Farmec de sărbătoare în compania orchestrei de cameră din Viena „Virtuozii Johann Strauss“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virtuozii Johann Strauss vor concerta la Sala Palatului FOTO leadersnet.at/Mikkelsen
Virtuozii Johann Strauss vor concerta la Sala Palatului FOTO leadersnet.at/Mikkelsen

„Virtuozii Johann Strauss“, orchestra de cameră vieneză dedicată muzicii marelui maestru, vor vrăji şi vor transpune audienţa în epoca plină de farmec a Vienei, un spectacol de muzică ce va avea loc cu doar câteva zile înainte de Crăciun.

Evenimentul se va desfăşura pe 16 decembrie la Sala Palatului din Bucuresti, cu începere de la ora 19.00, sub egida „Walzing Vienna Winter Gala“, aflată la prima ediţie.

   

Biletele se găsesc la următoarele categorii de preţuri:

• VIP – 199 lei

• Categoria I – 149 lei

• Categoria II – 99 lei

• Categoria III – 50 lei

🎟 BILETE în reţeaua Eventim.ro 

👉 Event Facebook

DESPRE JOHANN STRAUSS - FIUL

Tatăl lui Johann Strauss, care împreună cu prietenul său, Josef Lanner, au creat valsul în forma sa actuală, a fost strict împotriva tuturor eforturilor fiului său de a deveni muzician. El i-a gândit iniţial o carieră de funcţionar public, deşi mama sa, Anna, a recunoscut geniul fiului ei şi l-a susţinut în ambiţiile sale muzicale.

Johann Strauss s-a antrenat în secret pentru a deveni muzician şi, urmând paşii tatălui său, şi-a înfiinţat propria orchestră în 1844. La 15 octombrie 1844, fără acordul tatălui său, Johann Strauss şi-a făcut prima apariţie publică alături de orchestra în cazinoul Dommayer din Hietzing. Debutul a fost un succes triumfător, presa anunţând: „Noapte bună, Lanner! Bună seara, Strauss Senior! Bună dimineaţa, Strauss Junior!“.

Pentru că a compus mai multe piese pentru revoluţionari în 1848 - de exemplu „Cântecul de vals al libertăţii“ şi „Marşul Revoluţiei“ - a căzut pradă instanţelor în pofida popularităţii sale. Din acest motiv, abia în 1863, Kaiser Franz Joseph I i-a acordat pentru prima dată titlul de „k. u k. Hofball-Musikdirektor“ (director de muzică la Curtea Regală).

După moartea tatălui său, în 1849, a preluat orchestra şi a progresat rapid ca „Rege al valsului“ pentru societatea imperială şi regală care cerea divertisment. Turneele l-au dus curând în toata Europa, America de Nord şi Rusia. Noul dans şi melodiile fermecătoare au captivat întreaga lume. Johann Strauss şi fraţii săi au făcut valsul popular pe tot globul.

Fascinaţia pentru muzica sa a fost ceva de la care nici Curtea Imperială nu a putut să se sustragă şi, astfel, din 1851 înainte i s-a permis să concerteze mai des în Palatul Hofburg. În aprilie 1854, Johann Strauss a regizat chiar Marele Bal al Curţii în sălile Redouten, cu ocazia sărbătorilor de nuntaă ale lui Franz Josef şi viitoarei prinţese Elisabeta. 

În 1886/67, Strauss a compus „Valsul Dunării Albastre“ („An der schönen blauen Donau“), care a devenit cunoscut peste tot în lume şi care astăzi serveşte ca imn neoficial al Vienei şi Austriei. După 1871, i s-a acordat Ordinul lui Franz Josef. 

Jacques Offenbach, pe care l-a cunoscut în 1864, l-a încurajat pe Strauss să compună operete. La 10 februarie 1871, prima sa operetă, „Indigo şi cei patruzeci de hoţi“, a avut premiera la Teatrul din Viena. Spectacolul de debut al operetei sale cea mai de succes şi probabil cea mai cunoscută, „Die Fledermaus“ („Liliacul“), a avut loc la 5 aprilie 1874 la acelaşi teatru. Această lucrare a fost inclusă în repertoriul Operei de Stat din Viena în 1894 şi rămâne singura operetă care se mai cântă şi astăzi. Au urmat o serie de premiere de operetă, printre care „Der lustige Krieg/Razboiul Vesel“ şi „Eine Nacht in Venedig/ O Noapte în Venetţa“. Strauss devenise o figură cheie în Era de Aur a Operetelor de la Viena.

Johann Strauss a murit la 3 iunie 1899 din cauza unei pneumonii. După slujbă, cu ajutorul a multe mii de oameni prezenţi, sicriul său a fost transportat la Cimitirul Central din Viena. Strauss se odihneşte într-un mormânt de onoare, amplasat aproape de alţi muzicieni de renume, cum ar fi Beethoven, Schubert şi Brahms.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite