Articol publicitar

Festivalul George Enescu, locul care conectează oamenii cu muzica, susţinut de 10 ani de Orange

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moses and Aron FOTO Andrada Pavel
Moses and Aron FOTO Andrada Pavel

Există câteva lucruri care azi te pot duce cu gândul instant la Bucureşti: celebra Casă a Poporului, Ateneul Român, Muzeul Satului, Arcul de Triumf sau chiar Centrul Vechi. Nu greşim cu nimic dacă adăugăm la această înşiruire şi Festivalul Internaţional George Enescu, strâns legat de admirabila clădire a Ateneului şi care a contribuit decisiv, în ultimii ani, la intensa revigorare culturală a Capitalei.

Astfel, renumitul festival a reuşit prin paşi mari şi constanţi, să ajute Bucureştiul să devină un important pol artistic al Europei de Est, fiind, fără doar şi poate, cel mai important eveniment cultural al ţării. Aşadar, a fost o decizie firească pentru Orange, #1 al pieţei de telecomunicaţii locale, să devină partener important la acest festival şi să susţină de peste 10 ani, prin diferite acţiuni şi campanii de promovare a culturii şi educaţiei, propagarea mesajului său artistic şi a efortului organizatorilor.

Un festival etalon

Nu se ştie care au fost planurile concrete legate de festival ale lui George Georgescu, unul dintre cei mai importanţi dirijori români ai secolului trecut, dar e cert că marea prietenie cu ilustrul compozitor,  violonist şi dirijor George Enescu l-a făcut să pună pe roate în 1958, la trei ani de la moartea acestuia, festivalul omonim. Astfel, într-o perioadă nu prea fastă pentru România, festivalul pornea ambiţios la drum şi avea să încânte iubitorii muzicii clasice ai vremii cu programe artistice deosebite, invitaţi prestigioşi din ţară şi străinătate, fiind o oază de normalitate şi frumos în nişte vremuri tulburi. 

festivalul enescu

Conferinţa Festivalului George Enescu, ediţia 2019. FOTO Andrei Gîndac

După o perioadă în care şi-a căpătat un renume binemeritat, festivalul a intrat într-un con de umbră în anii 80’ şi a încercat după Revoluţie să-şi recapete gloria de odinioară. Astfel, a bifat trei ediţii în anii 90’, iar din 2001 s-a desfăşurat cu regularitate, din doi în doi ani. Astăzi, când spui Festivalul George Enescu, spui coloşi ai muzicii clasice mondiale, partituri de excepţie, candoare şi emoţie, artă la superlativ. Vorbe mari, dar totuşi mici în comparaţie cu emoţia şi trăirile pe care orice iubitor de frumos le experimentează la festival. Nici nu poate fi altfel, ţinând cont că programul zilnic este alcătuit doar din capodopere de factură clasică ori modernă, nivelul ridicat de performanţă al artiştilor prezenţi şi renumele lor impun prestanţă vestimentară şi de conduită, iar toate te transpun într-o lume din care nu vrei să pleci prea curând.

Acestea sunt şi motivele pentru care de la o ediţie la alta interesul publicului local şi internaţional este uriaş pentru eveniment, iar numele care au fost prezente de-a lungul timpului în agenda festivalului au contribuit din plin la reuşita sa: Filarmonica din Viena, Filarmonica din Stockholm, Filarmonica din Londra, Ioan Holender, Zubin Mehta, Radu Lupu, Dan Grigore, Alexandru Tomescu, Nicolae Herlea, David Garrett, Joshua Bell, Arthur Rubinstein, David Oistrah, Viorica Cortez, Eugenia Moldoveanu, Boris Berezovski, Lawrence Foster, Elena Cernei, David Ohanesian, Horia Andreescu, Dan Iordăchescu, Ludovic Spiess sau Ion Kolenberg. 

Muzica, formă eternă de comunicare 

Cum muzica este una dintre formele cele mai vechi de comunicare şi de transmitere a unor mesaje, alăturarea dintre festival şi liderul pieţei locale de telecomunicaţii a fost naturală. Nu reprezintă nicio surpriză faptul că regăsim Orange pe lista admiratorilor declaraţi ai muzicii, compania fiind un susţinător al Festivalului Internaţional George Enescu de mai bine de un deceniu. În tot această perioadă, prezenţa celui mai important operator de telecom din ţară a fost una deosebit de importantă, Orange fiind unul dintre cei mai activi parteneri ai festivalului, informând, educând şi implicând categorii diverse de public în minunata lume a muzicii. 

Extrapolând, legătura dintre Orange şi Festivalul Enescu nu are doar un filon artistic comun, Franţa fiind leagăn al culturii europene şi mondiale, ci şi unul cu notă personală. George Enescu a studiat timp de patru ani la Conservatorul din Paris, în 1898 şi-a prezentat în capitala Franţei opera ”Poema română”, activitatea sa culturală a fost pregnantă la Paris, iar după cel de-al doilea război mondial compozitorul s-a stabilit definitiv în Oraşul Luminilor, unde avea să fie şi înmormântat. 

Ediţia 2021, o ediţie jubiliară

În acest an, reprezintă o onoare ca Orange să fie partener la o ediţie specială, jubiliară, organizată în plină criză sanitară şi care încearcă să se apropie pe cât de mult posibil de normalitatea de odinioară. Festivalul Internaţional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august şi 26 septembrie, cu un program artistic excepţional, susţinut de 3500 de artişti străini şi români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar şi cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artişti, organizatori şi jurnalişti. 

În pofida pandemiei şi a problemelor impuse de aceasta, festivalul va aduce la Bucureşti în acest an 32 din cele mai apreciate orchestre la nivel mondial, din 14 ţări. Cea de-a 25-a ediţie a festivalului va fi celebrată prin prezenţa orchestrelor de top London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Orchestra Filarmonică Regală din Londra, Academy of St. Martin in the Fields, Philharmonia London, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin dirijată de Vladimir Jurowski, Filarmonica din München, Orchestra Del Teatro Alla Scala din Milano, Andrés Orozco-Estrada, Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia din Roma, Orchestra Naţională a Franţei, dirijată de Cristian Măcelaru, Les Dissonances, cu David Grimal director artistic şi solist, Royal Concertgebouw Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, precum şi Ansamblul Arpeggiata.

festivalul enescu

London Symphony Orchestra. FOTO Alex Damian

    

Vor fi prezente pentru prima oară pe scena Festivalului Enescu London Mozart Players, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare, Orchestra Filarmonică din Zagreb şi Orchestra de Stat din Atena. Una dintre apariţiile interesante de la această ediţie, în premieră la Festival, este Filarmonica Mării Baltice, care va avea în program şi Simfonia nr. 2 în la major op. 17 de George Enescu. De asemenea, din programul Festivalului fac parte şi cele mai cunoscute ansambluri muzicale româneşti: Orchestra şi Corul Filarmonicii George Enescu, Orchestra si Corul Academic Radio, orchestrele Filarmonicilor din Iaşi, Timişoara, Sibiu, Cluj-Napoca şi Bacău, precum şi Orchestra Simfonică Bucureşti, Orchestra Naţională de Tineret şi Orchestra de Cameră Radio. Cu toate aceste nume mari în agendă, festivalul duce mai departe valorile lui George Enescu, creativitatea, generozitatea şi implicarea, sperând, cu ajutorul unor parteneri de nădejde, precum Orange, să aducă o rază de optimism publicului şi să repună muzica clasică la locul cuvenit în peisajul autohton.

festivalul enescu

Orchestre National de France. FOTO Andrei Gîndac

Festivalul Enescu va avea loc în perioada 28 august – 26 septembrie, toate concertele se vor desfăşura în condiţii de siguranţă sanitară. Purtarea măştii pe nas şi pe gură, pe toată durata concertelor, este obligatorie în toate sălile. Accesul la Ateneu şi la Auditorium  se va face doar pe baza unui act de identitate şi a prezentării Certificatului Verde care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 (minimum 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare), a unui test PCR negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea concertului, a unei dovezi medicale care atestă că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau a unui rezultat negativ certificat de o unitate medicală al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înainte de începerea concertului. Accesul la Sala Palatului şi la Sala Radio se va face doar pe bază de mască şi de distanţare fizică. Diferenţele de reguli provin din gradul de ocupare planificat pentru cele patru săli. Biletele se pot achiziţiona de pe pagina festivalului, iar, în cazul excepţional în care un concert nu are loc, cumpărătorii îşi vor putea recupera banii pentru biletele la acel eveniment. 

Muzică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite