“, fiindcă...„aşa-s prietenii“, iar, astfel, muzica va dăinui, cu siguranţă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările