VIDEO Fenomenul rap, scos la suprafaţă la Adevărul Live: „Atât timp cât eşti tu, nu trebuie să-ţi pui problema ce vrei să transmiţi“

Adevărul LIVE cu Deliric, Doc şi Dragonu' despre fenomenul rap în România. Deliric: "Prevăd o cădere a hip-hop-ului în următoarea perioadă"

Raperul Deliric (Răzvan Eremia), DOC şi Sebastian Cîmpean, producătorul şi realizatorul primului documentar dedicat evoluţiei fenomenului rap din România - "Din Umbre", au vorbit despre evoluţia muzicii underground în România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vă prezentăm principalele declaraţii şi idei:

Cântăreţii de hip-hop trebuie să educe publicul, mai ales copiii, elevii care le ascultă melodiile? „Atât timp cât eşti tu, nu trebuie să-ţi pui problema de ce vrei să transmiţi. Ăla eşti tu. Ar trebui să încercăm să nu ne dăm exemplu: «Ascultă ce zic, dar nu face ca mine»“, susţine Deliric.

Odată cu melodia „Undeva în Balcani“ a lui Puya, hip-hop-ul a început să crească, au apărut şi Spike, Doc pe val, iar Deliric afirmă că urmează căderea. După această explozie, va urma o stabilizare a pieţei hip-hop.

Deliric a amintit şi de faptul că Roton a creat o casă de discuri pentru noile formaţii hip-hop. Se numea Underground Labels, dar nu a reuşit pentru că a semnat cu prea mulţi şi interesul nu a fost cel preconizat.

 

Unde merge hip-hop-ul? Sebastian Cîmpean nu trasează nicio direcţie clară, dar susţine că va fi de urmărit. „Interesant e să vezi că sunt foarte mulţi artişti - încep să apară teme, mesaje, subiecte noi. Este interesant de urmărit unde este acum şi unde duce mai departe. Deliric a spus că deja există un avânt tehnologic care susţine hip-hop-ul, tinerii care se visează artişti. „Eu cred că [hip-hop-ul] este într-un stadiu bun. Eu din ce am ascultat până sună mult mai bine decât sunam noi la 17 ani“.

„Eu am ajuns după 15 ani să fac bani - cât să îmi plătesc chiria, nu să-mi cumpăr un apartament. Prima trupă mi-am făcut-o în '93, deci acum 20 de ani“, a afirmat Deliric cu referire la faptul că a ajuns acum să aibă bani, dar nu au venit de la început.

„[În hip-hop] E şi ăla care înjură politicieni, e şi ăla care se droghează, e şi ăla care se duce la biserică“, susţine Deliric. El a mai spus că e normal ca un om, pe măsură ce trece prin schimbări, să-şi schimbe stilul. 

În direct cu Deliric şi Sebastian Câmpean a intrat, prin telefon, Dragonu. „Când ascultam Vexatul Vex, eu nu l-am judecat. L-am respectat în continuare şi aşa ar trebui“, susţine acesta. El consideră că dacă cineva îşi schimbă stitlul, nu trebuie criticat pentru asta, fiecare alege ce ascultă.

Deliric susţine că a primit peste 400 de piese de la copii, de la MC care au dorit să se afirme. Acest număr de piese a fost primit în decurs de o săptămână de când a anunţat concursul. „Hip Hop-ul ăsta de cartier e pus în antiteză cu puştiul care cântă în faţa calculatorului“, mai spune el. 

"La început, rapul era o muzică doar pentru băieţii de cartier şi, treptat, a devenit o muzică pentru mai mulţi", spune Deliric.

- Doc şi Deliric anunţă că vor cânta pe 2 august pe litoral, în premieră, pentru că artiştii rap, destinaţi publicului de nişă, nu sunt atât de promovaţi precum cântăreţii pentru mase, care au concerte frecvente în cluburile din toată ţara.

- "Pentru documentar, am vorbit cu CTC, Norzeatic, Adi Despot şi antropologi", spune Sebastian Cîmpean despre proiectul care nu are un termen de lansare. Specialistul a amintit de faptul că antropologii l-au ajutat să înţeleagă rolul cartierului în societatea de azi. 

- "După Revoluţie, hip-hopul a pătruns în România, din America. Primele formaţii au fost Paraziţii, B.U.G. Mafia şi, treptat, modelul a fost adoptat şi de băieţii de la bloc", explică Deliric.

Deliric1 cântă de peste 14 ani, numele său fiind legat de trupa C.T.C., pe care, alături de DOC, Vlad Dobrescu şi DJ Paul au înfiinţat-o în 1999. A scos trei materiale discografice, două cu C.T.C. (Secretul din atom şi Dificultăţi tehnice) şi unul solo - Inspecţia tehnică periodică. Pentru 2013 are anunţat o nouă lansare, un album în colaborare cu Silent Strike.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: